HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„V tom vedru už se nedá spát,“ stěžuje si Luboš. Prozradil, kolik ve skutečnosti platí za provoz klimatizace

Luboš je zaměstnáním kuchař a jak sám podotýká v rozhovoru: „Celý den jsem v kuchyni, kde je nesnesitelné teplo. Po šichtě chodívám domů pěšky, kdy je asfalt rozpálený na desítky stupňů, a když dojdu domů, dokáže mě ochladit jen vychlazené pivo. Mám toho dost.“ V rozhořčení objednal několik klimatizačních jednotek, a to nejen do svého vlastního domu. Kam putovaly další jednotky, jak je s jejich výkonem spokojený a jak hodnotí celkové náklady na jejich provoz, se dočtete v dnešním článku.


Klimatizace do pokoje
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Veronika P. (se souhlasem)

Jak řeší přehřívání jiné rodiny?

Nesnesitelná horka trápí letos nejednu domácnost v Česku. Někteří problém vyřešili předokenními žaluziemi, jiní markýzou. Ti, co v letošním roce stavěli úplně nový dům, si na návrh z hlediska přehřívání posvítili více (volba tepelné izolace, instalace rekuperace apod.). Taková opatření by se však rodinám, které už mají dům postavený, finančně nevyplatila, a tak sahají po levnější variantě – klimatizaci. Luboš, majitel rodinného domu u Brna, starostlivý manžel a otec dvou dospělých dětí, se rozhodl s těmito nepříjemnými vedry skoncovat. Jaké funkce mají jeho klimatizační jednotky a proč si je pořídil až po tak dlouhé době? To a mnohem více se dozvíte v dnešním rozhovoru.

Luboši, kdy padlo rozhodnutí nainstalovat si klimatizaci?

Asi na začátku letošního července. Hodně jsme to ale odkládali, protože jsme jezdili se ženou na dovolené a po různých výletech v Česku. Najednou už byla polovina srpna, všechnu dovolenou jsme měli vyčerpanou a trávili jsme čas doma. Mysleli jsme si, že ta tepla opadnou, a pořád jsme si říkali: ‚Už bude září, to ještě vydržíme,‘ ale nedalo se to. Všude ve zprávách a na internetu hlásili, že v září to bude s počasím taky „bídné“, a tak jsme nechtěli čekat.

Klimatizaci byste si jinak nechali instalovat až příští léto?

Nejspíš ano. Ono hlavně – klimatizace není úplně levná záležitost (oblíbené nástěnné klimatizace najdete např. zde – pozn. redakce), takže je potřeba si to pořádně rozmyslet. My jsme to bez ní zvládali přes 20 let, co tento dům máme, ale s každým rokem jsou ta tepla náročnější. Dokonce i pro moji ženu, která nedá na teplé počasí dopustit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Za kolik jste jednotky koupili?

Když kupujete jednu klimatizační jednotku do domu, třeba do obýváku, tak se to ještě dá. Jedna vás totiž vyjde zhruba na 20 tisíc korun. My jsme ale kupovali více jednotek a to už je potom jiná.

Zvažoval jste i jiné alternativy ochlazení domu?

Ono moc jiných variant do našeho domu není. Nechtěli jsme dělat velké zásahy do konstrukce, takže nám klimatizace přišla jako vhodné řešení. Jediné, co bylo potřeba, bylo dostat se na půdu, kde se roztahaly kabely.

Oblíbenou variantou, kterou doporučují i stavební specialisté, jsou tepelná čerpadla vzduch-vzduch (ceny nejprodávanějších variant tepelného čerpadla vzduch-vzduch si můžete porovnat zde – pozn. redakce), jak se ostatně můžete dočíst v souvisejícím článku níže.

„Přehřátou domácnost lze snadno ochladit několika způsoby,“ vysvětluje stavební specialistka

Jak jste jednotky klimatizace zapojovali?

Zapojili mi je chlapi z firmy. Jak jsem říkal, vylezli na půdu, tam roztahali elektrické kabely na místa, kde bude klimatizace, ve stropě udělali prostupy a pak jednotky namontovali. Nic složitého. Je důležité, že uvnitř klimatizace kondenzuje voda a je potřeba ji odvádět. Co vím, tak existují dvě varianty – voda odtéká ve spádu (voda samovolně skapává a odtéká ven z domu) anebo proti spádu (v tomto případě už je potřeba instalovat čerpadlo).

Jste s jednotkami spokojení?

Ano, jsme s nimi opravdu spokojení. Hlavně v ložnici, kterou si vychladíme a pak se nám dobře spí. Ta vedra nás večer probouzela a druhý den jsme byli nevyspaní, teď se to hodně zlepšilo.

Kolik jich v domě vlastně máte?

Celkem máme v našem domě nainstalované tři jednotky.

A můžete je třeba ovládat i přes mobilní telefon?

Ano, můžeme. Já si na to nepotrpím, ale manželka má nainstalovanou aplikaci v telefonu. Co tak ale vím, moc ji nevyužívá. Tím, že máme ke každé jednotce ovladač, je manipulace poměrně pohodlná. Myslím, že ji zatím použila jen jednou na dálku, když jela z práce a chtěla mít v domě příjemně.

Jaké funkce má vaše klimatizace?

Má jich spoustu. Nejčastěji využíváme odložený start, funkci chlazení a topení a taky funkci nastavení teploty. Mimo to má klimatizace i funkci rekuperace. Nevím, jak to popsat, zkrátka dokáže nasávat vzduch a vypouštět čerstvý studený.

A jaká je celková spotřeba všech jednotek v domě?

Jedna klimatizační jednotka vezme 0,5 kWh za den, a jelikož máme tři, tak počítejme 1,5 kWh.

Dokázal byste odhadnout, na kolik vás vyjde provoz jednotek?

Zkusím to spočítat. Dejme tomu, že budou zapnuté všechny tři a pojedou tak 3–4 hodiny denně. To máte měsíční spotřebu zhruba 180 kWh. A když bych uvažoval, že 1 kWh bude za 3 koruny, tak jsme měsíčně na nějakých 540 korunách. Za rok to vychází na necelých 6,5 tisíc.

Jak hodnotíte rozhodnutí o instalaci klimatizace?

Jsme s ní opravdu spokojení a neměnili bychom. Znovu bychom se pro instalaci rozhodli i za ty peníze (ozkoušené podstropní klimatizace najdete např. zde – pozn. redakce). Víte, je to úplně o něčem jiném, najednou se do toho domu těšíte, protože víte, že vám tam bude příjemně. Další klimatizace jsme pořídili i do bytů, které pronajímáme. Za nás určitě doporučujeme.

Mockrát děkujeme Lubošovi za příjemný rozhovor pro stavební portál Dřevostavitel. Ať se vám ve vašem domě krásně žije.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
06.09.2024

Photocredit: Veronika P. (se souhlasem)

4