HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Letní vedro lze snížit i o 10 °C bez použití klimatizace

Klimatizace se v posledních letech stala rychlým a oblíbeným řešením pro udržení komfortní teploty v domácnosti. Jak se ale ukazuje, ve většině případů je zcela zbytečná. Snížit vysoké teploty v průběhu letních veder lze snadno i bez placení přemrštěných částek za elektřinu propálenou jejím provozem. Do hry vstupuje také fakt, že mnoha lidem je pobyt v klimatizované místnosti nepříjemný.


Letní vedro lze snížit i o 10 °C bez použití klimatizace
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Řešení existuje, ale moc lidí jej nezná

Pořízení klimatizace někdy zvažoval pravděpodobně každý, komu doma v létě teploty překračují 30 °C. Pokud do této skupiny patříte a ještě jste se k jejímu pořízení neodhodlali, s největší pravděpodobností už ani nebudete muset. Lze ji totiž zcela plnohodnotně nahradit pomocí pasivního řešení, a to využitím venkovních žaluzií. Jejich vlastnosti se zásadním způsobem odlišují od tradičně užívaných žaluzií interiérových. Základní fígl je v tom, že žaluzie pohltí sluneční paprsky ještě předtím, než dopadnou na skleněnou tabuli okna. Je tak zcela eliminován skleníkový efekt, který vaši domácnost nejvíce otepluje, ať už se jedná o dům nebo bytovou jednotku.

Letní poloha slunce nám hraje do karet

Díky tomu, že v průběhu léta je poloha slunce výš nad obzorem, dopadají paprsky na okna naší domácnosti také více z výšky. V případě využití předokenních žaluzií je proto možné je nastavit tak, že vyblokují přímý dopad paprsků a současně je v nich ponechán prostor pro prostup světla, které udržuje interiér dostatečně osvětlen. V případě kombinace s kvalitním zateplením tak lze snadno udržet teplotu v komfortní pokojové úrovni kolem 20–25 °C i ve chvíli, kdy je venku pekelná výheň.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Dům po babičce opravili i bez dotace. Výsledkem je dvougenerační bungalov

Proč si vlastně lidé stále pořizují klimatizace?

V některých případech jiné řešení není možné. Například pokud je objekt špatně zaizolován a teplo proniká do domácnosti stěnami. Často se také instaluje klimatizace do kancelářských prostor jednoduše proto, že současně plní funkci řízeného větrání. V případě rodinných domů a bytových jednotek je však pořízení klimatizace spíše věcí neznalosti možností, jak situaci správně řešit. Přesto se blýská na lepší časy a venkovní žaluzie můžeme kolem sebe na domech i bytech vídat stále častěji.

Zadarmo to nebude, ale ušetřit se dá hodně

Při výběru předokenních žaluzií budete vystaveni otázce, jestli chcete kompletně manuální systém, elektronický systém řízení pomocí tlačítek a nebo plně automatický systém, který se ovládá například mobilním telefonem přes wi-fi a který spolupracuje s domácí automatizací. Výběr je na každém podle preferencí. Není však pravda, že pro kvalitní udržení chládku v domácnosti je nutné mít plně automatizovaný systém, který se sám nastavuje podle slunce. Stačí naprosto základní řešení, které se naučíte používat během prvních pár dní a plnohodnotně splní veškeré potřeby, aniž bychom museli investovat zbytečné částky za vychytávky. Doporučujeme však volit alespoň systém řízený elektronicky, který umožní jedním stisknutím tlačítka provést kompletní roztažení nebo zatažení žaluzií. Nutnost tlačítko držet po celou dobu rolování a nebo rolovat žaluzie manuálně se člověku velmi rychle přejí.

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze

Vydáno dne:
21.06.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Vnější zastínění 1. díl - Do domu vpustí světlo, ale teplo nechá před okny
Proč a jak na vašem domě použít vnější zastínění, které vpustí světlo, ale teplo nechá před okny?

Vnější zastínění 2. díl – Jak stínit dům zvenku? Předokenní žaluzie, rolety a stromy
Jaké výhody mají předokenní žaluzie, venkovní rolety a stromy? Zajímavé realizace vnějších rolet a žaluzií pak najdete ve fotogalerii.

Venkovní žaluzie na okna regulují světlo i teplo
Venkovní žaluzie na okna jsou dnes velkým trendem. Jaké mají tyto žaluzie

Žaluzie do střešních oken: Jaké jsou možnosti a na co nestačí?
Jak fungují a z čeho jsou vyrobené žaluzie do střešních oken?

4 způsoby, jak zvolit předokenní rolety nebo předokenní žaluzie
Řešíte, zda pořídit předokenní rolety nebo žaluzie? Rozebrali jsme pro vás čtyři základní kritéria, podle kterých zvolíte předokenní žaluzie nebo rolety.

Trendy ve stínění: Smart žaluzie, japonské stěny i umělecké dílo
Jaké trendy jsou nyní „in“ ve stínění oken? Dnes letí hlavně smart ovládání a interiérové designérské lahůdky. Prohlédněte si nejoblíbenější typy stínění v našem článku.

Doma mám chládek a za klimatizaci ušetřím tisíce ročně, pochvaluje si nadšenec z Brna
Netradiční redakční návštěva u majitele menšího domku v Brně, který se rozhodl podělit o své zkušenosti se způsobem, jak bez využití elektřiny udržet v domě příjemné klima.

Klimatizaci zavrhl. „Za méně peněz mám lepší řešení,“ pochvaluje si stavař z Brna
Stavař Jakub z Brna trpěl v přehřátém podkrovním bytě. Zvolil jednoduché a levné řešení.

Topení vypnuté a doma 24 °C, zatímco venku je 0 °C. Promyšlený systém šetří majiteli peníze
S rostoucí cenou energií lidé hledají stále nové způsoby, jak ušetřit na nákladech a přitom si doma zachovat patřičný teplotní komfort. Se zajímavým řešením se na nás obrátil pan Tomáš, který nám představil jednoduchý systém, pomocí kterého si doma zajišťuje příjemnou pokojovou teplotu, aniž by musel po značnou část zimy zapínat topení.

Dynamická fasáda z dřevěných lamel chrání celý bytový dům
Dřevěné prvky coby nástroj snižování emisí a spotřeby energie nevyužili při konstrukci, ale pro fasádu.