HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Rozeznáte jedlé houby od těch jedovatých? Zjistěte, zda můžete vyrazit do lesa

Je to tady. Ti, kteří netrpělivě čekali celé léto, mohou vzít do ruky košík a vyrazit. Nastaly totiž ideální podmínky pro růst hub, a tím pádem také pro všechny milovníky houbaření. S příchodem sezóny však přichází i varování, aby si houbaři dávali pozor na to, zda houby, které sbírají, jsou doopravdy jedlé. V opačném případě by se jim totiž mohl tento koníček pěkně vymstít. A co vy? Jste si jistí tím, co jíte?


Houbařská sezóna je tady. Poznáte nejznámější české houby?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0) a Pixnio (CC0)

Cesta je cíl

Houbaření není jenom prostředkem, jak zdarma sehnat oblíbenou potravinu na stůl. Mnoho lidí ho považuje za svůj koníček. Nejeden člověk vám dokonce řekne, že houby mnohem raději sbírá, než jí. Není se čemu divit, že je tato aktivita tak populární. Procházka po tichém lese je ideální způsob, jak dobít baterky a odpočinout si od rušné civilizace.

Pokud je houbaření i vaše záliba, měli byste však mít na paměti, že má i svou stinnou stránku. Například záměnu jedlých hub za jedovaté. Jak tomu předejít? Základním pravidlem je sbírat pouze ty houby, které člověk bezpečně pozná. Otestujte se, jak jste na tom s poznáváním hub vy. Jste v bezpečí nebo byste se měli obávat?

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
09.09.2024

Photocredit: PxHere (CC0) a Pixnio (CC0)

0

KVÍZ: Květiny, které má na zahradě každý. Mnozí při jejich poznávání pohoří
Umíte pojmenovat květiny, které máte doma, nebo ani netušíte, co vám na zahradě roste? Otestujte se.

KVÍZ: Dejte si pozor, ať nedáte milované osobě květinu přinášející smůlu. Opravdový význam konkrétních květin zná málokdo
Pakliže koupíte člověku, kterého milujete, květinu říkající „je to jen hra“ (růžový hyacint), nemusí to dopadnout dobře. Nebo když naopak koupíte členovi rodiny květinu, která doslova a do písmene říká „toužím po tobě“ (růžová kamélie), nemusí si to vyložit správně.

KVÍZ: Které květiny jsou jedovaté a na kterých si naopak pochutnáte? Správně odpoví jen jeden z deseti
Kromě chutných a zdravých květin existuje také řada nejedlých a jedovatých. Otestujte se, zda je bezpečně rozlišíte.

KVÍZ: Jablko a meloun zná každý. Poznáte však dračí ovoce, papáju a další exotické druhy?
Existuje řada méně známých druhů ovoce, o kterých jste možná nikdy neslyšeli nebo je běžně jíte, jen nemáte tušení, jak se jmenují. Otestujte se, jak dobře se vyznáte v ovoci.

KVÍZ: Poznáte boho styl od vintage? Všechny odpovědi neznal ani zkušený designér
Jen zlomek lidí dokáže správně přiřadit fotku z interiéru ke správnému stylu bydlení. Rozpoznat industriální styl od provensálského je jedna věc, ale najít odlišnosti mezi provensálským a vintage stylem, to už je vyšší dívčí. Pusťme se do toho.

KVÍZ: Uvědomují si Češi riziko zahazování odpadu? Málokdo ví, jak dlouho se rozkládá cigareta, žvýkačka či plena
Zahozená cigareta by zůstala na chodníku ještě několik let, kdyby ji nikdo neuklidil. A stejně tak krabice od mléka nebo kelímek od jogurtu.

KVÍZ: Víte, kde se nachází ty nejkrásnější pláže v Česku? Prozradíme vám i ty málo známé
Nemusíte jet až do Chorvatska, abyste se mohli pohodlně uvelebit na pláži. I v České republice jich totiž několik máme a některé z nich jsou skutečně nádherné. Víte však, kde je hledat?

KVÍZ: Strohý funkcionalismus, elegantní renesance nebo přeplácané baroko. Stavební slohy pozná žák základní školy, troufnete si na to taky?
Dokážete přiřadit budovu k tomu správnému stavebnímu slohu nebo jsou to pro vás zcela neznámé vody? Otestujte se, zda svými vědomostmi stačíte na žáky základní školy.