HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zneužívání příspěvků na bydlení, prodělečné tepelné čerpadlo a samosběry třešní v ČR – to jsou zářezy z minulého týdne

Jasně, výstižně, stručně a bez obalu – přinášíme ty nejzajímavější zářezy z uplynulého týdne. Ten jsme začali společně s vychytralou Kristýnou, která našla způsob, jak bydlet pomocí příspěvku na bydlení v centru města téměř zdarma. Pokud si myslíte, že vás nic nepřekvapí víc než příběh Kristýny, která mazaně okrádá stát, možná jste na omylu. Máme pro vás totiž nachystaný článek o tepelných čerpadlech a jejich (ne)efektivitě. Na závěr tady máme něco pro všechny, kteří už se nemůžou dočkat sladkých třešní. Přinášíme interaktivní mapu s aktuálními místy, kde probíhá samosběr. Pohodlně se usaďte, dejte si něco dobrého a pojďme na to.


Připravili jsme pro vás to nejzajímavější z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tereza Š. (se souhlasem) a Pixabay a Václav H. (se souhlasem)

Bydlení téměř zdarma, avšak podvodem

Vždy se najdou lidé, kteří hledají způsoby, jak obejít pravidla a co nejvíce z toho vytěžit. Výjimkou není ani systém příspěvků na bydlení, jehož nastavení jako by přímo vybízelo ke zneužití. Případ Kristýny ukazuje, jak lze příspěvek na bydlení využít k získání luxusního bydlení za zlomek ceny. Kristýna si pronajala velký byt v centru Brna za 30 tisíc korun měsíčně a díky státnímu příspěvku ve výši 7 729 Kč a nenahlášeným spolubydlícím platí za bydlení necelé tři tisíce. Na to, jak si Kristýna vypočítala příspěvek na bydlení, se můžete podívat v galerii

Mladá žena, která si za ušetřené peníze užívá cestování a zábavu, je tak přímým důkazem benevolentně nastavených pravidel pro získání příspěvku na bydlení a nedostatečné kontroly. Příspěvek na bydlení by měl pomáhat lidem s nízkými příjmy, aby zvládali vysoké náklady na bydlení, avšak často ho využívají i občané s průměrnými a vyššími platy. Tito lidé si pronajímají zbytečně velké a luxusní byty s vědomím, že stát pokryje část jejich nákladů.

Více informací se dozvíte v následujícím článku:

Kristýna mazaně využívá příspěvek na bydlení. Žije tak v centru města skoro zdarma

Pokulhává zejména v zimě, kdy je nejvíce potřeba

Tepelná čerpadla zaznamenala v posledních letech velký boom. Někteří lidé podlehli obavám způsobeným energetickou krizí, další se zase uchýlili k tomuto systému ze strachu, že jiný topný systém by nesplnil požadované energetické standardy. Zkušenosti uživatelů jsou však smíšené. Zatímco někteří jsou spokojeni, jiní se potýkají s vážnými problémy. Najdou se i takoví zklamaní majitelé, kteří dokonce tepelná čerpadla vracejí a přecházejí zpět k tradičním zdrojům.

Jak se aktuálně pohybují ceny tepelných čerpadel na českém trhu, se můžete podívat například zde.

Tepelné čerpadlo je ve své podstatě velmi chytré zařízení, které dokáže šetřit energii. Neplatí to však stále a stoprocentně. Efektivita tepelného čerpadla klesá společně s tím, jak se zvětšuje rozdíl teplot mezi zdrojem, ze kterého tepelné čerpadlo čerpá, a výstupem, který potřebujeme z tepelného čerpadla dostat. Tudíž zejména v zimě, kdy ho potřebujeme nejvíce. Některá čerpadla pak mohou pracovat méně efektivně, nebo dokonce prodělečně a fungují jen jako drahé elektrické přímotopy. Tepelné čerpadlo může být problémové zejména ve chvíli, pokud je domácnost vybavena klasickými radiátory. Proč tomu tak je, se dozvíte v článku níže:

Tepelné čerpadlo s radiátory moc nefunguje. Lidem spíše prodělává, než šetří

Letos budou vzácné, tak raději neváhejte

Třešně letos dozrávají o několik týdnů dříve, takže dlouho neváhejte a vyrazte na jejich samosběr. Příznivá cena není jeho jediná výhoda. Kromě toho budou třešně ze samosběru stoprocentně bio a čerstvější než z obchodu. Mimo to se vám naskytne skvělá příležitost pro rodinný výlet. Podívejte se v článku níže na naši interaktivní mapu, která nabízí aktuální místa pro samosběr třešní po celé České republice.

Samosběr třešní vychází výrazně levněji než nákup v supermarketu, kde se cena pohybuje okolo 180 Kč za kilogram. Na samosběrných místech můžete očekávat ceny v desítkách korun za kilo. Kromě finančních úspor získáte i jistotu ohledně původu třešní.

Samosběr třešní 2024: Kam vyrazit na první třešně v ČR – interaktivní mapa

Vydáno dne:
16.06.2024

Photocredit: Tereza Š. (se souhlasem) a Pixabay a Václav H. (se souhlasem)

1

1 kWh tepla za 1,77 Kč. Způsob vytápění, který je levnější než tepelné čerpadlo a pohodlnější než klasické dřevo
Levnější než tepelné čerpadlo nebo plyn a komfortnější než dřevo. Takové je topení peletami, které stále patří mezi nejefektivnější způsoby vytápění.

Mají krbovou vložku a tepelné čerpadlo vzduch-voda. Za energie platí 3 000 Kč měsíčně
Kristýna s Patrikem vsadili na tepelné čerpadlo vzduch-voda v kombinaci s rohovou krbovou vložkou a teplovodním podlahovým vytápěním. Jejich roční spotřeba elektřiny tak nepřesáhla 4 MWh.

Některá tepelná čerpadla dokáží získat až 75 % tepelné energie zdarma
Chcete být in, být informováni o moderních způsobech bydlení, a zjistit, jak je možné uspořit energie? Na veletrhu Stavba – Teplo – Energie v Uherském Hradišti se představí více než 75 firem z oboru.

Tepelné čerpadlo země-voda: Nejúčinnější systém, který Češi stále opomíjí
Ve stínu tepelného čerpadla vzduch-voda stojí mnohem zajímavější technologie. Tepelné čerpadlo země-voda má bezkonkurenční spolehlivost i účinnost.

Tepelné čerpadlo voda-voda: Spolehlivý systém vytápění, který může dosáhnout slibované účinnosti
Našli jste na své zahradě podzemní vodu? V tom případě se pod vašima nohama skrývá poklad. U tepelného čerpadla voda-voda se totiž každá kapka počítá.

Cena tepelného čerpadla: Návratnost neodpovídá tomu, co prodejci slibují
Peníze až na prvním místě. U drahých zařízení, jako jsou tepelná čerpadla, to platí dvojnásob. Přinášíme přehled cen jednotlivých typů tepelných čerpadel.

Dotace na tepelné čerpadlo: Vypadají lákavě, ale ve výsledku se prodraží
Cesta za dotacemi často připomíná byrokratický maraton plný překážek. Dotace navíc nedají jen tak někomu. Splnili byste podmínky pro jejich získání?

Tepelné čerpadlo: jaká je pravda ohledně účinnosti, ceny a dotací
Nekupujte zajíce v pytli. Zjistěte, zda je pro vás tepelné čerpadlo tou pravou volbou nebo se vám více vyplatí zůstat u klasických způsobů vytápění.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Samosběr jahod 2024: Kam vyrazit na poslední jahody v ČR – interaktivní mapa
Kvůli letošnímu nevyzpytatelnému počasí (náhlým mrazům) nejsou v tomto roce otevřena všechna samosběrná místa jahod. Podívejte se na interaktivní mapu, kde najdete poslední přeživší poblíž Prahy, Brna nebo třeba Olomouce.