HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Moravské moře“ je blíž než Chorvatsko či Balaton. Od místních jsme se dozvěděli o tajných plážích

Dejte sbohem kolonám u hraničního přechodu. Sedněte do auta a zamiřte na Moravu. Právě tady je totiž krásné místními přezdívané „moravské moře“. S redakcí Dřevostavitele jsme tam zajeli a dozvěděli se, kde jsou tajné pláže (a nudapláže) bez turistů. Kromě mnoha krásných a klidných míst k povalování se mohou rodiny těšit i na spoustu aktivit – děti tu spolehlivě vydrží celý den. A pro dospělé se párkrát do roka koná unikátní světová akce, na kterou se sjíždí lidé z celého Česka. Vstup na ni je přitom zdarma. Podívejte se na fotky v naší galerii.


Kam se jít koupat na Moravě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Dejte sbohem kolonám u hraničního přechodu

Během cesty do Chorvatska vás čekají hned tři nástrahy – dálnice D1 u Brna, hraniční přechod Slovinska a hraniční přechod Chorvatska. Letos rodiny stály v kolonách až pět hodin. A věřte nebo ne, čtrnáctihodinová cesta do Chorvatka vám sebere veškerou dovolenkovou náladu. Nemluvě o návalu turistů, které na chorvatských plážích potkáte. Naštěstí existuje místo, které je nám Čechům mnohem bližší. „Prýgl“, jak se mu s oblibou říká, zaujímá 259 ha (2 590 000 m2) a na některých místech je hloubka až 23 metrů. Ne však všude. Prýgl nabízí naopak i mělká místa ideální pro koupání malých dětí. A pokud trávíte více času na souši než pod vodou, bylo by dobré znát ta správná místa k lenošení.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Morava, to krásná zem

Moravanku na Prýglu neboli Brněnské přehradě bohužel neuslyšíte. Pokud zůstanete u hlavního vstupu přehrady, den vám bude zpříjemňovat moderní hudba linoucí se z mnoha restaurací a hospod. Hned u přístaviště, což je výchozí stanice (s parkovištěm a zastávkou tramvaje), je mnoho restaurací a stánků s občerstvením. Dalo by se říci, že je to takové centrum dění.

A pokud si potrpíte na úplné ticho, pobřeží Prýglu je plné tajných i veřejně známých pláží. Ta nejzajímavější místa najdete v naší galerii.

Bez hotovosti to půjde těžko

Mnoho hospod, mnoho restaurací – málokde vám však nabídnou terminál. Proto si raději skočte vybrat do nejbližšího bankomatu (mapu bankomatů poblíž přehrady vám přikládáme zde). Mimo přístaviště byste měli spíše štěstí, kdyby se vám podařilo sehnat pivko bez hotovosti. Kdo je připraven, není překvapen.

Víme, kde je schovaná (nuda)pláž

A řekneme vám, kde je. Fotky na ukázku jsme si protentokrát odpustili a pevně doufáme, že zapojíte svoji představivost sami. Nudapláž se nachází právě zde, což je asi 15 minut chůze od hotelu Maximus Resort (6 minut autem). Byť si zde lidé snaží uchovávat své soukromí, zvědavým očím ze šlapadel se bohužel nevyhnou. A proto, pokud se rozhodnete jakýmkoliv způsobem plout po vodní hladině, respektujte soukromí této pláže.

Tohle moře nepřeplavete. Existuje dobrodružné řešení

Jak jsme už nakousli v předešlém odstavci, po Prýglu se dá plout několika způsoby. Po přehradě jezdí parníky, které vás dovezou na kteroukoli pláž chcete. No není to přímo ideální výlet pro rodiny s dětmi? Parníkem se dá doplout i k hradu Veveří, a spojit tak příjemné koupání s kulturním zážitkem. Kromě parníku, který má mimochodem i svůj jízdní řád (k prozkoumání ho najdete tady), existují i další možnosti.

Především mladí si velmi oblíbili šlapadla, která jsou k zapůjčení na minimálně dvou místech. Oblíbenou variantou pro mnoho sportovců jsou i paddleboardy, které jsou zde také k zapůjčení (tip redakce – jednoznačně nejlepší půjčovna je na zastávce Rokle u Sinic). Nic vám samozřejmě nebrání nafouknout si lehátko a zkusit si zaplavat „k bójce a zpět“.

Zapomeňte na předražené Chorvatsko. Valašský Balaton nabízí průzračnou vodu a lidové ceny

Sportovci, zbystřete

Pokud jste vášnivými cyklisty nebo nedáte dopustit na běh v přírodě, právě tady je to pravé místo pro vaše sportovní aktivity. Nejenže můžete objet celou přehradu na kole anebo ji oběhnout (pořádá se tu i běh „Vokolo priglu“, jehož trasa o délce 14,1 km vede právě kolem Brněnské přehrady), na spoustě míst si tu můžete i zahrát míčové hry jako např. plážový volejbal.

O svých dětech ani nebudete vědět

S nadsázkou samozřejmě. Na brněnský Prýgl se sjíždí mnoho rodin s malými i staršími dětmi, a proto je pro ně na hladině vody připravená vodní překážková dráha. V letních měsících si tu užijí den i dospělí. Až budete přijíždět ke kotvě (k výchozí stanici Brněnské přehrady), po vaší levé ruce uvidíte kolotoče, které jezdí od rána do večera. Jestli se vám bude zdát X-factor nebezpečný, počkejte si na večer – po pár pivkách a vínku na sluníčku se vám večer najednou bude jízda zdát jako skvělý adrenalin. A pokud si nepotrpíte na kolotoče, možná vás nadchne večerní akce plná ohňostrojů.

Odpoledne koupačka, večer drink a světová show

Když se vám podaří vychytat správný den, budete mít rodinný výlet zakončený světoznámou show v podobě ohňostrojové soutěže Ignis Brunensis. V posledních letech jsou tato večerní představení doplněna i o dronovou show. Kvůli této události se na Prýgl sjíždějí lidé (nejen) z celé jižní Moravy. A není se čemu divit, vstup je zdarma a naskytne se vám dechberoucí podívaná. Přesvědčte se o velkoleposti této akce v galerii níže.

Utíkejte si obsadit lehátko. Boj vyhrajete, pokud...

Přijedete brzy. V letním období, a to zejména o víkendech, kdy je venku hezky, bývá hlavní parkoviště v přístavišti přeplněné. Ručník si na pláž položíte, ale pravděpodobně nebudete mít kam zaparkovat auto. Pokud se tedy chcete přijet vykoupat, tak určitě vyrazte co nejdřív ráno. Anebo zvolte cestu šalinou.

Cestou necestou, polem ne polem

Malotraktorem nikam jezdit nemusíte. Pohodlně se na místo dostanete tramvají (před Brňany říkejte spíše šalinou) číslo 1, autem nebo na kole. V případě MHD tedy nasedněte na tramvaj č. 1 směr Vozovna Komín. Na konečné zastávce přesedněte na autobus č. 54 a vystupte na zastávce Přístaviště.

Předtím, než se vydáte na Prýgl, proveďte malý průzkum. V určitých obdobích v roce je přehrada kontaminována sinicemi a koupání v ní se pak nedoporučuje. Je dobré si předem ověřit, jaký je aktuální stav vody.

V létě už to nestíháte?

Nevěste hlavu. Termální lázně tady nenajdete (pokud nenavštívíte jeden z vícero hotelů v okolí), nicméně občas se stává, že přehrada v zimě zamrzne, a poté na ní bruslí celé Brno. A uprostřed největší zimy, kdy je přehrada i zasněžená, lákají okolní trasy i vášnivé běžkaře.

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
20.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

47

Rozhledny na Vysočině se strašlivou historií i nádhernými výhledy až do Alp
Máme pro vás dva zajímavé tipy na výlety v srdci Vysočiny. Objevte rozhledny se strašlivými pověstmi a přenádhernými výhledy až do Alp.

Zatopené lomy jako alternativa předražených koupališť – mapa lomů z celé ČR
Hledáte nevšední místo, kde se v horkých dnech zchladit? Přinášíme vám interaktivní mapu několika desítek zatopených lomů v Česku. Vyzkoušejte přírodní alternativu koupališť.

Zahradu a venkovní posezení můžete mít i když bydlíte v bytě. Inspirujte se těmi nejzajímavějšími balkony v naší galerii
To, že bydlíte v bytě, ještě neznamená, že se musíte vzdát snu mít zahrádku nebo venkovní posezení. I v omezených podmínkách si totiž můžete vytvořit svou vlastní oázu klidu. Stačí jen vědět, jak na to.

Zapomeňte na předražené Chorvatsko. Valašský Balaton nabízí průzračnou vodu a lidové ceny
Několikahodinová cesta autem v úmorných vedrech, hlava na hlavě a přemrštěné ceny. Takový zážitek si mnoho Čechů dováží z dovolené v Chorvatsku. Není tak divu, že se stále více lidí uchyluje k dovoleným v české kotlině.

Samosběr melounů 2024: vyrazte si utrhnout vlastní meloun – interaktivní mapa
O samosběru třešní, jahod a možná i česneku jste už pravděpodobně někdy slyšeli. Co ale takový samosběr melounů? Ano, i na ten se dá v Česku zavítat. Můžete od něj očekávat čerstvost, skvělý zážitek a příznivé ceny.

Elektrický, plynový a na uhlí. Srovnali jsme grily z hlediska zdraví a kvality steaku
„Hm, někdo griluje.“ Věta, kterou prohodíme téměř při každé letní procházce. Léto bez grilování si totiž málokdo dokáže představit. S tím však nastává hned několik otázek. Například jaký gril nejlépe vybrat.

Na Moravě se ukrývá opravdový ráj, o kterém málokdo ví. Křišťálově čistá voda, prázdné pláže a pohádkové výhledy
Tropické teploty ještě zdaleka nekončí, proto dlouho neváhejte a vyrazte si je užít k vodě. Nemusíte však sáhnout jen tak po nějakém rybníku. Buďte vybíraví. Máme pro vás tip na místo, kde si budete připadat jako v ráji.

Český Karibik s průzračnou vodou se nachází mezi Prahou a Brnem. Známe přístup k tajným písečným plážím
Do Karibiku 14 hodin nejrychlejším leteckým spojem, do českého Karibiku 15 minut autem. Voda je tu průzračná, ticho je tu božské a soukromí obrovské. Za takovými plážemi jezdí rodiny do Chorvatska, škoda jen, že neví, co mají „za domem“.

Česká Havaj vás ohromí azurově modrou vodou a písčitou pláží. Je hned za rohem a zdarma pro každého
Celý život sníte o dovolené na Havaji, ale nikdy jste neměli příležitost? Neházejte ručník do ringu. Místo toho si ho raději hoďte na pláž, která luxusní Havajské ostrovy připomíná.

Průzračná voda a bílé pláže české Ibizy. Místní raději mlčí o tom, co se tu děje během letních nocí
Prázdniny sice skončily, ale vysoké teploty přetrvávají, a proto je více než žádoucí se někde zchladit. Na Moravě se rozprostírá obrovská nádrž s čistou vodou a rozlehlými plážemi. V článku se s vámi podělíme kromě fotek i o malé tajemství, o kterém téměř nikdo z místních nemluví. Může přitom pohoršovat všechny, kteří se tu rozhodnou strávit letní noc.