HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Každý den má na stole voňavou kytici. Na zahradě si Kristýna dokázala vytvořit vlastní květinovou louku jen za pár korun

„Zasadím, zaliju a pak už vše nechávám volně žít,“ popisuje Kristýna, jak nenáročné je starat se o vlastní květinovou louku. S manželem ji dokázali vybudovat za pár desítek korun (cena směsi semen z obchodu). Kristýna miluje čerstvé květiny a právě výsadba květinové louky na její vlastní zahradě jí umožnila, aby měla každý den čerstvou kytici na jídelním stole ve svém domě. Sama dokonce váže kytice i přátelům a rodině, když přijedou na návštěvu. V rozhovoru nám prozradila postup, jak květinovou louku založit, a popsala květiny, které na té svojí pěstuje.


Louka
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kristýna M. (se souhlasem)

Dřevostavba jako ze žurnálu

Není to poprvé, co jsme s Kristýnou vedli rozhovor pro Dřevostavitele. S manželem si loni postavili krásnou dřevostavbu (související článek o jejich domě naleznete v závěru článku) a letos se pustili do realizace zahrady. Kromě trvalkových záhonů, ohniště, rozestavěného zahradního domku, vyvýšených záhonů a udržovaných cestiček si před domem vysadili i květinovou louku. Nejenže mají krásné výhledy z jídelny, Kristýna má navíc každý den možnost natrhat si čerstvé květiny do vázy. V rozhovoru nám prozradila, které květiny vysadila, jak se o louku stará, jaký byl jejich rozpočet i samotný postup (krok za krokem). Pojďme na to.

Kristýno, jaké zkušenosti by měl mít člověk, aby takovou louku dokázal vytvořit?

Myslím, že žádné velké zkušenosti nejsou potřeba, jen se toho nebát a dodržet základní postup, především co se přípravy půdy týká, to je opravdu stěžejní. A dokonce se prodávají i směsi jen do květináče, které si lze vypěstovat na balkoně. To mi přijde hrozně roztomilé.

A jaké zkušenosti se zahradničením máte vy?

Moje zkušenosti nejsou nějak rozsáhlé, jsem samouk. Dokud jsme bydleli v bytě, umřel mi i kaktus, a o interiérové květiny se dodnes stará raději manžel. S exteriérem to je ale jiné. Už od malička k přírodě a zahradě tak nějak přirozeně tíhnu, asi díky mojí mamince, která je vášnivá zahrádkářka, a tak jsem měla možnost se od ní spoustu věcí naučit a nevědomky odkoukat.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Co jste doposud dokázala odkoukat?

Příroda si sama poradí, a tak květiny v zahradě tolik mojí péče naštěstí nepotřebují. Zasadím, zaliju a pak už vše nechávám volně žít. Když se dobře zvolí stanoviště, tak to funguje. Největší fáma je, že trvalkové a jiné květinové výsadby zaberou spoustu času a jsou náročné na údržbu. Mnohem horší to je s trávníkem, pokud chceme, aby byl hezký.

Je náročnější starat se o trávník než o trvalkový záhon?

Přesně tak. A květinová louka je taky celkem nenáročná na rozdíl od trávníku. Docela paradox, co? Ale je to tak, jak jsem už říkala předtím, není potřeba ji zalévat v horkých letních dnech, aby přežila.

Jak je to tedy s údržbou květinové louky?

Ta je minimální, stačí 1–2x za sezónu posekat.

A za jak dlouho květiny vyrostou?

My jsme louku založili na jaře, někdy koncem dubna a už za měsíc jsem se těšila z prvních květin, postupně pak dokvétají další a další.

Jak je to v zimě a po ní? Necháte louku ladem a na jaře vysadíte nové květiny?

Letos to je první rok, co louku máme. Teď v červenci jsme ji poprvé posekali a necháme znovu narůst a potom na podzim opět posekáme. Na jaře předpokládám, že opět pokvete díky samovýsevu, ale uvidíme, jak se to povede. Určitě ji o nějaké druhy zase doplním, aby byla ještě víc barevně pestrá. Uvidíme, jak se to podaří.

Je podle vás nezbytností mít květinovou louku na zahradě? Proč by si ji lidé měli zakládat a proč jste to udělala vy?

Neřekla bych, že to je nezbytnost. Strašně moc záleží na zástavbě, architektuře domu, okolním rázu přírody a obecně stylu, který lidem, kteří na té zahradě žijí, vyhovuje a líbí se jim. V našem případě jsem ale květinovou louku jako nezbytnost viděla.

Z jakého důvodu?

Žijeme na okraji vesnice, za domem máme pole, louku a les, a tak mi přišlo naprosto automatické na to navázat naší zahradou, abychom „zapadli“. To je pro mě obecně jeden z nejdůležitějších bodů, když se tvoří zahrada, zapadnout do okolí tak, aby měl člověk pocit, že vše tvoří jeden harmonický celek.

A další hrozně důležitý faktor jsou opylovači, kteří louku ocení. Máme v zahradě díky louce a kvetoucím trvalkám tolik motýlů, kolik jsem za celá léta neviděla. Navíc naši sousedé chovají včely, a tak mi přišlo milé jim vytvořit alespoň kousek něčeho, na čem si pochutnají. A v neposlední řadě máte celou sezónu čerstvé květy do vázy. To byl můj velký sen.

Jaký je rozpočet pro vlastní květinovou louku?

Minimální. V našem případě to bylo pár desítek korun za směsi z obchodu, které jsem doplnila o další druhy, které jsem chtěla, aby se tam vyskytovaly. Nicméně záleží na tom, v jakém stavu je půda, kde budeme louku zakládat. Pokud by bylo potřeba dovézt zeminu a podobně, bavíme se o jiných částkách. Pokud ale budu předpokládat, že zakládáme na čisté půdě, pak to je částka malá, možná i menší než za travní semeno a hnojiva.

Kam ideálně vysázet květinovou louku do zahrady?

Na místa, kde nechceme trávník, ale květiny, o které není třeba se starat. Na místa, která chceme, aby byla divoká a přírodní. Úplně ideální je za mě třeba do sadu pod stromy. Nebo na menší plochy a do zákoutí, se kterými si nevíme rady.

A jak velká je vaše louka?

Řekla bych asi 200 m2. Máme ji založenou v našem mini ovocném sadu na severní části pozemku, který pak přes potok volně navazuje na pole a louku.

Popište prosím, jak založit květinovou louku, aby si ji mohli naši čtenáři také zrealizovat

Nejzásadnější je příprava zeminy.

1. Připravit půdu – odplevelit a prokypřit. Tady bych zdůraznila, že nemá smysl set louku do již existujícího trávníku nebo na místa, která jsou porostlá. Semínka se tak nemají šanci uchytit.
2. Zasít semeno (sejí se asi 2 g osiva na 1 m2).
3. Zaválcovat válcem na trávu.
4. První týden zalévat. Ideální tedy je vysít semena v týdnu, kdy hlásí déšť.

Míra radiace, kvalita ovzduší i přímé přenosy z celé ČR. Meteoradar poskytuje veřejnosti nevídané informace

Jaké květiny na vaší louce rostou? Máte nějaký konkrétní mix?

Je to mix všeho možného, směs pro motýly, kterou jsem doplnila o vlčí máky různých barev, barevné chrpy, krásenky a máčky.

Jaké jsou vaše oblíbené květiny v případě trvalek?

Já mám nejraději echinacey. Jsou výrazné, dobře se kombinují s různými travinami a kvetou prakticky celou sezónu. Za zmínku určitě stojí i různé kultivary řebříčků, šalvěje, šanty, astry, yzopu nebo zavinutky. V každém záhonu se u mě pak objevují i klasické bylinky typu tymián, rozmarýn, máta, nebo oregano. No a z travin je to asi kavyl, ozdobnice nebo třtina.

Jaký nábytek či jiné příslušenství byste ke květinové louce doporučila?

Co se týká nábytku, miluju dřevo, takže já bych asi volila dřevěný venkovní nábytek (srovnejte si aktuální ceny kvalitního dřevěného nábytku na českém trhu zde – pozn. redakce) a klidně nějaký barevný prvek, třeba sytě modrou lavičku do popředí, která vynikne (aktuální ceny dřevěné lavičky najdete např. zde). Ale dokážu si představit i takový ten romantický bílý kovový stolek a židle v některém rohu jako takový pokojíček mezi květy.

Nicméně je potřeba počítat s pylem, takže bude potřeba občas nábytek omýt. Takže to chce vybírat materiál ideálně spíše hladký než strukturovaný, ze kterého by se ten pyl hůře vymýval.

A z jakého materiálu vytvořit např. chodníky okolo louky?

Ano, chodníky, cestičky, nášlapy. Volila bych určitě zase přírodní materiály, kamenné nášlapy, betonové nášlapy, cestičky z kamínků z lomu, klidně obyčejný štěrk, ale dělají se třeba i dřevěné šlapáky. Na ty lze použít třeba staré dřevo po nějaké rekonstrukci. Každopádně volit zase spíš materiál, který se nejlépe opakuje někde v okolí, je třeba z blízkého lomu.

Velice děkujeme paní Kristýně za přínosný rozhovor pro naše čtenáře. Ať vám květinová louka nadále krásně kvete.

Stavební povolení měli vyřízené za 3 dny. Kristýna s Patrikem už bydlí ve svém novém domě u Pardubic

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
27.07.2024

Photocredit: Kristýna M. (se souhlasem)

4

Postel s nebesy – v historii nutnost, nyní designový nábytek
Postel s nebesy je přesně to, co jste jako děti toužili mít a nyní máte konečně možnost splnit si svůj sen. Podívejte se do galerie a inspirujte se mnoha nápady.

Chytrý a stohovatelný nábytek – jak ušetřit místo v malém bytě nebo domě
Jak vybavit nábytkem malý prostor, aby zůstalo doma pořád dostatek místa? Jaké možnosti dnešní chytrý nábytek nabízí? Inspirujte se v galerii důmyslně řešeného nábytku, který vám zaručeně místo ušetří!

20+ nápadů, proč se nezbavovat dřevěných palet – nábytek, postel nebo vyvýšené záhony
Líbí se vám originální nábytek, kterým je posezení na zahradu, bazén nebo vyvýšený záhon z palet? Inspirujte originály a pusťte se do výroby!

30+ originálních nápadů netradičního vybavení pro dům, kuriózní nábytek a dekorace
Patříte mezi ty, kteří milují originální nábytek, ocení jeho nápadité provedení a nejraději si ho vyrobíte sami? Inspirujte se v naší galerii nápadů.

Češi nevědomky vyhazují nábytek, který mohou prodat za desetitisíce. Nejspíš jej máte doma i vy
Designový nábytek z minulého století narůstá na ceně. Kousky, které mnohým přijdou jako veteš, se dnes prodávají za desetitisíce.

Nechali zahradní nábytek na dešti i slunci. Katka, Marie, Libor a Lucka ukázali, jak vypadá po letech
Když si kupujete zahradní nábytek, na fotkách i v hobbymarketu vypadá úžasně. Nás však zajímalo, jak takový zahradí set vypadá po několika letech provozu. Zjistili jsme, jaký nábytek by pro vás mohl být nejlepší volbou a kterému materiálu se raději vyhnout.

Manažer Jirka vyrobil noční stolek pro svoji neteř. Za masivní nábytek by jinak zaplatil desítky tisíc
Jirka z Brna nám v rozhovoru prozradil, jak si takový noční stolek vyřezal, jaké nářadí potřeboval a co by si měli ostatní začátečníci během dlabání pohlídat.

Za ublížení krtkovi hrozí pokuta desítky tisíc korun. Kristýna nám dala tipy, jak se ho šetrně zbavit
Krtka na zahradě nechce nikdo. Jak se ho ale zbavit a neplatit přitom tučné pokuty? Pokud byste totiž krtka úmyslně zabili nebo mu ublížili, dopustili byste se přestupku a mohla by vám být udělena pokuta až do výše několika desítek tisíc korun.

KVÍZ: Dejte si pozor, ať nedáte milované osobě květinu přinášející smůlu. Opravdový význam konkrétních květin zná málokdo
Pakliže koupíte člověku, kterého milujete, květinu říkající „je to jen hra“ (růžový hyacint), nemusí to dopadnout dobře. Nebo když naopak koupíte členovi rodiny květinu, která doslova a do písmene říká „toužím po tobě“ (růžová kamélie), nemusí si to vyložit správně.