HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kvůli horku si do panelákového bytu namontovali speciální žaluzie. Zpětně hodnotí své rozhodnutí

Přemýšleli o tom několik let. Bydlí v horním patře panelového domu a léta jsou poslední dobou stále ostřejší. Ačkoli se dosud snažili zachovat domácí klima v snesitelné míře pomocí mobilní klimatizace, před nedávnem se rozhodli pro změnu. Nechali si do bytu namontovat speciální žaluzie, které by měly, jak výrobce slibuje, zabránit vnikání tepla. Jak vše dopadlo, s čím se potýkali, i co by dnes udělali jinak? Na to vše jsme se zeptali v naší reportáži.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Josef V. (se souhlasem)

Dobrý den, děkujeme že jste si udělali čas.

Maličkost.

Popište nám na úvod, kde přesně vlastně žijete.

Žijeme v bytové jednotce 3+1 na okraji města. Dům je klasická paneláková výstavba a prošel revitalizací, takže je zateplený. Žijeme tu už desítky let a nemůžeme si stěžovat. Až tedy na ta horka, která se nám zdají poslední roky stále horší. Možná je to způsobeno i našim věkem. Nutno uznat, že nemládneme.

Problém přehřívání tedy řešíte až poslední dobou? Zhoršilo se to zateplením domu?

Ne, to určitě ne. Naopak si myslím, že pokud by dům nebyl zateplený, tak je to ještě horší. Spíš asi trávíme více času doma. Jsme v důchodu a tak jsme tu i přes den. Dokud jsme chodili do práce, tak jsme se dennímu parnu vyhnuli a večer se nám nějak povedlo vždycky zvládnout. Teď už to ale nejde, protože jsme prostě doma i přes den.

Příjemné teploty v horkém létě? Najdete je v pasivních domech

Jak jste přehřívání řešili dosud?

Měli jsme mobilní klimatizaci, kterou jsme si dovezli z obchodu tady kousek. Její výhoda je, že se nemusí nic sekat do zdi a cenově se to také pohybuje na dobré úrovni (ceny mobilních klimatizací si můžete srovnat zde - pozn. red.). Nevýhoda ale je, že ten výduch ven není ideálně utěsněný a tak musí být přivřené okno. I když jsme si na to udělali konzoli. Co je ale ta největší nevýhoda, tak jsou náklady. Tím, že klimatizace běží celé léto, tak je to na vyúčtování znát.

Běžela nonstop?

To úplně ne, ale pokud jsou vedra, tak jsme ji nevypínali, aby dokázala uchladit byt dostatečně na následující hodiny. Ideálně aspoň na noc, abychom se vyspali.

Nyní jste přešli na jiné řešení, rozumím tomu správně?

Ano, klimatizaci už jsme tohle léto nezapnuli, pořídili jsme si místo toho speciální masivní žaluzie, které se montují do všech zasklených ploch. Máme už klasické žaluzie, které se ovládají takovými těmi kuličkovými provázky, tohle je ale zcela jiný systém, protože nemají jen stínit, ale hlavně chladit.

Jak vás vůbec něco takového napadlo?

Syn je má na rodinném domě a když jsem v létě u něj viděl, jaký tam má příjemný chládek, aniž by měl klimatizaci, přišlo mi to skoro až neuvěřitelné. To mě zaujalo a začal jsem řešit, zda by stejné řešení nešlo nainstalovat i na náš byt.

Našli jste si na to firmu, nebo jste si vše montovali sami?

Samozřejmě jsme si to nechali udělat. Jsem sice poměrně manuálně zručný, ale tohle jsou věci, které je lepší přenechat odborníkům. Je tam nějaké to vrtání do obálky domu a na to jsem si netroufal. Nehledě na určité nebezpečí při montáži, aby člověk nevypadl z okna. Začali jsme se zajímat, jaké jsou možnosti a kdo by nám žaluzie namontoval. Zjistili jsme, že to nebude tak jednoduché, jak jsme si mysleli.

V čem byl problém?

Několik firem nás odmítlo s tím, že sice žaluzie montují, ale že montáž na byt v paneláku prostě nedělají, nebo neumí. Doteď nevím, jestli to opravdu neumí, nebo se jim do toho jen nechtělo. To už se nedozvím.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Jak jste to nakonec vyřešili?

Napadlo mě vrátit se úplně na začátek a zeptal jsem se syna, odkud si nechal žaluzie montovat on. Nevěděl to hned, protože mu je na dům montovala dodavatelská firma, nicméně to z jistil a kontakt nám předal. Je to firma Styltech a co jsem pochopil, tak jsou vysloveně montážní specialisti. Čím nás překvapili bylo, že panelák nebrali vůbec jako problém, ale spíš bych řekl, že z toho měli i radost. Nabyl jsem dojem, že se na to specializují.

Takže jste si plácli?

No to samozřejmě hned ne. Nejprve jsem zadal poptávku, o co bych přesně měl zájem a nechal jsem to nacenit. Výsledná cena mě vzhledem k tomu, kolik dnes věci stojí, docela překvapila. Pohybovali jsme se někde ve vyšších desítkách tisíc korun, což mimochodem je cena, za kterou bych nepořídil ani plnohodnotné klimatizace do celého bytu (na kolik přijdou nejlevnější plnohodnotné klimatizace se můžete podívat v cenovém srovnání zde - pozn. redakce). Pokud bych chtěl tu původní mobilní nahradit klasickou. A to nepočítám pak další provozní náklady.

A pak už jste si plácli?

To také ne, ještě jsme řešili nějaké dodatečné vybavení, automatizaci, zapojení do chytré domácnosti, kterou jsme ale neměli (smích). Tak teď už máme. Jde o to, že mohu žaluzie nastavovat nejen dálkovým ovládáním doma, ale i je nastavit a nebo řídit mobilem odkudkoli, což se mi hodí, když by třeba přišel nějaký nárazový vítr, tak aby nám je nepomlátil.

To se může stát?

Ano, pokud jsou sklopeny podélně tak by nárazy do nich mohly lamely poničit. Nabízeli nám na to i nějaké zařízení, které pozná silný vítr a automaticky je samo zasune, aby byly v bezpečí. Ale to jsme nechtěli. Jak jsem už zmínil, jsme důchodci a jsme schopni si to sami pohlídat a postarat se o to.

Jak dlouho jste pak čekali než vám je přijeli namontovat?

Výroba vzala pár týdnů. Předtím si přijela firma vzít míry. A poté, co bylo vyrobeno, hned přijeli montovat. Montovali to asi půl dne, což mě překvapilo. Čekal jsem, že to bude trvat déle. Pak nám dali ovládačky a základní informace k obsluze a šli. Neměl jsem výhrady, vše proběhlo na jedničku. Postup montáže jsme si i nafotili.

Jak jste s výsledkem spokojeni, dosáhl očekávání?

Řekl bych, že předčil očekávání. Opravdu, kdo ještě nezažil, jaké to je být v bytě s předokenními žaluziemi, tak mu doporučuji, aby si našel někoho, kdo je má a šel se na to podívat. Funguje to mimořádně. Samozřejmě je potřeba se o systém dobře starat, takže mít žaluzie sklopené když pere slunko. Nepustit zkrátka teplo do bytu. V bytě je tu dobu trochu méně světla, ale za ten chládek to opravdu stojí. To nemůže člověk ani srovnávat.

Takže od klimatizace jste upustili?

Ano, nevidím už důvod ji zapínat.

Tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: Někdy je označováno jako „předražená klimatizace“

Kolik tím ušetříte?

Spočítané přesně to nemám, ale když vezmu že klimatizace žrala přibližně 1 kW, tak při tom provozu si to může každý asi domyslet. Bylo to několik tisíc korun každé léto a ještě to permanentní hučení, to už mi lezlo krkem. Teď tu máme absolutní ticho.

Je něco, s čím nejste spokojeni?

Ano, trochu mi přišlo omezující, že jsme museli volit barvu žaluzií podle ostatních bytových jednotek, které již nějaký druh stínění mají nainstalovaný. My jsme chtěli úplně jiný systém, ale tu barvu bylo nutné dodržet kvůli nějakému standardu paneláku. To jsou ale malé věci. Pak nejsem spokojen, že jsme se k tomu dostali až teď a ne třeba před 3 roky. Mohli jsme si ušetřit spoustu nepříjemných dnů (smích).

Teď z pohledu lidí, kteří si procesem prošli, co byste doporučili těm, kteří se teprve rozhodují?

Pokud jim firma řekne, že na byty to namontovat nejde, tak ať zkusí jinou. Není to totiž pravda a jak vidíte, jsme toho důkazem. Určitě ať si udělají ten automat co se dá řídit přes internet, protože jinak budou trnout, že jsou pryč z domu a tam se blíží orkán a že by jim mohl žaluzie rozbít. A pak také tedy, pokud se rozhodují, tak ať s tím neváhají jako my. Furt jsme to odkládali a vlastně vůbec nevím proč. Léto jsme vždy nějak překlepali a přes zimu už si na to člověk nevzpomene. Myslím, že ty firmy to namontují i mimo léto a třeba to půjde i levněji, když budou mít méně zakázek. Zkusil bych se domluvit. Nám to montovali před létem.

Díky moc za vaše zkušenosti a názory.

Rádo se stalo.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
09.07.2024

Photocredit: Josef V. (se souhlasem)

7