HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Čím uhasit hrnec na sporáku a čím počítač? Zjistěte, zda víte, co dělat v krizové situaci

Stačí jen chvilka nepozornosti a oheň je na střeše. A to doslova. Požár ale nemusí vždy končit tragicky. Pokud ho zachytíte v zárodku a použijete správnou pomůcku, můžete ho zlikvidovat dřív, než by hasiči vůbec stihli vyjet. Jsou k tomu však třeba alespoň základní znalosti, abyste oheň spíše nerozšířili. Tak co myslíte, máte je? Pamatujete si, k čemu je dobrý práškový hasicí přístroj a co nikdy nehasit vodou?


KVÍZ: Víte, čím správně hasit požár?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Hasiči Zbýšov (se souhlasem)

Správný postup je klíčový

Když si všimnete začínajícího požáru, je nejdůležitější nezpanikařit, zachovat klid a dodržet správný postup. Jedině tak můžete nejen zachránit holý život, ale snad i předejít většině škod. K jakémukoliv požáru byste samozřejmě měli přivolat hasiče. Pokud se však oheň ještě nerozšířil, můžete se ho sami pokusit uhasit nebo alespoň zbrzdit jeho postup.

V tu chvíli však vyvstává otázka, jakou hasební pomůcku k tomu použít. Většinu lidí pravděpodobně napadne nalít na oheň vodu. Tak snadné to ale není. Jde totiž o to, co přesně při požáru hoří. Existují typy požárů, kde nejenže je voda neúčinná, ale její použití může skončit katastrofou. Je proto potřeba zvolit vhodný typ hasicího přístroje. Dokázali byste sáhnout po tom správném? Otestujte se, jak jste na tom v oblasti požární bezpečnosti.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
28.09.2024

Photocredit: Hasiči Zbýšov (se souhlasem)

1

Protipožární dveře vám při požáru poskytnou desítky minut navíc
Kolik stojí a co s sebou přináší pořízení protipožárních dveří? Jak poznat stupeň odolnosti dveří a kam je vlastně nejlépe umístit?

V Česku zachvátí požár 3 komíny každý den. Lidé opakují stále stejnou chybu
V loňském roce bylo hlášeno přes 1340 případů požáru komínů. V 85 % případů tomu lze jednoduše předejít prevencí.

KVÍZ: Kam vyhodíte tubu od zubní pasty nebo staré CD? Otestujte se, zda správně třídíte odpad
Češi jsou v třídění odpadu poctiví. Problém nastává v tom, že některý odpad třídíme špatně. Víte, kam patří rulička od toaletního papíru nebo rozbité zrcadlo? Otestujte se.

KVÍZ: Existují věci, které do kompostu nesmí. Většina lidí netuší, které to jsou
Co když do kompostu házíte něco, co tam nepatří? Existují potraviny i další věci, které nejenže tvorbu kompostu nepodpoří, ale mohou kompost zcela zničit.

KVÍZ: Která bylinka pomáhá na klidný spánek, která odhání komáry a čím zklidníte žaludek?
Pomocí bylinek se snadno zbavíte dlouhotrvajícího nachlazení, zažívacích potíží nebo chmurných nálad. Stačí vědět, po které sáhnout. Otestujte se, zda to víte i vy.

„Lidé by se měli obávat požáru ve zděném domě stejně jako v dřevostavbě,“ upozorňuje požární specialista
„V případě malých rodinných domů je počáteční fáze požáru podobná jak u dřevostaveb, tak i u zděných domů,“ podotýká a navazuje na další otázku o požární bezpečnosti rodinných domů v Česku.

„Dřevo je jedním z materiálů, který se sám brání proti požáru,“ potvrdili požární specialisté z Prahy
Před pár dny jsme s Ing. Jakubem Šejnou, jedním z přítomných požárních specialistů, připravili rozhovor a nechali ho, ať se k incidentu vyjádří.

„Při požáru rodinného domu nedoporučuji hrdinsky hasit požár,“ apeluje na domácnosti požární specialista
V rozhovoru poradil, jak se v danou chvíli správně zachovat, co udělat a co naopak rozhodně nedělat. Mimo to nám také řekl, jak můžeme riziko vzplanutí snížit, ne-li zcela eliminovat. Exkluzivní rozhovor a fotky přímo ze zásahu naleznete níže.

KVÍZ: Uvědomují si Češi riziko zahazování odpadu? Málokdo ví, jak dlouho se rozkládá cigareta, žvýkačka či plena
Zahozená cigareta by zůstala na chodníku ještě několik let, kdyby ji nikdo neuklidil. A stejně tak krabice od mléka nebo kelímek od jogurtu.

KVÍZ: Rozeznáte jedlé houby od těch jedovatých? Zjistěte, zda můžete vyrazit do lesa
Je to tady. Ti, kteří netrpělivě čekali celé léto, mohou vzít do ruky košík a vyrazit. Jste si však jisti, že houby, které sbíráte, jsou skutečně jedlé? Otestujte se.