HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Přišlo mi zbytečné za něj platit. Doma jsem ho vyrobil za pár hodin,“ popisuje Jirka výrobu vysněného květináče pro svou partnerku

V obchodě si Jirkova přítelkyně vyhlédla dokonalý květináč, který by se jí krásně hodil před hlavní dveře jejich domu. Ale co ta cena? Z obchodu nakonec odešli s nepořízenou, doma se však začaly dít věci. Jirka se zavřel do své kůlny a během pár hodin dokázal vyrobit téměř stejný květináč jako ten, který si jeho milovaná vysnila. Špalek měl doma a k výrobě potřeboval jen jeden nástroj, náklady na celý výrobek se tak vyšplhaly na 0 Kč. Svým příběhem, názory ani postupy se Jirka netajil a vše nám prozradil v rozhovoru.


Květináč
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří J. (se souhlasem)

Nesmyslné marže obchodníků

Nebýt jedné návštěvy známého hobbymarketu, ani by se nepsal tento příběh. Jirka se svou partnerkou vyrazili na nákupy do zahradního oddělení. A právě tam viděli spoustu dřevěných dekorací, mezi nimiž byl i krásný dřevěný květináč s kůrou, do kterého se Jirkova přítelkyně zakoukala (aktuální ceny dřevěných květináčů si můžete porovnat např. zde – pozn. redakce). Jemu však přišla níže uvedená cena přestřelená. Rozhodl se tedy, že odejdou bez květináče, a jakmile dorazí domů, sám zkusí jeden takový vyrobit. Jak o sobě on sám tvrdí, není nadšený amatér, je to člověk, kterého baví pracovat se dřevem a dělá si to po svém. V dnešním rozhovoru se dozvíte, jak si takový květináč můžete vyrobit i vy a co k tomu budete všechno potřebovat. Pojďme na to.

Jirko, máte rád práci se dřevem, tak proč se tímto řemeslem i neživíte?

Já to dělám jen pro zábavu, uživit se tímto řemeslem je podle mě náročné. Technicky vzato... když si to vezmu časově – třeba obyčejnou mísu jsem tvořil tři víkendy, a to bez spěchu, tzv. na pohodu. A kdybych se tomu měl věnovat naplno, spoustu věcí bych musel mechanizovat a automatizovat. Ale stejně bych do toho nešel. Nebaví mě příliš práce s flexou (aktuální ceny oblíbených brusek naleznete např. zde – pozn. redakce), baví mě ta ruční práce.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Dřevo máte z vlastního lesa?

Nemám vlastní les, výrobků je tak málo, že dřevo, které mám na chalupě, stačí. A známí už vědí, že se řezbařině věnuju, a tak mi nějaké kusy dřeva občas přinesou.

Jaké dřevo jste zvolil pro výrobu květináče?

Pracovat se dá s kdečím, ale ideální dřevo je takové, které máte k dispozici. Je dobré začínat s lehkým (měkkým) dřevem, třeba s lípou. Je měkká, neztupí vám hned všechna dláta a odpouští chyby. Třeba i to, že ji začnete zpracovávat nevysušenou. Takže jsem použil právě lipový špalek.

Přejděme rovnou k postupu výroby. Co jste udělal ze všeho nejdříve?

Výhodou v tomto případě byla skutečnost, že jsem nemusel osekávat kůru z kmene. To mi usnadnilo hodně času. Takže jsem nejdřív jen upravil sekerou boky květináče, aby byly souměrně rovné. Na zahradě máme takovou modrou plachtu, která je perfektní z toho hlediska, že kolem sebe neuděláte velký nepořádek. Pak jsem si přenesl kmen do kůlny, kde jsem začal dlabat. Na výrobu takového květináče mi postačil relativně malý špalek.

Všimla jsem si, že máte více sekyrek. Kterou z nich jste použil a na co jsou ty zbylé?

Tady byla dobrá tato sekyrka (č. 3 na fotce níže). Moc dobře se s ní dlabe do hloubky. A kdybych vám měl popsat ty sekyrky, tak...

Číslo jedna je tedy obyčejná sekera na štípání dříví, to je každému jasné, co se s tím dělá (porovnejte si aktuální ceny obyčejné sekery zde – pozn. redakce).

Číslo dva je tzv. řezbářská sekera. Je dobře vyvážená a dá se s ní daleko lépe pracovat. S tímto si dovolíte dosekávat i detaily blízko u ruky – krásně se drží (aktuální ceny řezbářské sekery naleznete např. zde – pozn. redakce). A protože je právě z toho křehčího kovu, tak pokud by omylem chytla hřeb, tak je v ní okamžitě zásek. Jinak si ale drží krásnou ostrost.

Třetí sekeře se říká teslice. Je to běžná teslice do jedné ruky, která slouží na hloubení – kdy jdete proti letům (aktuální ceny teslice naleznete např. zde – pozn. redakce). Práce s ní je velká dřina, potřebujete vynaložit opravdu velkou sílu.

Číslo čtyři je taky teslice, ale spíš se jí už říká dlabačka. Jinou sekerkou si předkutám žlábek a touto teslicí se dostanu víc do hloubky. Pro laika to může vypadat, že udělá hodně práce za vás, ale ve finále je to přesně naopak. Nejefektivnější a nejpřesnější je používat klasické dláto (třicítka, čtyřicítka), palici a hloubit s tím.

Jak jste postupoval dál?

Dál jsem začal dlabat vnitřek toho kmene. Začal jsem uprostřed a pomalu se dostával k okrajům.

Jaké nástroje jste potřeboval k výrobě?

Mám spoustu nástrojů k dlabání, ale nejčastěji používám tyto tři kousky. Na tento květinář jsem však použil především zmíněnou teslici. Tím dlátem se dá do určité hloubky odstraňovat dřevo, ale záleží samozřejmě na tom, jak moc je ten špalek zakulacený.

Pozvali jsme si do redakce odborníka. Ten s sebou dotáhl veškerý svůj vercajk a spustil, k čemu ho používá

A k čemu slouží ty otvory na dně květináče?

Otvory jsou pro odvodnění, ale partnerka tam strčila folii, aby to dřevo ušetřila, tak nevím, jestli tam teď vlastně k něčemu jsou. Kdybych to věděl, asi bych je tam nedělal.

Jak dlouho takový květináč ze surového dřeva vydrží?

Už ho máme 2–3 roky a docela trpí. Především, když je to ta měkká lípa. Až budu dělat další květináč, použiju spíš dub. Hůř se s ním pracuje, ale vydrží déle (v tomto případě by akorát ztvrdnul).

Kdybyste na počátku odsekal kůru, brousil byste výrobek?

Určitě. Použil bych klasický šmirglpapír. A pravidlo číslo jedna ke šmirglpapíru – jakmile se dřeva dotkne šmirgl, už nikdy do toho nezasahujte dlátem. Když chci nějaký výrobek zahladit šmirglem, tak si musím být jistý, že už do toho nebudu zasahovat dlátem. Protože šmirgl zanechává malé mikroskopické kamínky ve dřevě, a jakmile do toho jdete dlátem, tak si ho ztupíte, rezne vám atd. Šmirgl je až na úplné finále.

A co ošetření dřeva? Jaký olej je podle vás (v jiných případech) nejlepší?

Na květináč jsem nepoužil žádný olej. Běžně ale sáhnu po obyčejné fermeži (olej) nebo světlicovém oleji. Anebo je dobrý vosk, který do dřeva vtírám houbičkovým perem. Je to dražší záležitost (přesný typ vosku, který Jirka používá, najdete zde i s aktuální cenou – pozn. redakce), ale má natolik dobrou konzistenci, že na jednom výrobku necháte jen jednu kávovou lžičku. Je to vlastně kombinace pryskyřic a včelích vosků.

Myslíte si, že by tohle dokázal kutil začátečník?

Určitě by to dokázal. Výroba tohoto květináče byla poměrně jednoduchá. Jen nevím, jestli má doma každý začátečník teslici, tu by si musel nejspíš obstarat.

Drahé výrobky z masivního dřeva si zvládnete vyřezat sami za pár korun. Radí odborník s léty praxe

Děkujeme Jirkovi za rozhovor a přejeme mu mnoho dalších úspěšných projektů v jeho dílně na chalupě.

P.S. Zajímá Vás, zda má cenu pořizovat fotovoltaickou elektrárnu? Za jak dlouho se zaplatí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
08.09.2024

Photocredit: Jiří J. (se souhlasem)

0