HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Elektrický, plynový a na uhlí. Srovnali jsme grily z hlediska zdraví a kvality steaku

„Hm, někdo griluje.“ Věta, kterou prohodíme téměř při každé letní procházce. Aby taky ne. Léto bez grilování si totiž málokdo dokáže představit. S tím však nastává hned několik otázek. Jaký gril nejlépe vybrat? Elektrický, plynový nebo na uhlí? Který pomůže připravit nejzdravější a který nejchutnější maso či grilovanou zeleninu? A kterému dáváte přednost vy?


Srovnali jsme grily z hlediska zdraví a kvality steaku
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PxHere (CC0)

Důležitý není pouze výběr masa

Grilování není jen příprava jídla, ale také oblíbená aktivita na odpoledne nebo záminka pro setkání s rodinou či přáteli. Zvláště teď v létě můžeme každou chvíli cítit, jak se z něčí zahrady line povědomá vůně. Pokud jste jedním z lidí, kteří si grilování oblíbili, neměli byste věnovat pozornost pouze výběru masa, ale také samotnému grilu, na kterém maso připravíte.

Na výběr je hned několik možností. Češi však nejčastěji sahají po grilu elektrickém, plynovém nebo grilu na uhlí, přičemž každý z nich má svá pro a proti.

Gril pro začátečníky

Plynové grily fungují na plynové palivo, které je dodávané buď v propanbutanových lahvích nebo plynových kartuších. To také souvisí s hlavním negativem plynových grilů. Nejen samotný plynový gril, ale i plynové palivo vás vyjde poměrně draho. Na pořizovací cenu plynových grilů se můžete podívat zde.

Naopak mezi hlavní plusy plynových grilů patří to, že z grilu nejde žádný dým, a navíc si můžete regulovat teplotu podle momentální potřeby. Zároveň se dá u plynového grilu počítat s vyšší životností a je vhodný pro lidi, kteří mají s grilováním málo zkušeností.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Vhodný i pro lidi v bytech

Elektrický gril můžete mít sice vevnitř i venku, nicméně je zde jeden problém. Elektrický gril musí být vždy zapojen do zásuvky, tudíž budete muset buď být v těsné blízkosti domu, případně mít dlouhou prodlužovačku.

Podobně jako u plynových grilů, i zde je výhodou to, že nevydávají žádný dým nebo kouř. Pochopitelně kromě kouře ze samotných potravin. Patrně největším plusem těchto grilů je, že vám nedojde palivo a nemusíte pro něj rychle spěchat do obchodu. Teplota se zde dá, stejně jako u plynových grilů, snadno regulovat. Velkou výhodou je, že na těchto grilech můžete grilovat i v bytech na balkoně. Co se týká ceny, v oblasti grilů se jedná o cenový střed. Na aktuální cenové porovnání elektrických grilů se můžete podívat zde.

Klasika, která se neomrzí

Výhodou grilu na dřevěné uhlí nebo brikety je ta, že díky přímému ohni dokážeme dosáhnout poměrně rychle velmi vysokých teplot. Mnozí navíc považují grilování na ohni za jediné pravé grilování, jelikož právě díky dýmu má podle nich maso tu pravou chuť. Oproti plynovému a elektrickému grilu je navíc nejlevnější variantou. Na jeho ceny se můžete podívat zde.

Na druhou stranu grilování předchází poměrně dlouhá příprava ohně a hůře se zde reguluje teplota. Navíc je faktem, že při kontaktu jídla s ohněm mohou vznikat nebezpečné a škodlivé látky.

Jakému grilu dáváte přednost vy?

Plynovému grilu 

843

Elektrickému grilu 

361

Grilu na uhlí 

1468

Letní otravy z jídla často souvisí s grilem

Kdo tedy vítězí?

Říct, který gril je nejhorší a který nejlepší, není tak snadné, jak by se mohlo zdát. Každý totiž dominuje v jiné oblasti a záleží proto, co od grilu očekáváte, jak často a kde ho budete používat a kolik jste ochotni do grilování investovat.

Co se týká Čechů, ti stále nejčastěji sahají po klasickém grilu na uhlí nebo brikety. Ačkoliv je chuť věcí subjektivní, většina lidí se shodne na tom, že právě z grilu na uhlí či brikety chutná maso nejlépe. Z hlediska zdraví to však bude s grilem na uhlí přesně naopak, jelikož dochází k přímému kontaktu s ohněm. Za nejzdravější a nejbezpečnější způsob je tedy většinou považován elektrický gril.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
17.08.2024

Photocredit: PxHere (CC0)

6

Video: Zapalte si finský oheň a grilujte i v zimě
Plánujete grilovačku nebo survival pobyt v divočině? Naučte se rozdělávat finský oheň! K čemu slouží a co k němu potřebujete, se dozvíte ve videu.

Ceny zahradních krbů začínají na 3 tisících. Jak si vybrat?
Jaké zahradní krby nabízí náš trh a který splní vaše představy a požadavky? Nabízíme pár tipů, jak při výběru a nákupu postupovat.

Sousedovo grilování na balkoně mě přivádí k šílenství. Mohu se nějak bránit?
Čtenářka Kateřina nás kontaktovala s prosbou ohledně řešení sousedského sporu, které se týká grilování. Jaké se v takové situaci bránit?

Lidé se začali ve velkém zbavovat klasických grilů
Klasickým grilům na uhlí dost možná odzvonilo. Proč od nich lidé upouštějí a co je má nahradit?

Odborníci doporučují: Vyhněte se jednorázovým grilům
Hlasy odborníků ze západu stále častěji volají po regulaci, ne-li zákazu jednorázových grilů. Na vině je hned několik faktorů, které v posledních letech naznačují možná budoucí omezení.

„Moravské moře“ je blíž než Chorvatsko či Balaton. Od místních jsme se dozvěděli o tajných plážích
Dejte sbohem kolonám u hraničního přechodu. Sedněte do auta a zamiřte na Moravu. Právě tady je totiž krásné místními přezdívané „moravské moře“. S redakcí Dřevostavitele jsme tam zajeli a dozvěděli se, kde jsou tajné pláže (a nudapláže) bez turistů.