HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zapomeňte na předražené Chorvatsko. Valašský Balaton nabízí průzračnou vodu a lidové ceny

Několikahodinová cesta autem v úmorných vedrech, hlava na hlavě a přemrštěné ceny. Takový zážitek si mnoho Čechů dováží z dovolené v Chorvatsku. Není tak divu, že se stále více lidí uchyluje k dovoleným v české kotlině. Vždyť i v naší malé zemičce se najdou pozoruhodné věci hodny vidění a venkovní koupaliště, která mohou směle konkurovat kdejakému moři.


Valašský Balaton nabízí průzračnou vodu a lidové ceny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: DveChalupy.cz (se souhlasem)

Všude dobře, doma nejlíp

Nemusíte nutně absolvovat několikahodinovou cestu do cizích krajů, abyste si mohli užít koupání a lenošení u vody. I Česká republika nabízí mnoho míst, kam se dá vyrazit. A často svou kvalitou i cenou mohou předčit i opěvovaný Jadran. Jedním z těchto míst je například vyhlášený Balaton. Ne, nezbláznili jsme se. Víme, že jezero Balaton je v Maďarsku. O maďarském Balatonu však není řeč.

Máme na mysli vodní nádrž Balaton, která se nachází v Novém Hrozenkově v samém srdci Valašska. Jedná se o přírodní koupaliště s travnatými i písčitými plážemi a průzračnou vodou.

Balaton jako perla Valašska

U Balatonu je široký prostor pro různé sporty jako například volejbal. K zapůjčení je také nejrůznější náčiní pro vodní sporty a atrakce, například paddleboardy, šlapadla či windsurfingová prkna. Jsou zde k dispozici také převlékárny a sociální zařízení.

Děti se zde zabaví na dětském hřišti, zatímco vy můžete navštívit některý ze stánků a občerstvit se pivem či nějakým drinkem. Právě stánky s občerstvením se během horkých letních dní u vody budou jistě hodit. Pokud se rádi bavíte, bude pro vás Balaton to pravé místo. V sezóně se zde konají nejrůznější společenské a taneční akce. Ani v zimě nemusí návštěvníci smutnit, jelikož se nádrž promění v bruslařský areál.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Všechny cesty vedou k Balatonu

K přírodnímu koupališti se můžete dostat buď vlakem, autobusem nebo autem. Zaparkovat lze na parkovišti v těsné blízkosti. Vstup k nádrži není zpoplatněn, nicméně je třeba dbát zákazu kempování. Další oblíbenou možností, jak se dostat k Balatonu, je cyklostezka Bečva. Celkově o cyklostezky není v této oblasti nouze, proto řada lidí volí k dopravě právě kolo, brusle nebo koloběžku. Balaton přitahuje jak místní, tak i lidi z větší dálky, často i ze Slovenska.

Zatopené lomy jako alternativa předražených koupališť – mapa lomů z celé ČR

Čistá voda uprostřed krásné přírody

Oficiální název tohoto koupaliště je Na Stanoch, místní mu však neřeknou jinak než Balaton, případně Kačák. Tato umělá vodní nádrž s rozlohou 9,5 ha leží na hranici města Karolinka a obce Nový Hrozenkov v CHKO Beskydy.

Okolí Balatonu je malebné a nabízí mnoho možností k odpočinku i aktivnímu trávení volného času. Přímo u Balatonu se sice kempovat nedá, nicméně okolí nabízí mnoho možností ubytování. Pokud zvažujete strávit zde dovolenou, můžete si užít více než koupání, především turistiku v krásné valašské přírodě.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Hledáte inspiraci pro Vaše bydlení? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
13.08.2024

Photocredit: DveChalupy.cz (se souhlasem)

58

Stezka korunami stromů (tip na výlet)
Chystáte se v létě na Lipno? Pak nesmíte vynechat stezku korunami stromů. Podívejte se do fotogalerie, co vás čeká.

Adršpašské skály a jejich nejkrásnější roubenky (tip na výlet)
Hledáte tip na výlet? Adršpašské skály jsou jedním z nejkrásnějších míst v ČR. V naší fotogalerii si můžete prohlédnout roubenky v nádherné přírodě.

Stezka v oblacích (tip na výlet)
Chcete se procházet po oblacích? V tom případě musíte navštívit Stezku v oblacích na Dolní Moravě! Koukněte na fotogalerii, jaký úžasný výhled na vás čeká.

Stezka korunami stromů v Krkonoších (Tip na výlet)
Víte, že je nově otevřená vyhlídková stezka v Krkonoších? Neváhejte a jeďte se podívat na úchvatný výhled na Krkonošský národní park!

Pět nejzajímavějších českých rozhleden ze dřeva – tipy na výlet
Jezdíte rádi po výletech a nebojíte se výšek? V tomto článku naleznete několik typů, kam vyrazit v Česku na zajímavé dřevěné rozhledny.

Největší dřevěné 3D bludiště v Česku – tip na výlet pro celou rodinu
Zábavní centrum, které se pyšní největším 3D bludištěm v ČR, se stalo oblíbenou dřevěnou stavbou roku. Podívejte se, v čem je stavba tak jedinečná.

Tip na výlet na Vysočině – dvě moderní dřevěné kaple, které překvapují tvarem
V dnešním článku pro vás máme tip na výlet v kraji Vysočina. Tyto dvě novodobé kapličky za dřeva rozhodně stojí z návštěvu.

Dva skvostné dřevěné mosty u Pernštejna – tip na celoroční výlet
Pokud zavítáte na západní Moravu k městečku Nedvědice, máme pro vás dva senzační tipy na výlety. Dva historické dřevěné mosty u Pernštejna rozhodně stojí za návštěvu.

„Moravské moře“ je blíž než Chorvatsko či Balaton. Od místních jsme se dozvěděli o tajných plážích
Dejte sbohem kolonám u hraničního přechodu. Sedněte do auta a zamiřte na Moravu. Právě tady je totiž krásné místními přezdívané „moravské moře“. S redakcí Dřevostavitele jsme tam zajeli a dozvěděli se, kde jsou tajné pláže (a nudapláže) bez turistů.

Český Karibik s průzračnou vodou se nachází mezi Prahou a Brnem. Známe přístup k tajným písečným plážím
Do Karibiku 14 hodin nejrychlejším leteckým spojem, do českého Karibiku 15 minut autem. Voda je tu průzračná, ticho je tu božské a soukromí obrovské. Za takovými plážemi jezdí rodiny do Chorvatska, škoda jen, že neví, co mají „za domem“.