HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Manažer Jirka vyrobil noční stolek pro svoji neteř. Za masivní nábytek by jinak zaplatil desítky tisíc

Nábytek z masivního dřeva je nádherný, luxusní a taky pěkně drahý. Pokud byste chtěli mít doma takové vybavení, určitě není na škodu zkusit si jej nejdříve svépomocí vyrobit. Jirka z Brna nám v rozhovoru prozradil, jak si takový noční stolek vyřezal, jaké nářadí potřeboval a co by si měli ostatní začátečníci během dlabání pohlídat. Stačí porozumět základním principům a můžete mít doma nábytek z masivního dřeva i vy. Od konferenčních stolků až po drahé jídelní stoly za desítky tisíc korun.


Noční stolek
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří J. (se souhlasem)

Jirkův koníček vznikl na přelomu nové éry

Jak o sobě on sám tvrdí, není nadšený amatér, je to člověk, kterého baví pracovat se dřevem a dělá si to po svém. Jirka se věnuje řezbařině od roku 2020 (počínaje pandemií, chcete-li) a své výrobky rozdává rodině a nejbližším přátelům. Aktuálně věnuje řezbářství 6–8 hodin denně o víkendech, vždy na chalupě své tchyně. V rozhovoru nám řekl, že vyrobil již mnoho výrobků. Nás však zaujal převážně tento moderní masivní stolek, který byste jinak koupili od profesionálního výrobce za desítky tisíc.

Jirko, jaké dřevo je podle vás pro práci ideální?

Pracovat se dá s kdečím, ale ideální dřevo je takové, které máte k dispozici. Je dobré začínat s lehkým (měkkým) dřevem, třeba s lípou. Je měkká, neztupí vám hned všechna dláta a odpouští chyby. Třeba i to, že ji začnete zpracovávat nevysušenou.

A jak je to s vlhkostí dřeva?

S lípou pracuju klidně hned po sklizni, ale musím se smířit s tím, že bude pracovat, a hlavně nesmím výrobek nechat někde, kde je byť jen malý náznak dlouhodobé vzdušné vlhkosti. Lípa a vrba jsou strašně mokré dřeviny. A co vím, tak třeba do smrku se špatně vyřezává.

Pojďme se podívat na váš nový noční stolek. Proč právě tento kus nábytku?

Přiznám se, že to nebyl můj původní záměr. Ze začátku jsem si myslel, že to bude spíš konferenční stolek, odkladač na noviny nebo něco takového. Nakonec jsem se rozhodl udělat to duté. Vydlabal jsem dokonce i díru zespodu a dutá je i ta větev.

Použil jste tedy dřevo z lípy, je to tak?

Ano, přesně tak. Toho dřeva jsem tam nechal velmi málo. Kdybych si tohle dovolil u tvrdého dřeva, tak mi to asi pukne, ale ta lípa to snesla. No a tím, že to bylo celé duté, tak jsem pořádně nevěděl, co s tím.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Co vás vedlo k tomu vytvořit z duté části kmene noční stolek?

Přišla za mnou partnerka a poradila mi, ať tam dám lampičku. Pak už jsem to tam viděl. Dali jsme to neteři, má to v pokojíčku u postele.

Přejděme k postupu výroby. Co jste udělal ze všeho nejdříve?

Nejdřív jsem osekal část kmene na místě, kde byl ten strom pokácený. Na zahradě máme takovou modrou plachtu, která je perfektní z toho hlediska, že kolem sebe neuděláte velký nepořádek. Postupně jsem se tak zbavil kůry a potom jsem si kmen přenesl do kůlny, kde jsem začal dlabat.

Jaké nástroje bude potřebovat člověk, který by si chtěl takový stolek taky vyrobit?

Mám spoustu nástrojů k dlabání, ale nejčastěji používám tyto tři kousky (fotka níže). Tím dlátem se dá do určité hloubky odstraňovat dřevo, ale záleží samozřejmě na tom, jak moc je ten špalek zakulacený. A taky nesmím zapomenout na sekeru, to je základ.

Pozn. redakce – Jirka vlastní více seker a každou používá na něco jiného. Více se o nich rozpovídal v souvisejícím článku níže.

Pozvali jsme si do redakce odborníka. Ten s sebou dotáhl veškerý svůj vercajk a spustil, k čemu ho používá

Máte nějakou vychytávku, jak si třeba práci ulehčit?

Nevím, jestli je to vychytávka, nicméně na jedné fotce jde v určitý okamžik poznat, že si pomáhám sukovicí na vrtačce. Když chci hloubit, tak si tím podstatně ulehčím práci (do tvrdého dřeva si tím moc nepomůžete, protože by to vrtačka neutáhla, ale do měkkého to jde). Je to moc dobrý nástroj. Dále dřevo opět dlabu dlátem – je to pohodlnější, úder palicí nemusí být tak tvrdý, protože už tam máte ty vzduchové mezery.

Jak jste si připevnil tento špalek?

Tak konkrétně tento špalek vám nikam neuteče, ten drží svou vlastní vahou. Ale i tady jsem si musel trochu upravit svůj starý stůl. To prkýnko, které vidíte na fotce (viz níže), je přišroubované.

A to si vždy našroubujete a poté znovu odšroubujete?

Přesně tak. Mám u toho stolu různá prkénka a různé vruty a podle potřeby si je do toho stolu přibíjím. Je to starý stůl – nevadí mi, že se zničí. Samozřejmě existují i takové stahovací ponky, ale já to moc nepoužívám. Je to super, když chcete spojit dva výrobky, ale když do toho výrobku mlátíte palicí, tak je to poměrně na nic.

Už se blížíme do finále. Jak jste pokračoval?

Když je ta náročná práce za námi, tak si vezmu menší nástroje a pracuju s nimi. Nejnáročnější tady asi bylo dostat se do té části, kde je větev.

Čím jste noční stolek na konci brousil?

Šmirglpapírem. A pravidlo číslo jedna ke šmirglpapíru – jakmile se dřeva dotkne šmirgl, už nikdy do toho nezasahujte dlátem. Když chci nějaký výrobek zahladit šmirglem, tak si musím být jistý, že už do toho nebudu zasahovat dlátem. Protože šmirgl zanechává malé mikroskopické kamínky ve dřevě, a jakmile do toho jdete dlátem, tak si ho ztupíte, rezne vám atd. Šmirgl je až na úplné finále.

A co ošetření dřeva? Jaký olej je podle vás nejlepší?

Používám obyčejnou fermež (olej) nebo světlicový olej. Anebo vosk, který do dřeva vetřu houbičkovým perem. Je to dražší záležitost (přesný typ vosku, který Jirka používá, najdete zde i s aktuální cenou – pozn. redakce), ale má natolik dobrou konzistenci, že na jednom výrobku necháte jen jednu kávovou lžičku. Je to vlastně kombinace pryskyřic a včelích vosků.

Myslíte si, že by tohle dokázal kutil začátečník?

Určitě by to dokázal, ale já bych řekl, že úplný začátečník by něčím takovým neměl začínat. Do projektu jsem investoval přibližně 100 hodin svého času, což si myslím, že by mohlo úplného začátečníka lehce odradit. Ono taky dlouho trvá, než si ruce zvyknou na takovou práci. Dobré je podle mě začít malým výrobkem, třeba miskou.

Drahé výrobky z masivního dřeva si zvládnete vyřezat sami za pár korun. Radí odborník s léty praxe

Děkujeme Jirkovi za rozhovor a přejeme mu mnoho dalších úspěšných projektů v jeho dílně na chalupě.

P.S. Potřebujete do svého domu instalovat fotovoltaickou elektrárnu nebo jaký systém je právě pro váš dům vhodný? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
02.08.2024

Photocredit: Jiří J. (se souhlasem)

0