HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Průzračná voda a bílé pláže české Ibizy. Místní raději mlčí o tom, co se tu děje během letních nocí

Rozlučte se s úmornými vedry v přetopeném autě cestou do Chorvatska. Prázdniny sice skončily, ale vysoké teploty přetrvávají, a proto je více než žádoucí se někde zchladit. Na Moravě se rozprostírá obrovská nádrž s čistou vodou a rozlehlými plážemi. Ať už jedete za klidem a pohodou nebo za adrenalinovým dobrodružstvím, neodjedete s nepořízenou. V článku se s vámi podělíme kromě mnoha fotek i o malé tajemství, o kterém téměř nikdo z místních nemluví. Může přitom pohoršovat všechny, kteří se tu rozhodnou strávit letní noc.


Koupání na Moravě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Koupání v Česku za hubičku

Proč jezdit k moři, když máme tolik krásných a nepříliš probádaných míst v Česku? Chorvatsko nebo Balaton hoďte za hlavu. Finančně i časově přijatelnější pro vás bude právě kouzelná oblast v Česku. Dobré víno, krásné ženy a zpěv – to je jižní Morava. Pojďme se podívat, jaké ceny a vodu na koupání nám nabízí. Pokud jste zvědaví na vzhled pláží nebo ceny místního pohostinství, navštivte naši fotogalerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Písčitá pláž s mělkou vodou

Písčitá pláž, na které si odpočinou ti, kteří mají fyzicky náročnou práci, a naopak se pobavíte ti, kteří celé dny sedí za počítačem. Vodní nádrž Vranov zaujímá plochu 763 ha a nudit se tady rozhodně nebudete. Samotná přehrada jistě skrývá mnoho úžasných pláží, my se v dnešním článku však zaměříme na ty, v jejichž blízkosti se i pobavíte.

Na své si tu přijdou dospělí, teenageři i děti

S návalem turistů se tu setkáte především v létě, takže je září ideálním měsícem pro vaši návštěvu. Především pokud je venku takové horko. Kemp, který se nachází přímo u vodní nádrže, disponuje mnoha možnostmi aktivit, které si nenechají ujít dospělí, teenageři a rozhodně byste o ně neměli ochudit své děti. Na všechny se společně podíváme a začneme u vyhlášené houpačky.

Když skočíš, skočím taky

K Vranovské přehradě neodmyslitelně patří i monumentální most spojující dva protilehlé břehy. V letních dnech ho hojně využívají cyklisté a rodiny s dětmi, v nočních hodinách se stává hlavní trasou dospívajících, kteří míří do proslulého klubu Kotva (více jsme se o něm rozpovídali v odstavci níže). Kromě toho se na mostě však odehrávají další aktivity, jako je např. nahá noční míle, o které téměř nikdo neví, a swing jump (jištěný skok z mostu volným pádem). Více se o obou nepříliš známých aktivitách dozvíte na fotografiích níže.

Na Kotvě se dozajista seznámíte s novými lidmi

Co by to bylo za letní „kalbu“ bez pořádného baru poblíž přehrady? Místní bar navštěvují převážně skupinky přátel ubytovaných v kempu. Nicméně sem jezdí i lidé z blízkého okolí. Hlavní sezóna je však do konce srpna, takže pokud si chcete užít, myslete na Kotvu o příštích letních prázdninách.

A za kolik tu mají pivo a hranolky?

To je přece nejdůležitější, nebo se pleteme? Nachází se tu mnoho místních restaurací, které nabízí velmi podobné ceny za pestrou nabídku pokrmů. Nicméně nezapomeňte si s sebou hotovost. Kdybyste vybírali peníze na místě, nadšení z letních radovánek by opadlo.

Pro nejmenší jsou tu připravené animační programy

Zábavy pro děti není nikdy dost. Se svými ratolestmi můžete například zajít omrknout Kašpárkovo loutkové představení nebo využít animační programy. Každý všední den od pondělí do čtvrtka tu připravují animátoři vychytanou zábavu v podobě hudebního a tanečního večera, výtvarného odpoledne, noční stezky odvahy nebo večerního opékání špekáčků (aktuálnost animačních programů doporučujeme mimo sezónu ověřit). A pokud si na animační programy příliš nepotrpíte, jistě oceníte dětskou hernu i s venkovním zázemím.

Byli jste už na druhé straně?

Pokud jste už na Vranově někdy byli, jistě jste vyzkoušeli i místní koupání. Podařilo se vám někdy dostat na druhou stranu přehrady? Přeplavat jej zvládnou jen zkušení, a proto raději přikládáme další možnosti vodní dopravy. Na zapůjčení vodních šlapadel a paddleboardů na windsurfing se tu můžete spolehnout. Spousta návštěvníků má však vlastní paddleboard, který nevyužijí jen tady, ale vozí ho s sebou a užívají si na něm u každého jezera nebo rybníka (na aktuální cenové srovnání paddleboardů se můžete podívat například zde). Nemusí za něj tak pokaždé platit a omezovat se smluveným časem vypůjčení. Sortiment sportovních potřeb a různých plavidel je však mnohem větší. Kromě elektrolodí si tu můžete zapůjčit i elektroskútry, veslice, kanoe a kajaky.

Cyklisté si tady užijí jízdu se vším všudy

Kromě zmíněných sportovních potřeb si tu sportovci mohou vypůjčit i horská kola či elektrokola. Od Vranova totiž vede krásná cyklotrasa. Vyjeďte od Vranovské přehrady směrem na Hnanice a dostanete se do kouzelného Národního parku Podyjí. Cesta vám zabere zhruba 1 hodinu, a protože je převýšení minimální, budete nazpět za chvilku (i s klasickým kolem bez eletromotoru).

Sportem ke zdraví

Další adrenalinová zábava nebude to pravé ořechové pro ty, kdo se bojí výšek. Lanový park v korunách stromů se nachází přímo na hlavní pláži Vranovské přehrady v areálu kempu. Těšit se můžete na dva okruhy s celkem 17 různými překážkami a čtyřmi lanovkami. Celá atrakce je umístěná ve výšce 4 až 9 metrů nad zemí.

Když výlet, tak s pořádným výhledem

Řeč je o tamní vyhlídce Claryho kříž, která nabízí dechberoucí výhledy na Vranov nad Dyjí. Cesta na kopec je poměrně příkrá, ale nebojte – i s malými dětmi ji s přehledem zvládnete. Trasa je z velké části v lese (ve stínu) a dospělému člověku zabere cesta k vyhlídce přibližně 20 minut.

Vyhněte se cestě na slunci. Cesta lesem vede z druhé strany

K vodě vedou dvě cesty z opačných stran Vranovské přehrady. První variantou je příjezd na místo z jihu čili od Vranova nad Dyjí. Když dorazíte do města, na placeném parkovišti u přehrady jste do pěti minut. Cena parkování je 100 Kč (jen hotovost) – mimo sezónu se může stát, že zaparkujete i zadarmo. Druhou variantou je příjezd ze severu kolem obce Zálesí (pokud jedete od Prahy) a Štítary (pokud jedete od Brna).

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
07.09.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

23