HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem. Pochvalují si komfort i nižší platby za elektřinu

Letní horka jsou v posledních letech nesnesitelná už i u nás v České republice. Mnoho lidí, kteří bydlí v bytech, typicky pak v panelových domech, prožívá přes letní měsíce velmi nepříjemné časy. Teplo se z bytu nedaří dostat ani v noci, což má vliv i na kvalitu spánku a důsledkem pak je celkově zhoršená nálada. Ačkoli bylo v posledních letech trendem pořizování klimatizací, tento trend se začíná dramaticky otáčet a lidé nahrazují klimatizace jiným systémem. Pochvalují si zejména finanční úsporu, kterou přináší.


Majitelé bytů nahrazují klimatizace jiným systémem
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Rostoucí letní teploty nutí obyvatele bytů věc řešit

Každý stupeň se počítá a to, že teplota v posledních letech rok od roku roste, už je nepopiratelný fakt. Tím se stává pobyt v domácnosti zkrátka a dobře velmi těžko zvládnutelný, zejména pak pro starší osoby. Není se proto čemu divit, že stále více lidí hledá řešení tohoto problému. Z důvodu špatné informovanosti a chybějících zkušeností lidé často sahají po pořízení klimatizace v domnění, že se jedná o jediné možné řešení. Jak se však ukazuje, nejenže to není jediné možné řešení, ale obvykle ani není to nejvhodnější.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Mladík z Moravy si vlastníma rukama postavil krásný dům. Podělil se o zkušenosti

Klimatizace na ústupu

Mnoho lidí, kteří si doma klimatizaci nainstalovali, se jí po několika letech provozu zbavují a přechází na pasivní systémy hospodaření s teplotou, které fungují v podstatě stejně efektivně, nicméně jsou oproštěny o celou řadu negativních aspektů, které klimatizace obecně přináší. Ať už se jedná o teplotní šok, který vede k častému onemocnění, podporu různých alergií či vysušování vzduchu. To jsou staré známé pravdy, donedávna však nebylo, jak jinak situaci řešit. To vše se však proměnilo v posledních letech, zejména díky změnám na bytových domech jako takových.

Izolace domu jako nutná podmínka

Klimatizace jako taková dokáže vychladit domov klidně na úroveň vaší ledničky. Pokud to tak chcete, jistě není problém. Zaplatíte si propálené kilowatty a vše bude, jak má být. Problém ale je, jak jsme již výše zmínili, že takové prostředí v žádném případě není zdravé pro pobyt. Druhý problém pak jsou enormní provozní náklady takového řešení. Koneckonců, kolik dnes stojí pořízení kvalitní klimatizace, se můžete podívat na cenovém srovnání zde. Změnou, která nastala v posledních letech, je masivní trend zateplování bytových domů. Pokud i ten váš již prošel touto renovací, pak klimatizace přestává být potřeba a jde ji bez problému a se stejným efektem nahradit alternativním řešením.

Doma mám chládek a za klimatizaci ušetřím tisíce ročně, pochvaluje si nadšenec z Brna

Dramatické snížení provozních nákladů

Provozní náklady za klimatizaci jsou poměrně dosti vysoké, jak ukazují zkušenosti majitelů. Lze to spočítat i jednoduchou kalkulací, pokud známe běžnou spotřebu dané klimatizační jednotky v kW. Z hlediska nákladů se pak ročně za letní sezonu může jednat s ohledem na velikost a objem bytu o jednotky ale i nižší desítky tisíc korun. To je částka, za kterou lze velmi snadno pořídit alternativní systém chlazení, který bude mít provozní náklady nulové.

Odpovídající náhrada klimatizační jednotky

Pokud bydlíte v zaizolovaném domě, pak lze klimatizaci zcela plnohodnotně nahradit pomocí pasivního řešení, kterým je předokenní stínění, typicky pak předokenní žaluzie. Podstata se skrývá právě ve slově předokenní. Možná již doma žaluzie máte, avšak umístěny buď uvnitř okna a nebo z vnitřní části, v interiéru. Rozdíl těchto řešení je naprosto dramatický z hlediska systému fungování tohoto zařízení. Zatímco vnitřní žaluzie mají na ochlazení domácnosti jen malý vliv, žaluzie umístěné zvenku mají vliv zcela odpovídající běžné klimatizační jednotce.

Náklady na pořízení a provoz

Pořizovací náklady venkovních žaluzií jsou přitom velmi podobné jako pořízení klimatizační jednotky. Můžete si je pořídit a nainstalovat svépomocí (viz možnosti a cenové srovnání předokenních žaluzií zde) a nebo, což doporučujeme, oslovit profesionální instalační firmu s dodáním na klíč. Z hlediska instalace se i při pořízení na klíč můžeme dostat do situace, že je instalace tohoto řešení levnější a šetrnější, než když se vytváří větrací průduchy pro klimatizaci. Přestože řešení je levnější, stále o něm mnoho lidí neví a nevyužívá jej z jednoho prostého důvodu. Donedávna totiž ještě nebylo snadné zajistit montáž venkovních žaluzií pro byty. Jednalo se pouze o výsadu rodinných domů.

Z rodinných domů se rozšiřuje na bytové jednotky

Trend se naštěstí v posledním roce otočil a některé firmy již začínají nabízet možnost instalace venkovních žaluzií nejen na rodinných domech, ale také na bytových jednotkách. Jak ukazují zkušenosti prvních uživatelů, kteří si toto řešení pořídili v minulé sezoně, výsledky obvykle předčily očekávání. Při správném využití žaluzií se v domácnosti udržuje teplota na komfortní úrovni po celou letní sezonu. Dochlazování jakoukoli aktivní jednotkou typu klimatizace se ukázalo jako zbytné.

Do pár let klimatizace z domácností pravděpodobně takřka vymizí

Vzhledem k nastavenému trendu, negativním aspektům klimatizací jako takových a vysoké efektivitě řešení pomocí zmíněného alternativního systému lze očekávat, že podíl klimatizací v domácnostech bude nadále klesat. Vezmeme-li v potaz výše zmíněné argumenty, které jsou již plně ověřeny praxí, tedy nižší pořizovací náklady, nulové provozní náklady, ale také lepší klima z hlediska zdravotního, nedává už v kvalitně zateplených domech pořizování klimatizace jako takové žádný smysl.

Vydáno dne:
28.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

2

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny
Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?

Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy
Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii.

Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?
Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?

4 způsoby, jak zvolit předokenní rolety nebo předokenní žaluzie
Řešíte, zda pořídit předokenní rolety nebo žaluzie? Rozebrali jsme pro vás čtyři základní kritéria, podle kterých zvolíte předokenní žaluzie nebo rolety.

Pořízení klimatizace už bych dnes ani nezvažoval
Zdá se, že predikce ohřívání planety se opravdu naplňují a rok po roce se i v Česku setkáváme se stále vyššími teplotami v letním období.

Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna
Stavař Jakub z Brna trpěl v přehřátém podkrovním bytě. Zvolil jednoduché a levné řešení.

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze
S rostoucí cenou energií lidé hledají stále nové způsoby, jak ušetřit na nákladech a přitom si doma zachovat patřičný teplotní komfort. Se zajímavým řešením se na nás obrátil pan Tomáš, který nám představil jednoduchý systém, pomocí kterého si doma zajišťuje příjemnou pokojovou teplotu, aniž by musel po značnou část zimy zapínat topení.

Zásahy v domě, které přinesou značnou úsporu peněz. Většina lidí přeplácí zbytečně
Možná si teď říkáte, že tohle a tamto se může na domě dodělat až později, až bude více peněz, až to budete opravdu potřebovat atd. Připravte se na úsporu peněz.

Letní vedro lze snížit i o 10 °C bez použití klimatizace
Klimatizace se v posledních letech stala rychlým a oblíbeným řešením pro udržení komfortní teploty v domácnosti.