HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Manažer Jirka dokázal pro svou ženu vyrobit luxusní lampu. Za pozorný dárek by jinak zaplatil desítky tisíc

Téměř každá žena by chtěla mít moderně zařízený interiér, do kterého (mimo jiné) spadají i luxusní masivní kousky ze dřeva. Pan Jiří chtěl svojí partnerce udělat radost, a tak se rozhodl, že jí vysněnou dřevěnou lampu zkusí vyrobit. A protože měl už nějaké zkušenosti s výrobou podobného nábytku, nebyl to pro něj náročný úkol. Brňák Jirka nám v rozhovoru prozradil, jak si takovou závěsnou lampu vyřezal, jaké nářadí potřeboval a co by si měli ostatní začátečníci během dlabání pohlídat. Stačí porozumět základním principům a můžete mít doma nábytek z masivního dřeva i vy. Od konferenčních stolků až po drahé jídelní stoly za desítky tisíc korun.


Lampa
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří J. (se souhlasem)

Jirka bydlí v Brně, chalupu má nedaleko Bučovic

Jak o sobě on sám tvrdí, není nadšený amatér, je to člověk, kterého baví pracovat se dřevem a dělá si to po svém. Jirka se věnuje řezbařině od roku 2020 (počínaje pandemií, chcete-li) a své výrobky rozdává rodině a nejbližším přátelům. Koneckonců i v samotném rozhovoru jsme nadhodili myšlenku přechodu z víkendového koníčka na „full-time job“ (práci na plný úvazek). Na to se ale Jirka příliš netvářil. Aktuálně věnuje řezbářství 6–8 hodin denně o víkendech, vždy na chalupě své tchyně. V dnešním článku nám Jirka prozradí, jak si vyrobit luxusní dřevěnou lampu.

Jirko, proč je řezbářství jen vaším koníčkem a nikoli prací na plný úvazek?

Já to dělám jen pro zábavu, protože uživit se tímto řemeslem je podle mě náročné. Technicky vzato... Když si to vezmu časově – tuto lampu jsem tvořil tři víkendy, a to bez spěchu, tzv. na pohodu. A kdybych se tomu měl věnovat na plno, spoustu věcí bych musel mechanizovat a automatizovat. Ale stejně bych do toho nešel. Nebaví mě příliš práce s flexou (aktuální ceny oblíbených brusek naleznete např. zde – pozn. redakce), baví mě ta ruční práce.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

A odkud máte dřevo? Z vlastního lesa?

Nemám vlastní les, výrobků je tak málo, že dřevo, které mám na chalupě, stačí. A známí už vědí, že se řezbařině věnuju, a tak mi nějaké kusy dřeva občas přinesou.

Jaké dřevo jste zvolil pro výrobu lampy?

Pracovat se dá s kdečím, ale ideální dřevo je takové, které máte k dispozici. Je dobré začínat s lehkým (měkkým) dřevem, třeba s lípou. Je měkká, neztupí vám hned všechna dláta a odpouští chyby. Třeba i to, že ji začnete zpracovávat nevysušenou. Takže jsem použil právě lípu.

Pojďme se podívat na vaši novou lampu. Proč právě tento kus nábytku?

Popravdě, nejdřív to měla být jen obyčejná dřevěná kapsle, která by sloužila jako dekorace a na případné odkládání maličkostí v domě, třeba klíčů. Jenomže později mi přišlo jako dobrý nápad vydlabat kus dřeva kompletně durch. Takže jsem to jednoduše zkusil a zalíbilo se mi to.

Dobrá tedy, přejděme rovnou k postupu výroby. Co jste udělal ze všeho nejdříve?

Nejdřív jsem osekal část kmene na místě, kde byl ten strom pokácený. Na zahradě máme takovou modrou plachtu, která je perfektní z toho hlediska, že kolem sebe neuděláte velký nepořádek. Postupně jsem se tak zbavil kůry a potom jsem si kmen přenesl do kůlny, kde jsem začal dlabat. Na výrobu takové lampy mi postačil relativně malý špalek.

Všimla jsem si, že máte více sekyrek. Kterou z nich jste použil a na co jsou ty zbylé?

Tady byla dobrá tato sekyrka (č. 2 na fotce níže). Jednak se s ní dobře zbavíte kůry a za druhé pracuje dobře taky jako hoblík. A kdybych vám měl popsat ty sekyrky, tak...

Číslo jedna je tedy obyčejná sekera na štípání dříví, to je každému jasné, co se s tím dělá (porovnejte si aktuální ceny obyčejné sekery zde – pozn. redakce).

Číslo dva je tzv. řezbářská sekera. Je dobře vyvážená a dá se s ní daleko lépe pracovat. S tímto si dovolíte dosekávat i detaily blízko u ruky – krásně se drží (aktuální ceny řezbářské sekery naleznete např. zde – pozn. redakce). A protože je právě z toho křehčího kovu, tak pokud by omylem chytla hřeb, tak je v ní okamžitě zásek. Jinak si ale drží krásnou ostrost.

Třetí sekeře se říká teslice. Je to běžná teslice do jedné ruky, která slouží na hloubení – kdy jdete proti letům (aktuální ceny teslice naleznete např. zde – pozn. redakce). Práce s ní je velká dřina, potřebujete vynaložit opravdu velkou sílu.

Číslo čtyři je taky teslice, ale spíš se jí už říká dlabačka. Jinou sekerkou si předkutám žlábek a touto teslicí se dostanu víc do hloubky. Pro laika to může vypadat, že udělá hodně práce za vás, ale ve finále je to přesně naopak. Nejefektivnější a nejpřesnější je používat klasické dláto (třicítka, čtyřicítka), palici a hloubit s tím.

Jak jste postupoval dál?

Dál jsem přemýšlel, co do toho mezitvaru vlastně dát – třeba žárovku? A pak už jsem v tom tu lampu viděl.

Jaké nástroje jste potřeboval k výrobě?

Mám spoustu nástrojů k dlabání, ale nejčastěji používám tyto tři kousky (fotka níže). Tím dlátem se dá do určité hloubky odstraňovat dřevo, ale záleží samozřejmě na tom, jak moc je ten špalek zakulacený. A taky nesmím zapomenout na sekeru, to je základ.

Pozvali jsme si do redakce odborníka. Ten s sebou dotáhl veškerý svůj vercajk a spustil, k čemu ho používá

A jaké světlo jste dovnitř instaloval?

Použil jsem LED žárovku o menším výkonu. Je to spíš dekorativní přisvícení pokoje. Protože má to dřevo pevné boky, tak nepropouští světlo do boků, ale spíš jen dopředu a dozadu.

Čím jste lampu na konci brousil?

Šmirglpapírem. A pravidlo číslo jedna ke šmirglpapíru – jakmile se dřeva dotkne šmirgl, už nikdy do toho nezasahujte dlátem. Když chci nějaký výrobek zahladit šmirglem, tak si musím být jistý, že už do toho nebudu zasahovat dlátem. Protože šmirgl zanechává malé mikroskopické kamínky ve dřevě, a jakmile do toho jdete dlátem, tak si ho ztupíte, rezne vám atd. Šmirgl je až na úplné finále.

A co ošetření dřeva? Jaký olej je podle vás nejlepší?

Používám obyčejnou fermež (olej) nebo světlicový olej. Anebo vosk, který do dřeva vetřu houbičkovým perem. Je to dražší záležitost (přesný typ vosku, který Jirka používá, najdete zde i s aktuální cenou – pozn. redakce), ale má natolik dobrou konzistenci, že na jednom výrobku necháte jen jednu kávovou lžičku. Je to vlastně kombinace pryskyřic a včelích vosků.

Myslíte si, že by tohle dokázal kutil začátečník?

Určitě by to dokázal, ale já bych řekl, že úplný začátečník by něčím takovým neměl začínat. Do projektu jsem investoval x hodin svého času, což si myslím, že by mohlo úplného začátečníka lehce odradit. Ono taky dlouho trvá, než si ruce zvyknou na takovou práci. Dobré je podle mě začít malým výrobkem, třeba miskou.

Drahé výrobky z masivního dřeva si zvládnete vyřezat sami za pár korun. Radí odborník s léty praxe

Děkujeme Jirkovi za rozhovor a přejeme mu mnoho dalších úspěšných projektů v jeho dílně na chalupě.

P.S. Zajímá Vás, zda má cenu pořizovat fotovoltaickou elektrárnu? Za jak dlouho se zaplatí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
25.08.2024

Photocredit: Jiří J. (se souhlasem)

4