HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

KVÍZ: Poznáte podle obrázku hausbót nebo tiny house? Češi mají v názvosloví stále velké mezery

Pokud dokážete najít hlavní rozdíl mezi hausbótem a tiny housem, jste poměrně znalý stavařského názvosloví. Ovšem dokázat od sebe rozlišit mobilní dům, modulový dům a montovaný dům – to už je vyšší dívčí. Zkuste se otestovat v našem dnešním kvízu a své výsledky si porovnejte s ostatními „hráči“. Budete-li potřebovat malou nápovědu, najdete ji v textu hned u následujícího odstavce. Pojďme na to.


KVÍZ: Poznáte dům podle obrázku?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Se souhlasem majitelky dřevostavby

Pasivní dům známe téměř všichni

Pasivní dům je typ stavby, která je navržena a postavena tak, aby spotřebovala co nejméně energie na vytápění, chlazení a provoz. Pasivní domy využívají přirozených principů tepelné izolace, akumulace tepla a větrání, díky čemuž se minimalizuje potřeba dodatečného vytápění nebo klimatizace.

Ovládání celého domu z gauče? To je chytrá domácnost

Chytrá domácnost (smart home) je systém, ve kterém jsou různé domácí spotřebiče a zařízení propojeny prostřednictvím internetu a mohou být automaticky ovládány nebo monitorovány. Umožňuje rodinám řídit a sledovat chod domácnosti na dálku pomocí chytrých telefonů, tabletů nebo hlasových asistentů. Technologie chytré domácnosti poskytují komfort, úsporu energie a zvýšenou bezpečnost.

Modulový dům je skládačka pro dospělé

Modulový dům je již podle názvu tvořen jedním či více obytnými moduly. Takový dům se postaví ve výrobní hale a na váš pozemek se posléze dopraví již v celku. Zbývá jej pouze ukotvit na základovou desku, patky nebo piloty.

Hausbót jen pro dobrodruhy

Hausbóty, neboli plovoucí domy, jsou oblíbenou alternativou bydlení po celém světě. Vznikly z potřeby rybářů trávit čas na vodě a dnes nabízejí jedinečný životní styl. Výhodou je flexibilita – můžete kdykoliv změnit lokalitu. A naopak nevýhodou jsou omezené možnosti kotvení a nepohodlí při špatném počasí. Více jsme se o tomto tématu rozpovídali v souvisejícím článku níže.

Hausbót: dřevostavba, na které si ujedete

Montovaný dům jako řešení pro mladé rodiny

Montovaný dům se vyrábí ve výrobních halách. Na rozdíl od modulového domu se vytvoří pouze jednotlivé části/stěny, které se po dopravení na pozemek pouze smontují k sobě a ukotví na základovou desku. Například tříčlenná rodina může i v dnešní době bydlet už od 2,5 milionů korun. Přehled montovaných domů včetně cen a půdorysů naleznete zde.

Barndominium je rarita

Barndominium, neboli obytná stodola, je moderní trend, který kombinuje venkovský a moderní styl bydlení. Tento koncept se zaměřuje na velké otevřené prostory, vysoké stropy a přiznané trámy. Barndominium, které se poprvé objevilo v 80. letech, je původně zemědělská stodola přeměněná na obytný prostor. Stalo se populárním zejména v USA, kde slouží jak k bydlení, tak k podnikání, například jako svatební či obchodní prostory.

Fenomén jménem tiny house

Tiny house je malý dům, který je navržený s důrazem na minimalismus, funkčnost a udržitelnost. Typicky má obytnou plochu mezi 15 a 40 metry čtverečními, přičemž využívá každý centimetr prostoru co nejefektivněji. Hnutí tiny house (nebo také „tiny living“) vzniklo jako reakce na rostoucí ceny bydlení, přeplněné městské prostory a touhu po jednodušším, ekologičtějším životním stylu.

Mobilní dům pro cestovatele

Podobně jako v předešlém odstavci bude řeč o malém domě (tiny housu). Rozdíl bude v tom, že v aktuálním případě nepotřebujete (stálý) pozemek. S mobilheimy můžete cestovat, různě je přesouvat z místa na místo a přitom být stále soběstační (varianta off-grid – bez napojení na inženýrské sítě).

To by na úvod stačilo. Teď je na čase vyzkoušet si vás v praxi. Pojďme na to.

SPUSTIT KVÍZ →

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
02.10.2024

Photocredit: Se souhlasem majitelky dřevostavby

0

Velikonoční kvíz: Víte, co je to tatar a kde koledníci lijí na děvčata ledovou vodu?
Připravili jsme pro vás velikonoční kvíz, který otestuje vaše znalosti. Zjistěte, kolik toho opravdu víte o tomto svátku.

KVÍZ: Co odradí mravence a k čemu slouží pivo kromě pití? Otestujte se, jak dobře znáte babské rady
Znáte je od své babičky a ta zase od svojí… Otestujte se, jak dobře znáte babské rady, a napište nám, které z nich zaručeně fungují vám.

KVÍZ: Rozeznáte různé druhy tulipánů? Porovnejte si výsledky s nejlepšími zahrádkáři v Česku
Jste tulipánový expert nebo začátečník mezi pěstiteli? To už brzy zjistíme. Připravili jsme si pro vás k rozpoznání běžné odrůdy této cibuloviny i exotické kousky, po kterých prahne spousta zahrádkářů.

KVÍZ: Kam vyhodíte tubu od zubní pasty nebo staré CD? Otestujte se, zda správně třídíte odpad
Češi jsou v třídění odpadu poctiví. Problém nastává v tom, že některý odpad třídíme špatně. Víte, kam patří rulička od toaletního papíru nebo rozbité zrcadlo? Otestujte se.

KVÍZ: Poznáte nejdražší dřevo světa nebo nejvyšší dřevostavbu? Otestujte se
Od historických památek po moderní architektonické klenoty – tento kvíz vás provede různorodostí a krásou dřevěných staveb. Nezáleží na tom, zda jste odborník na dřevěnou architekturu nebo jen zvědavý milovník kvízů.

KVÍZ: Jak se dělí majetek při rozvodu? Správně odpoví jen každý desátý Čech
Komu připadne zděděný majetek a jak je to s hypotékou při rozvodu? Ačkoliv se v České republice rozpadne téměř každé druhé manželství, na tyto otázky dokáže odpovědět málokdo.

Kvíz: Poznáte stavební materiály podle zkratky a obrázku? Správný kutil zvládne alespoň 9 otázek
OSB, MDF, LVL, DTD, CVD... uf! Je načase udělat si v těchto konstrukčních deskách přehled. Čeká vás celkem 11 otázek, z nichž 5 je poznávacích podle obrázku.

Kvíz: Rozeznáte fošnu, lať, hranol nebo prkno? Zjistěte, jak dobří jste kutilové
Pokud jste si doteď mysleli, že se v kutilství vyznáte, pojďme se o tom reálně přesvědčit. Málokterý kutil zvládne dojít až na konec dnešního kvízu bez jediné chyby.

KVÍZ: Pokojovky, které má doma každá moderní domácnost. Mnozí při poznávání pohořeli
Vyznáte se v pokojových rostlinách, které zdobí domácnosti moderních Čechů? Pojďme to hned otestovat. Ať už jste profík nebo vám zvadne i obyčejný kaktus – tento kvíz ukáže pravdu.

KVÍZ: Jak dobře se orientujete v obytné normě? I zkušení museli odkrýt obrázkové nápovědy
Obytná norma je jedním z mála souhrnů požadavků, který byste si měli alespoň jednou prolítnout očima. A jestliže se do studia obytné normy příliš nehrnete, vyzkoušejte si náš dnešní kvíz, ve kterém jsme základní principy shrnuli a doplnili navíc i obrázky pro vaši lepší představivost.