HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nadšenec Jirka prozradil postupy výroby svých nejlepších děl. Masivní nábytek vyrábí už řadu let

Masivní nábytek stojí v obchodech i desítky tisíc korun, a je tak zřejmé, proč se Jirka začal tomuto řemeslu věnovat. Do svého domu vyrábí překrásné kousky a ty, které doma nevyužije, rozdává rodině. A protože se jedná pouze o koníček, své výrobky neprodává. Rozhodl se, že vypustí do světa několik svých výtvorů a podělí se s veřejností o postupy jejich výroby. V článku tedy najdete bohatou fotogalerii (krok po kroku), návod, potřebné nářadí a náčiní, a především tipy, jak při výrobě postupovat.


DIY výrobky ze dřeva
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří J. (se souhlasem)

Koníček, který udává Jirkův životní styl

Řezbářství se věnuje velmi dlouho. Sám o sobě tvrdí, že není pouhý nadšený amatér, je člověk, kterého baví pracovat se dřevem a dělá si to po svém. Dokonce to nedělá ani kvůli nárazovým přivýdělkům, ale spíše pro radost. Hotové výrobky buď rozdává rodině nebo je sám využívá na chalupě. Jen si představte, kolik toho už musí mít za sebou, když se řezbařině věnuje 6–8 hodin denně (po víkendech). V následujících odstavcích se dozvíte, jak si jednotlivé kusy nábytku a vybavení do domu vyrobil.

Bez základního náčiní se neobejdete

Klasickou sekeru doma jistě máte, ovšem pouze ta vám stačit nebude. Když pomineme skutečnost, že budete potřebovat vícero typů sekyrek, neobejdete se ani bez základního dlabacího nářadí. Kompletní seznam dlát a dalšího nářadí naleznete v souvisejícím článku níže, kde jsme tomuto tématu věnovali více pozornosti. Pokud byste raději zůstali na dnešním článku, ve fotogalerii najdete některá dláta také vyfocená a v odstavcích níže některá z nich okrajově popsaná.

Pozvali jsme si do redakce odborníka. Ten s sebou dotáhl veškerý svůj vercajk a spustil, k čemu ho používá

Krmítko pro ptáčky

Krmítko už možná někteří z vás vytvářeli, tak pojďme na to. Na výrobu budete potřebovat menší dřevěná prkna o délce cca 30 cm (záleží, jak velké krmítko chcete tvořit). Pomocí aku vrtačky a vrutů si jednotlivá prkna spojíte podle fotek, které Jirka během práce pořídil. Už v těchto prvních krocích budete muset vyřezat do nosných „krokví“ sedlový spoj. Na střechu posléze upevníte asfaltový šindel nařezaný na menší kousky. Jirkovi postačilo pět řad s mírným přesahem. Na oba štíty ptačí budky přibil háčky k zavěšení na podbití střechy rodinného domu.

Pokud by se vám líbila představa takového krmítka, ale obáváte se toho, že se vám k domu nebude hodit, existují i stylová krmítka pro ptáčky, např. tato. Buď si je můžete vyrobit anebo zakoupit v různých hobbymarketech.

Konferenční stolek

Myšlenka konferenčního stolku Jirku trkla v době, kdy si pomocí kapesního nože vyřezal malou napodobeninu. Na základě ní se rozhodl, že si vytvoří nový kus nábytku stejného vzhledu, jen ve větším měřítku.

Na výrobu využil větší kus kmene a sadu dlabacích nástrojů (aktuální ceny základních typů dlát najdete zde). K výrobě dokonce využil i svépomocí vyráběnou palici. Nejdříve si na dřevě vyznačil fixkou hrany stolku a poté začal vydlabávat prázdná místa. Jakmile byly prohlubeniny dostatečně velké, sáhl po teslici. Díky ní mu šla práce od ruky, a především nemusel vynakládat takové úsilí k dlabání. Následoval další dlabací nástroj, kterým se Jirka dostával hlouběji pomocí palice. Zde už můžete vidět, jak se mu dílo podařilo vyhloubit. Kosmetické úpravy posléze vydlabal menším dlátkem. Pomocí vibrační brusky zbavil stolek ostřejších hran a nepravidelných záhybů. Nakonec zbývalo ošetřit stolek olejem a mohl finišovat.

Praktická mísa na ovoce

A nejen na ovoce. Dřevěnou misku můžete využívat i k jiným účelům. Pro výrobu dřevěné misky si můžete usnadnit práci a obkreslit talíř na kus dřeva (např. jasan) a postupným dlabáním do středu dlátem vytvářet prohlubeninu. Pokud budete mít hrany příliš drsné, ořežte je pilkou. V opačném případě vám postačí klasická bruska. Abyste povrch zjemnili, přejeďte ho vibrační bruskou (aktuální ceny vibračních brusek najdete např. zde) nebo využijte běžný šmirgl papír.

Váza na květiny

Dřevěná váza z masivního dřeva se vyrábí úplně na stejném principu jako výše zmíněný konferenční stolek. Jestliže byste si chtěli dřevěnou vázu vyrobit, můžete se inspirovat tou, kterou dokázal vydlabat Jirka. Fotku najdete v naší galerii.

Sedátko nejen na sezení

Sedátko z masivního dřeva patří mezi jednodušší kousky, které Jirka dokázal vyrobit. Pokud jste tedy v řezbářství začátečníci, právě takové sedátko může otestovat vaši zručnost a preciznost při práci. Bude vám stačit jen obyčejný špalek uříznutý z užšího kmene stromu, který sekyrou zbavíte kůry. Jakmile budete mít hotovo, povrch zbrousíte ruční bruskou, hrany doladíte k dokonalosti šmirglpapírem a natřete klasickou fermeží.

Stylová masivní lampa ze dřeva

Na výrobu takovéto masivní dřevěné lampy budete potřebovat pořádný špalek s výškou cca 45 cm. Jirka začal výrobu tím, že opět osekal kmen stromu a odstranil všechnu kůru. Následně se pustil do dlabání dřeva. Aby si usnadnil práci, vyvrtal do kmene vrtačkou několik otvorů. Díky tomu šlo posléze Jirkovi dlabání lépe od ruky. Používal opět tytéž nástroje, jako jsou dláta a sekerky.

Po vytvoření základního tvaru vložil do lampy LED žárovku pro jemné přisvícení. Povrch dřeva vyhladil šmirglpapírem a na finální úpravu použil fermež (někdy využívá i klasický vosk).

P.S. Umí úsporný dům opravdu ušetřit dost energie na vytápění a chlazení? Opravdu to potřebuji? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
14.10.2024

Photocredit: Jiří J. (se souhlasem)

0

Pozvali jsme si do redakce odborníka. Ten s sebou dotáhl veškerý svůj vercajk a spustil, k čemu ho používá
Otevřel kufřík a začal pomalu vytahovat sekery, japonské pily, nožíky a další nářadí. Když jsme viděli celý obsah jeho kufru vyskládaný na našem pracovním stole, začali jsme se se zatajeným dechem vyptávat.

Manažer Jirka vyrobil noční stolek pro svoji neteř. Za masivní nábytek by jinak zaplatil desítky tisíc
Jirka z Brna nám v rozhovoru prozradil, jak si takový noční stolek vyřezal, jaké nářadí potřeboval a co by si měli ostatní začátečníci během dlabání pohlídat.

„Kapesní miska mi každý den usnadňuje život,“ říká manažer z Brna. Dokázal si ji vyrobit jen z kusu dřeva
Byť svoji práci miluje, často Jirka obětuje čas v koloně na D1 a zamíří na chalupu na Vyškovsku. Právě tam má svoji malou dílnu, kde si vytváří krásné výrobky z masivního dřeva (přesně takové, které by vás stály desítky tisíc od profesionálních výrobců).

Manažer Jirka dokázal pro svou ženu vyrobit luxusní lampu. Za pozorný dárek by jinak zaplatil desítky tisíc
Téměř každá žena by chtěla mít moderně zařízený interiér, do kterého (mimo jiné) spadají i luxusní masivní kousky ze dřeva. Pan Jiří chtěl svojí partnerce udělat radost, a tak se rozhodl, že jí vysněnou dřevěnou lampu zkusí vyrobit. Výsledek je fenomenální.

„Přišlo mi zbytečné za něj platit. Doma jsem ho vyrobil za pár hodin,“ popisuje Jirka výrobu vysněného květináče pro svou partnerku
V obchodě si Jirkova přítelkyně vyhlédla dokonalý květináč, který by se jí krásně hodil před hlavní dveře jejich domu. Ale co ta cena? Z obchodu nakonec odešli s nepořízenou, doma se však začaly dít věci.