HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zahradu a venkovní posezení můžete mít i když bydlíte v bytě. Inspirujte se těmi nejzajímavějšími balkony v naší galerii

To, že bydlíte v bytě, ještě neznamená, že se musíte vzdát snu mít zahrádku nebo venkovní posezení. I v omezených podmínkách si totiž můžete vytvořit svou vlastní oázu klidu, kde si užijete příjemný večer se sklenkou vína po náročném dni nebo strávíte slunečné sobotní odpoledne. Ačkoliv vám může připadat balkon či lodžie na první pohled jako stísněný prostor, s trochou fantazie se může přetvořit na velmi útulné a příjemné místo. A nemusí se jednat pouze o posezení. Na balkoně se toho dá také dost vypěstovat. A to jak okrasné květiny, tak užitkové plodiny. Stačí jen vědět, po čem sáhnout.


Zahradu a venkovní posezení můžete mít i v bytě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Simona S. (se souhlasem),Irena K. (se souhlasem) a Petra K. (se souhlasem)

Je libo rajče nebo maliny?

A kdo vlastně tvrdí, že v bytě si bylinky ani zeleninu nevypěstujete? Pěstování na balkoně není dnes nic neobvyklého. A možná se budete divit, co vše se zde dá zasadit. Můžete pěstovat vlastní rajčata, okurky i papriky, klidně i salát. Na balkoně vám vyroste také cibule nebo ředkvičky.

Dařit se bude dokonce luštěninám, jako je hrášek a fazole. Ani ovoce nemusí zůstávat pozadu. Základem jsou jahody a borůvky, ale můžete zkusit i maliníky a citronovníky. U zeleniny i ovoce však vždy vybírejte odrůdy, které jsou vhodné pro pěstování v květináči. Jinak by se totiž mohlo stát, že z úrody nic nebude. Kromě toho je důležité dbát na pravidelnou zálivku, protože rostliny v květináčích vysychají rychleji než v záhonu. Vhodné je také zajistit jim kvalitní substrát a pravidelné hnojení.

Slunce vám poradí, kterou zeleninu vybrat

Na balkoně budete samozřejmě limitovaní orientací na světovou stranu. Konkrétní druhy ovoce a zeleniny byste totiž měli volit podle toho, jak moc vám na balkon svítí slunce. Ani ve stínu si ale nemusíte zoufat. Pokud nemáte balkon orientován na jižní stranu, klidně můžete zvolit plodiny, jako je například zelí nebo hrášek.

Mezi nejjednodušší rostliny, které si můžete vypěstovat na balkoně, patří obecně bylinky. Daří se jim, protože nepotřebují příliš místa ani velké záhony. Samozřejmě vše vyžaduje určitou péči i čas. Na druhou stranu pocit, když budete vařit a pouze si na balkoně utrhnete něco, čím můžete jídlo dochutit, je k nezaplacení.

Využijte prostor na maximum

Množství zeleniny, které na svém balkoně vypěstujete, je do jisté míry omezeno velikostí daného balkonu, nicméně i na to se dá celkem snadno vyzrát. V případě, že chcete ovoce a zeleniny opravdu hodně, můžete si vybudovat takzvanou vertikální zahradu. Nejenže vám poskytne hodně místa, ale také dobře vypadá. Na aktuální ceny vertikálních truhlíků se můžete podívat například zde.

Nechejte ostatní udělat práci za vás

Nádoby, do kterých budete ovoce, zeleninu i květiny dávat, můžete zvolit podle svého vkusu a částky, kterou hodláte do své „zahrádky“ investovat. Za zvážení určitě stojí pořízení samozavlažovacích truhlíků, které se hodí především během letních dnů. Na jejich ceny se můžete podívat tady.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Stín, polostín nebo slunce?

Pokud chcete na balkoně pěstovat především květiny, ještě více bude záležet na tom, kam je balkon orientovaný. Na jižní stranu budeme volit květiny, které mají rády hodně slunce, tedy například muškáty, kopretiny, rozmarýn, levanduli nebo jiřiny. Tyto rostliny nejenže snášejí intenzivní sluneční záření, ale často i sušší podmínky. Můžete také zkusit pěstovat sukulenty a kaktusy, které jsou známé svou odolností vůči horkému a suchému prostředí.

Na severní stranu se zase hodí květiny, které dávají přednost stínu. Mezi ně patří begonie, bobkovišeň lékařská, fuchsie nebo zvonek. Tyto rostliny prospívají v chladnějších a stinnějších podmínkách, kde přímé slunce může být spíše na škodu.

Poslední kategorií jsou květiny, které upřednostňují něco mezi oběma zmíněnými podmínkami, tedy polostín. Tyto rostliny jsou ideální pro balkony orientované na západ či východ. Patří sem například pelargonie, begonie, hortenzie nebo macešky. Rostliny v polostínu mají dostatek světla, ale nejsou vystaveny přímému a intenzivnímu slunci.

Balkon plný barev

Při výběru květin na balkon je také dobré zvážit jejich barevnou kombinaci a období kvetení. Můžete například kombinovat květiny kvetoucí na jaře s těmi, které kvetou v létě a na podzim, abyste měli balkon plný barev po celý rok. Další možností, jak oživit balkon, je pěstování popínavých rostlin, jako jsou například břečťan nebo plamének, které mohou vytvořit příjemné zelené stěny a poskytnout více soukromí.

Poznejte krásu dřevěných balkonů a inspirujte se

Nic, co byste sami nezvládli

Většina lidí si touží na balkoně vypít kávu nebo si tam jen tak sednout a odpočívat. K tomu se většinou hodí nějaký nábytek. Dnes je možné koupit v řadě obchodů takzvané balkonové sety, které zahrnují židle a stůl. Tento nábytek je často vyroben z odolných materiálů, jako je ratan, kov, plast nebo dřevo, aby odolal povětrnostním vlivům. Na ceny balkonových setů se můžete podívat například zde. Dále si můžete pořídit nejrůznější houpací sedačky, závěsná křesla nebo police pro praktické uložení věcí.

Pokud jste však zruční nebo nechcete mít to, co mají všichni, můžete si nábytek na svůj balkon vyrobit sami. Fantazii se meze nekladou. Můžete sáhnout například po paletách, ze kterých se dají vyrobit židle, stolek nebo lehátko. Palety stačí obrousit, nalakovat a sešroubovat dohromady. Pro zvýšení pohodlí můžete přidat pěnové polštáře a měkké podsedáky. Kromě palet můžete využít i starý nábytek, který můžete renovovat a přizpůsobit na venkovní použití.

Užijte si balkon i v noci

Další věcí, která může balkon zútulnit, je příjemná podlaha pod nohama. Lidé často sahají například po umělém trávníku, který dodá balkonu přírodní vzhled a zároveň je měkký a pohodlný na chůzi. Pro večerní relaxaci je také důležité správné osvětlení. Na balkon můžete umístit LED světelné řetězy, solární lampy nebo svíčky ve skleněných lucernách, které vytvoří útulnou atmosféru.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímá Vás, zda má cenu pořizovat fotovoltaickou elektrárnu? Za jak dlouho se zaplatí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
10.07.2024

Photocredit: Simona S. (se souhlasem),Irena K. (se souhlasem) a Petra K. (se souhlasem)

0

Venkovní markýza na balkon i terasu chrání soukromí a šetří náklady
Chcete trávit více žasu na terase nebo balkonu? Venkovní markýza je řešení.

Jak vybrat ideální slunečník pro vaši zahradu či terasu?
Vybíráte slunečník na zahradu a nevíte, který je pro vás ten nejvhodnější? Nezoufejte, v našem článku vám poradíme, jak vybrat ten ideální pro vás.

Vertikální záhon svépomocí: zahrádka, kterou můžete mít i na balkoně
I na balkoně si můžete vypěstovat zeleninu pro vlastní spotřebu. Poslouží vám k tomu vertikální záhon, který si snadno vyrobíte sami.

40+ inspirací na útulné venkovní zahradní posezení – na balkon, terasu i zahradu
Jaro je tady! Oslavte ho vysněným posezení na balkoně, terase, nebo na zahradě! Načerpejte nápady a inspiraci na krásné venkovní zahradní posezení.

30+ nápadů, jak si zařídit malý balkon – inspirace pro radost a chvíle relaxace
Hledáte inspiraci pro nábytek na váš malý balkon? Zajímá vás, jak upravit balkon třeba v paneláku? Načerpejte inspiraci a užívejte pak zaslouženého odpočinku!

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Nechali zahradní nábytek na dešti i slunci. Katka, Marie, Libor a Lucka ukázali, jak vypadá po letech
Když si kupujete zahradní nábytek, na fotkách i v hobbymarketu vypadá úžasně. Nás však zajímalo, jak takový zahradí set vypadá po několika letech provozu. Zjistili jsme, jaký nábytek by pro vás mohl být nejlepší volbou a kterému materiálu se raději vyhnout.

„Moravské moře“ je blíž než Chorvatsko či Balaton. Od místních jsme se dozvěděli o tajných plážích
Dejte sbohem kolonám u hraničního přechodu. Sedněte do auta a zamiřte na Moravu. Právě tady je totiž krásné místními přezdívané „moravské moře“. S redakcí Dřevostavitele jsme tam zajeli a dozvěděli se, kde jsou tajné pláže (a nudapláže) bez turistů.