HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Náklady na provoz rodinného domu lze snížit překvapivě snadno. Majitelé přeplácí tisíce ročně zbytečně

Říká se, že nejhorší investicí je auto, a naopak tou nejlepší je nemovitost. Pojďme se podívat na faktory, které z vaší pravděpodobně největší investice v životě udělají i tu nejvíce vydařenou. Málokteré rodiny přemýšlí nad návrhem domu z ekonomického hlediska. A to se nebavíme pouze o vhodné volbě vytápěcího systému. Existuje mnoho dalších aspektů, na které vás mnohdy projektanti neupozorní a architekti se jim záměrně vyhýbají. Provozní náklady domu totiž budou vaším bojem, nikoliv jejich. Na následujících řádcích se dozvíte, jaká snadná rozhodnutí vám ušetří tisíce ročně a statisíce korun za život.


Ideální rodinný dům
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz

Ekologický a ekonomický v jednom

Při návrhu a samotné stavbě rodinného domu musíte myslet na hromadu věcí, aby bylo ve výsledku všechno podle vašich představ a očekávání. Kromě estetické a funkční stránky je také potřeba myslet na tu ekonomickou (ekologickou stránku za vás pohlídají odborníci, kteří vám budou vypracovávat projekt a PENB). Jak tedy navrhnout dům tak, aby pro vás byl během života tou nejmenší finanční zátěží?

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Chládek v domě je k nezaplacení. A jde to i bez technologií

Jak ochladit dům v parných létech? Klimatizační jednotka opravdu není jediným řešením, které existuje (cenově přijatelným řešením je jen pro zlomek rodin – viz aktuální ceny klimatizací, které najdete zde). Pokud bychom se měli zamyslet nad tím, jak mít přes léto v domě chládek a přitom neinstalovat žádnou techniku, úplně tím nejjednodušším řešením budou přesahy střechy. Pokud si navrhnete dům bez přesahů střech, v létě se uvnitř nejspíš upečete. Na druhou stranu pokud si okolo domu navrhnete dvoumetrové přesahy střechy, nebudete tam mít žádné světlo, což je také nežádoucí. Důležité je tedy najít optimální délku přesahu střechy.

Optimální přesah střechy je takový, kdy vám ranní (nepříliš teplé) slunce krásně prosvítí interiér a kolem poledne, kdy je venku největší parno, se slunce schová za hranu přesahu střechy. Dům se vám tak nebude přehřívat a přitom bude krásně prosvětlený. Jakmile bude ve večerních hodinách slunce opět klesat, prosvětlí vám interiér příjemným teplým světlem (tzv. golden hour). U každého domu je optimální délka přesahu střechy jiná, a proto doporučujeme konzultovat tuto záležitost s vaším projektantem. Užitečným tipem pro vás může být i množství aplikací, které jsou zdarma ke stažení. Více jsme se o tomto tématu rozpovídali ve fotogalerii.

Vytápět dům můžete i zadarmo. To jste nevěděli?

A přitom stačí tak málo. Nebudeme chodit kolem horké kaše, tajným klíčem je správná orientace rodinného domu vůči světovým stranám. Možná to zní jako bizarní odpověď, ale teplo ze slunce udělá opravdu hodně. V ideálním případě by tedy měl být hlavní obytný prostor (v dnešní době obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou) navržený na jižní stranu pozemku. Právě v této místnosti jsou totiž navržené velké prosklené plochy v podobě HS portálů či balkonových dveří (s trojskly) na venkovní terasu. Obytný prostor se vám tak vyhřeje během pár minut až hodin, a vy tak nemusíte utrácet za vytápění. Řeč je samozřejmě jen o jarních a podzimních dnech. V zimě se pochopitelně bez vytápění neobejdete. Problém může nastat, pokud nebudete připravení na vysoké letní teploty. Řešení najdete v následujícím odstavci.

Jedním tlačítkem se ocitnete v ráji

Letošní vedra byla pro mnohé z nás peklem. A lepší už to pravděpodobně nebude. Stínění rodinných domů je tak žádoucí více než kdy dříve a není radno ho podceňovat. Tímto dalším faktorem v případě návrhu ideálního rodinného domu tak plynule navazujeme na předchozí odstavec. Teplo v domě je totiž žádoucí po většinu roku (jaro, podzim, zima), nicméně v létě ho máme venku až až. Řešením jsou venkovní žaluzie na ovládání. Pokud se tedy rozhodnete orientovat hlavní obytný prostor s velkými prosklenými plochami (viz předchozí odstavec) na jih, nezapomeňte si především na tato místa naistalovat předokenní žaluzie (v porovnání s klimatizací mohou být až 5x levnější variantou – viz aktuální ceny zde).

Přes léto se rodinám velmi osvědčilo zatáhnout si jimi celý dům a po návratu z práce je opět vysunout. V domě je tak velmi příjemný chládek. K tomu všemu mohou být venkovní žaluzie i estetickým prvkem, když víte, jak na to. Podívejte se na pár fotek v nabídce níže.

Životní volbu neděláte jen v případě partnera

Ale i v případě vytápění. Tohle téma jsme trochu nakousli v úvodním odstavci, a pakliže hledáte odpověď na otázku: ‚Jaká kombinace vytápěcích systémů je nejlepší?‘, čtěte dále.

Alfou a omegou je volba správného izolačního materiálu, který vám zajistí minimální tepelné ztráty vašeho rodinného domu (více jsme se o izolačních materiálech rozpovídali v souvisejícím článku pod odstavcem). Optimální kombinací vytápěcích systémů a technologií do rodinného domu je: podlahové topné rohože, akumulační krbová kamna a aktivní rekuperace, která zvládne chladit a zároveň i vytápět interiér domu (do doby, než padne první sníh, poté je žádoucí využít další topný prvek). Spousta domácností hojně investuje do tepelných čerpadel, nicméně kvůli jejich vysoké ceně (aktuální ceny nejprodávanějších tepelných čerpadel vzduch-voda najdete např. zde) je šance návratnosti vašich peněz minimální.

Někteří z vás by mohli namítat, že tato kombinace nevyhoví z hlediska energetického štítku budovy právě jejich projektu rodinného domu. Pak máte na výběr mezi FVE (fotovoltaickými panely) nebo již zmíněným tepelným čerpadlem. V takovém případě se však nebude jednat o ekologické a zároveň ekonomické bydlení, jak jsme ostatně zmiňovali v úvodu dnešního článku.

Některé izolace v létě neobstojí. Srovnali jsme polystyren, minerální vatu, PUR pěnu, celulózu a dřevovlákno

Architekt je kámoš, dokud...

Určitě už jste alespoň jednou slyšeli, že ‚co navrhne architekt, není použitelné pro projektanta‘. A do jisté míry to tak opravdu je. Je všeobecně známo, že architekti velmi často navrhují řešení, které je buď nepraktické, nebo v horším případě nerealizovatelné. Vhodným příkladem je např. již zmíněný přesah střechy, na který mnoho architektů zapomíná. Výsledkem jsou poté domy, které najdete např. na fotkách níže. Jsou krásné? Ano. Praktické? Nikoliv.

Pokud jste tedy ochotní investovat své peníze do architektonického návrhu, doporučujeme ho průběžně konzultovat s vaším projektantem. Ideální by však bylo, kdybyste se rozhodli stavět rodinný dům se stavební firmou. Protože právě ty už v mnoha případech svého interního architekta mají a dokážou vše komunikovat mezi sebou.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.09.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz

0

Neznalostí při výběru oken tratí lidé tisíce korun ročně. Skla je nutné vybírat podle světových stran
Správný výběr oken a jejich prosklení se vyplatí. Pokud vyberete vhodné parametry, můžete díky dobré izolaci ušetřit i tisíce korun.

Češi objevili způsob, jak legálně postavit rodinný dům bez PENB
Švejkovská povaha Čechů se opět dostala na scénu. Tentokrát se vypořádala s povinným PENB a přišla na způsob, jak se této povinnosti vyhnout.

Tepelné čerpadlo odmítli. Mladý pár našel cestu jak zkolaudovat dům i bez něj
Oba byli rozhodnutí, že svou novostavbu nechtějí vytápět tepelným čerpadlem. Přestože jim topenáři stále tvrdili, že bez tepelného čerpadla nezískají platný energetický štítek a nebudou moci dům zkolaudovat, nenechali se odradit.

1 kWh tepla za 1,77 Kč. Způsob vytápění, který je levnější než tepelné čerpadlo a pohodlnější než klasické dřevo
Levnější než tepelné čerpadlo nebo plyn a komfortnější než dřevo. Takové je topení peletami, které stále patří mezi nejefektivnější způsoby vytápění.

Úsporu za vytápění v řádu tisíců ročně přinesla výměna prosklení. Získali jsme překvapivá data
Nevěříte, že by pouhý správný výběr skla mohl představovat úspory na vytápění v řádech tisíců? Přinášíme příklad na konkrétním domě.

Majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem. Pochvalují si komfort i nižší platby za elektřinu
Letní horka jsou v posledních letech nesnesitelná už i u nás v České republice. Mnoho lidí, kteří bydlí v bytech, typicky pak v panelových domech, prožívá přes letní měsíce velmi nepříjemné časy.

„Přehřátou domácnost lze snadno ochladit několika způsoby,“ vysvětluje stavební specialistka
Vysoké venkovní teploty, se kterými se potýkáme poslední dny, dost značným způsobem znepříjemňují život všem, kteří na ně nejsou připraveni a neumí s nimi hospodařit.

Lidové vytápění celého domu. Stojí 1,2 Kč za 1 kWh a nikdo vám ho nezakáže
Dřevo zůstává stále jedním z nejlevnějších způsobů vytápění. Příznivá cena navíc není to jediné, díky čemu topení dřevem strčí například elektřinu nebo plyn do kapsy.

Lidé platí za izolace svých domů statisíce. Kvůli chybám však často úspora nepřichází
O tom, že kvalitně zaizolovaný dům je základ, ví každý. Problém však je, že se lidé do této výzvy často pouští s neznalostí, případně si vyberou firmu, která jim zapomene říct vše podstatné. Místo očekávané úspory pak zbydou oči pro pláč.

Neplatný energetický štítek mají statisíce domácností. Hrozí jim pokuta až 200 tisíc korun
Problém s neplatným energetickým štítkem se týká statisíců lidí a pravděpodobně budou jejich počty ještě růst. Mnoho majitelů přitom o tomto nedostatku nemá ani tušení. Nevyplatí se však brát na lehkou váhu.