HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Patricie s Matějem si sjednali hypotéku a popsali postup i dokumenty, které dokládali. Poradili, kdo ji může vyřídit za vás a zadarmo

Zveřejnili jsme příběh Matěje (OSVČ) a Patricie, kteří ve svých 25 letech žádali o hypotéku. Sdělili nám společné příjmy, vlastnictví majetku, jaké dokumenty museli doložit, jak postupovali a kdo jim s celým procesem pomáhal zadarmo a stejně tak by mohl i vám. Ve škole většinu z nás totiž neučili, jak si vyřídit hypotéku. A protože se pravděpodobně jedná o váš doposud největší finanční závazek, je dobré se připravit na všechny nástrahy, které vás po cestě za hypotékou čekají.


Hypotéka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Tohle nás ve škole neučili

A k čemu jsou mi ty složité matematické operace teď, když si potřebuju vyřídit pojištění auta, půjčku hypotéky nebo chci jen vyplnit daňové přiznání? Většina z nás je na tom přesně takhle. S daněmi si nechte poradit od účetního a pojištění auta si vyřešte s finančním poradcem, dnes se podíváme na hypotéku.

Nic obecného – máme pro vás modelový příklad

Vypůjčíme si pro dnešek mladý 25letý pár, Patricii a Matěje. Nejsou manželé a nemají žádný společný majetek. Matěj však dostal od svých rodičů stavební pozemek. Patricie má naopak nájemní byt i s hypotékou, kterou má už částečně splacenou. Co se týče společných příjmů, po sečtení obou platů a peněz z nájmu dosahují na 65 tisíc. Matěj pracuje jako OSVČ a Patricie ve státní správě jako učitelka na střední škole. Tento modelový příklad je skutečný, pouze křestní jména zmíněných osob jsou změněná. Celý nám ho odvyprávěla paní „Patricie“.

1. Musíte se ozvat

Bez zkušeností si hypotéku jen stěží vyřídíte sami. Ano, můžete osobně obejít všechny banky, ale prozrazování osobních údajů, jako jsou společné příjmy či vlastnictví majetku, a následné vysvětlování vaší aktuální situace je běh na dlouhou trať. A ta vám sebere spoustu cenného času, který budete v procesu vyřizování hypotéky potřebovat.

Lepší variantou je obrátit se na finančního poradce, který veškerou práci udělá za vás. Vyhledáte-li důvěryhodnou akciovou společnost, která se zabývá poskytováním finančních služeb a finančního poradenství, budete mít tyto služby zdarma. Na oplátku po vás budou jen chtít doporučení u vašich blízkých. Jakmile takovou firmu najdete, ozvěte se jim a domluvte si schůzku s jedním z jejich poradců.

Patricie s Matějem si tedy vyhledali společnost přímo v centru Brna, jelikož odtud oba pochází. Zavolali tam a domluvili si schůzku s finančním poradcem Jakubem.

2. Musíte se rozpovídat

Jakub o Patricii s Matějem věděl asi tolik, co vy předtím, než jste rozklikli tento článek. Museli mu tedy vylíčit jejich situaci.

  • Chceme si sjednat hypotéku na rodinný dům.
  • Naše společné příjmy jsou 65 tisíc korun.
  • Vlastní zdroje máme v hodnotě 500 000 korun.
  • Vlastníme stavební parcelu (mohla by sloužit jako zástava) a nájemní byt.
  • Ideálně bychom potřebovali půjčit 6,5 milionu korun.

Plus všechny další informace shrnuté v druhém odstavci dnešního článku. Jakub si zadal všechny tyto body do systému a řekl Patricii a Matějovi jejich možnosti. Také jim sdělil, že tak vysokou půjčku bohužel nedostanou, protože mají příliš nízké příjmy, jednu hypotéku už splácí a Matěj pracuje jako OSVČ. Sdělil jim tedy jejich další možnosti, a zejména jim poradil, jaké banky jim půjčí určité množství peněz s co nejvýhodnějším úrokem.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

3. Musíte si vybrat

Na dalších schůzkách Patricie, Matěj a Jakub debatovali a přizpůsobovali potřeby mladého páru aktuální situaci na trhu, jelikož se výše úrokových sazeb neustále měnila. Nakonec si vybrali dvě banky – jednu oslovili a druhou si nechali v záloze. Nyní bylo potřeba dodat další informace, které banka vyžadovala.

  • Výpis příjmů OSVČ (Matěj),
  • potvrzení o výši příjmů ze zaměstnání (Patricie),
  • rozpočet na dům a smlouvu o dílo uzavřenou se stavební firmou,
  • výpisy z účtů Matěje i Patricie,
  • příjmy z nájmu (Patricie).

Samozřejmě po vás mohou požadovat daleko více dokumentů, tyto body jsou velmi individuální a záleží na vaší aktuální situaci.

4. Musíte počkat

Trpělivost růže přináší. A v tomto případě jsou našimi růžemi peníze. Matěj s Patricií museli čekat na vyjádření banky. Bylo takřka jisté, že jim hypotéku poskytnou, jelikož měl Jakub jakožto finanční poradce velmi aktuální informace o požadavcích, které bude banka na mladý pár klást. Jakmile souhlasila, bylo zapotřebí objednat odhadce na stavební parcelu, jelikož právě ta sloužila mladému páru jako zástava. Odhadkyni zajistil Jakub a ona se ozvala Matějovi s datem příjezdu na pozemek.

5. Musíte podepsat

Po dlouhém čekání se mladé dvojici ozvali z banky a vyzvali je, aby si u nich založili konto. Ani jeden ho zde totiž neměl. Jakmile proběhly tyto formality, sjednali se zaměstnancem banky schůzku přímo v sídle banky. Zde podepsali smlouvu o uzavření hypotéky. Přítomen byl i Jakub, jelikož veškeré vyřizování zastával právě on.

6. Musíte to dotáhnout do konce

Podpisem to ještě nekončí. Jakmile proběhla tato klíčová schůzka, museli Matěj s Patricií dodat další dokumenty.

  • Potvrzení o bezdlužnosti (OSVČ) – finanční úřad
  • Zástavní smlouva na pozemek – katastrální úřad
  • Návrh na vklad zástavního práva – katastrální úřad
  • Souhlas stavebního úřadu s ohlášenou stavbou – stavební úřad
  • Pojistnou smlouvu na nemovitost v zástavě – poskytl finanční poradce Jakub

Poté, co dodali poslední dokument, čekali necelý týden a peníze jim začaly přicházet na nově vytvořený bankovní účet.

Pokud jsme vás odradili, zadržte

Pokud jste právě vyděšení a ztratili jste chuť pouštět se do stavby, rekonstrukce či koupě objektu, zadržte. Natolik komplikovaná situace dnešního mladého páru není standardní a rozhodli jsme se ji zveřejnit, abychom pokryli co nejvíce nástrah, které vás mohou čekat. Nemusí to být takhle složité. Jde hlavně o lidi. Pokud narazíte na schopného a milého člověka, jako byl Jakub, který vás celým procesem provede a vše vám vysvětlí, nebude to pro vás náročné. Důležité je se obrnit trpělivostí, nebát se zeptat a uložit si tento článek pro příště – kdyby náhodou.

Vydáno dne:
28.05.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Jak na hypotéku, financování pozemku, projektu a domu?
Hypotéku můžete získat nejen na výstavbu domu, ale také na projekt nebo pozemek. Podívejte se, jak na bezpečně získat hypotéku krok za krokem.

Nedosáhli jste na hypotéku? Nezoufejte, poradíme, jak hypoteční úvěr získat
Získat od banky hypotéku je čím dál těžší a stále více lidí na ni nedosáhne. Co dělat, pokud ani vám banka hypoteční úvěr neschválila?

Hypotéku jde snadno zvládnout i v krizi. Odborník radí, jak na to
Rostoucí sazby hypoték komplikují život mnoha rodinám. Jaké jsou současné možnosti a na co si dát pozor při změně fixace hypotéky, vám poradí odborník v tomto článku.

Nová pravidla pro hypotéky dopadnou i na současné dlužníky. Předčasné splacení se prodraží
Sotva se začala situace ohledně drahého bydlení trochu zklidňovat, je tady novela zákona, kvůli které se předčasné splacení hypotéky pěkně prodraží.

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně
Také žijete v přesvědčení, že příspěvky na bydlení by měli dostávat ti, kteří to opravdu potřebují? Ve skutečnosti však na příspěvky dosáhnou i lidé s nadprůměrnými platy.

Některé banky připravují své klienty o tisíce korun ročně. Využívají jejich neznalosti
Neznalost je jedním ze základních předpokladů chudoby. Tak to platilo odjakživa. Ukazuje se to i nyní, kdy mnoho lidí kvůli nepřehledné situaci na bankovním trhu zbytečně přichází o spoustu peněz, aniž by si to vůbec uvědomovali.