HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Stát má desítky tisíc nepotřebných nemovitostí. Bude je rozdávat zdarma

Stát má momentálně trochu kuriózní problém. Ocitl se totiž v situaci, kdy vlastní desítky tisíc nemovitostí, pro které nemá žádné využití a které nadále nebude potřebovat. Nyní se pomalu začíná rýsovat plán, co bude s tímto rozsáhlým majetkem dál. Předpokládá se, že část z něj stát rozdá zdarma.


Stát rozdá desetitisíce nemovitostí zdarma
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Juandev (Wikipedia CC 3.0)

Desítky tisíc nepotřebných nemovitostí

Stát momentálně disponuje několika desítkami tisíc nemovitostí, které však nepotřebuje, a v dohledné době má v plánu je poslat dál. A to v některých případech dokonce zdarma. Většina z nich mu „propadla“ na konci minulého roku od takzvaných nedostatečně identifikovaných vlastníků.

Stát získal majetek v hodnotě pěti miliard

Jedno celé desetiletí probíhalo pátrání po nedostatečně identifikovaných vlastnících, které měl na starosti Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových (ÚZSVM). To skončilo společně s rokem 2023. Majetky, u kterých se do zmíněné doby nepodařilo majitele dohledat nebo doplnit identifikační údaje, propadly státu. Celkově tímto způsobem přešel na stát majetek v hodnotě 5 miliard korun. Jedná se převážně o ornou půdu, ale bylo zde například také 638 staveb nebo 1 300 hektarů lesa. Dále vinice nebo sady.

Stát zabaví na konci roku desetitisícům vlastníků jejich nemovitosti

Co bude s nemovitostmi dál?

Pomalu se začíná rýsovat odpověď na to, co bude s těmito nemovitostmi. Co se týká zemědělských pozemků, ty budou převedeny na Státní pozemkový úřad a lesní pozemky na Lesy ČR. Zbytek bude nejdříve nabízen státním institucím, pokud ty neprojeví zájem, budou nemovitosti nabízeny obcím, na jejichž území se nachází.

V případech, kdy budou sledovat veřejný zájem, mohou obce získat tyto nemovitosti zdarma. To se týká například hřbitovů. Dané nemovitosti musí být převáděny v souladu s Metodickým materiálem Ministerstva financí, jenž upřesňuje podmínky bezplatného převodu či přímého prodeje.

I na vás se však dostane. Pokud nastane situace, kdy obce nebudou mít o tyto pozemky zájem, budou je moci získat i jednotlivci, tentokrát však prostřednictvím koupě, většinou za pomoci veřejných dražeb.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Proč stát majetky zabavil?

Stát měl k „zabavení“ těchto majetků své důvody. Majetky s nedostatečně identifikovaným vlastníkem přinášely řadu problémů, v první řadě často blokovaly vybudování nových staveb. Bez souhlasu majitele, který byl neznámý, nebylo možné vybudovat cestu, cyklostezku či cokoliv jiného. Tyto nemovitosti často chátraly, v lepším případě působily pouze nevzhledně, v horším mohly ohrožovat ostatní. Nyní bude jako vlastník daného pozemku figurovat stát, případně jiná instituce či obec, se kterou bude možné jednat. To by mělo předejít tomu, že budou nemovitosti jen tak ležet ladem.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
14.09.2024

Photocredit: Juandev (Wikipedia CC 3.0)

6