HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Ve kterých státech se nachází tyto slavné stavby? 10 z 10 mají správně jen opravdoví znalci

Big Ben, Tádž Mahal nebo Machu Picchu. Jedná se o světoznámé stavby, o kterých alespoň jednou za svůj život slyšel úplně každý. Jste si však jisti tím, že je dokážete správně přiřadit k zemi, ve které se nachází? Možná to není tak snadné, jak se na první pohled může zdát, a některé z nich vám pěkně pomotají hlavu. Otestujte se, jak jste na tom.


Víte, kde se nachází ty nejznámější světové stavby?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0) a Jbarta (Wikipedia CC 3.0) a PxHere (CC0)

Zná je každý. Kde se ovšem nachází?

Světoznámé stavby často nejsou důležité pouze z hlediska architektury, ale odráží také kulturní, politické i společenské dění dané doby. Díky tomu se nejedná o pouhé budovy, ale o divy, které nám nabízejí okno do minulosti. O jejich jedinečnosti svědčí mimo jiné dlouhé fronty, které se zpravidla u těchto staveb nachází. Ať už se jedná o staletí staré chrámy, paláce či zdi nebo modernější mosty a mrakodrapy, navštěvují je ročně miliony a miliony lidí. Jsou pro vás názvy světoznámých staveb pouhými pojmy nebo o těchto památkách víte první i poslední, a dokonce jste některé z nich navštívili? A dokážete ty nejznámější stavby přiřadit ke správné zemi? Otestujte se.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.10.2024

Photocredit: PxHere (CC0) a Jbarta (Wikipedia CC 3.0) a PxHere (CC0)

0

KVÍZ: Strohý funkcionalismus, elegantní renesance nebo přeplácané baroko. Stavební slohy pozná žák základní školy, troufnete si na to taky?
Dokážete přiřadit budovu k tomu správnému stavebnímu slohu nebo jsou to pro vás zcela neznámé vody? Otestujte se, zda svými vědomostmi stačíte na žáky základní školy.

KVÍZ: Rozeznáte jedlé houby od těch jedovatých? Zjistěte, zda můžete vyrazit do lesa
Je to tady. Ti, kteří netrpělivě čekali celé léto, mohou vzít do ruky košík a vyrazit. Jste si však jisti, že houby, které sbíráte, jsou skutečně jedlé? Otestujte se.

KVÍZ: Čím uhasit hrnec na sporáku a čím počítač? Zjistěte, zda víte, co dělat v krizové situaci
Stačí jen chvilka nepozornosti a oheň je na střeše. A to doslova. Požár ale nemusí vždy končit tragicky. Pokud ho zachytíte v zárodku a použijete správnou pomůcku, můžete ho zlikvidovat dřív, než by hasiči vůbec stihli vyjet.

KVÍZ: Poznáte podle obrázku hausbót nebo tiny house? Češi mají v názvosloví stále velké mezery
Pokud dokážete najít hlavní rozdíl mezi hausbótem a tiny housem, jste poměrně znalý stavařského názvosloví. Ovšem dokázat od sebe rozlišit mobilní dům, modulový dům a montovaný dům – to už je vyšší dívčí.

KVÍZ: Ceny za socialismu. Vzpomenete si, kolik stálo máslo, tatramatka nebo pivo?
Mléko v sáčku nebo tatramatku si pravděpodobně vybaví každý, kdo minulý režim pamatuje. Dokážete však ještě vylovit v paměti, kolik tyto věci stály? U některých možná ani nezaváháte, jiné vás však nejspíše překvapí.

KVÍZ: Realita nebo umělá inteligence? Dokážete poznat, zda jsou interiéry na fotografiích skutečné?
Připravili jsme si pro vás směs reálných a fiktivních fotografií. Zkuste si otestovat svůj postřeh a zjistěte, jak dobře dokážete rozpoznat, co je reálné a co bylo vytvořeno pomocí umělé inteligence.