HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nad klimatizacemi se smráká. Jejich budoucnost je velmi nejistá

Teploty rostou do nevídaných výšin a hodně lidí si láme hlavu nad tím, jak ve své domácnosti vytvořit pokud možno alespoň přijatelné klima. Teplotní extrémy jsme sice zažívali odjakživa. Přesto jsou však v poslední době stále výraznější a víc dopadají na náladu ve společnosti, pracovní výkonnost, ale i kvalitu spánku. Z hlediska chlazení však to vypadá v blízké budoucnosti na velké změny.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Klimatizacím nejspíš pšenka nepokvete

Ačkoli jsou klimatizace jako takové jedním z nejčastěji používaných způsobů, jak rychle a efektivně v domácnosti nebo kanceláři dosáhnout příjemné teploty, způsob, jakým fungují již není příliš v souladu s plány do budoucna. Jak koneckonců naznačuje rozhodnutí Evropského parlamentu týkající se rodinných domů postavených po roce 2030. Dle tohoto rozhodnutí budou muset být všechny nově postavené rodinné domy tzv. bezemisní. Tedy takové, aby neměly negativní dopad na životní prostředí. Jak je známo, klimatizace využívá ke svému provozu výhradně elektrickou energii. O tu v domácnosti zcela určitě nepřijdeme. Jde ji totiž vyrobit i ekologickou cestou. Tou může být například domácí fotovoltaika, kterou lze dnes pořídit už poměrně levně (viz srovnání cen fotovoltaiky). Avšak bude muset být alokována do míst, která jiným způsobem než elektřinou napájet nelze. To, jak se ukazuje, klimatizace není.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Srovnání plateb třech paneláků: Dům s efektivním hospodařením šetří více než 50 % na energiích

Přechodu na jiná řešení se nevyhneme

Vzhledem k tomu, že klimatizace je jedním z nejvýraznějších konzumentů elektrické energie a může být plně nahrazena jinými technologiemi, které na elektrické energii závislé nejsou, je zcela zřejmé, že její využívání v nově postavených budovách bude klesat. Energie, kterou si moderní dům vyrobí například pomocí fotovoltaiky bude přednostně využívána zejména pro napájení elektromobilů nebo hybridních vozů (viz nejlevnější varianty zde) a základní chod domácnosti. Očekává se do budoucna také lepší schopnost uchování a distribuce elektřiny mezi jednotlivými odběrnými body.

Jak tedy budeme chladit, když ne pomocí klimatizace?

Již v tuto chvíli existují technologie, jež dokáží klimatizaci plně nahradit. V základu se jedná o kombinaci správně navrženého domu, využití kvalitních izolačních skel, předokenních žaluzií (viz srovnání cen zde) a pak zejména také izolace, která funguje nejen v zimě ale i v létě. To vše, pokud se správně nakombinuje, zajistí nově postavenému rodinnému domu teplotní komfort takový, že instalace klimatizační jednotky je již zcela nadbytečná. A v tom je právě jádro pudla. Ve chvíli, kdy bude muset majitel řešit priority z hlediska hospodaření s elektrickou energií, upřednostní pasivní řešení před aktivním. A klimatizace bude tedy v žebříčku priorit až na nižších místech.

Chystá se na nás nový zákaz?

Zatím to nevypadá, že by se chystala v tomto směru nějaká konkrétní regulace. Vtip tkví jednoduše v tom, že díky možnosti plně klimatizační jednotky nahradit kombinací pasivních technologií, od nich začnou lidé upouštět dobrovolně. Zatím je ve společnosti rozšířen dojem, že co si aktivně neuchladím, to nemám. S počtem nově postavených nízkoenergetických a pasivních domů se však stále více dostává do povědomí také uvědomění, že tomu tak vůbec nemusí být a že při správném hospodaření s teplem lze udržet tepelný komfort v domě i bez spotřebování jediné kWh elektrické energie. Podobně jako je to nyní s hotovostními platbami, které nám sice nikdo nezakázal, ale společnost hromadně přechází na platby kartou. S pravděpodobností hraničící s jistotou lze očekávat podobný posun i v tomto směru.

P.S. Líbil se Vám článek a chcete víc takových? Kliknutím sem jej můžete pohodlně poslat svým přátelům. Tématům, která mají nejvíce sdílení, se budeme více věnovat. Děkujeme!


Vydáno dne:
14.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

7

Dětské hřiště uprostřed velkoměsta, které si samo vyrobí čisté mikroklima
V dnešním článku vám ukážeme objekt, který pomáhá řešit potíže se znečištěným ovzduším. Je ze dřeva, membrány ETFE a zelených řas.

Pořízení klimatizace už bych dnes ani nezvažoval
Zdá se, že predikce ohřívání planety se opravdu naplňují a rok po roce se i v Česku setkáváme se stále vyššími teplotami v letním období.