HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu

Jedná se o téma doslova palčivé. Mezi izolacemi, které se nachází volně na trhu, se totiž vyskytuje časovaná bomba, která může skončit pořádným požárem. Ačkoliv nad ní odborníci nevěřícně kroutí hlavou, na její konec na trhu to v nejbližší době nevypadá. Připravili jsme pro vás srovnání nejpoužívanějších izolací podle hořlavosti. Které jsou nejbezpečnější a u kterých byste se měli začít obávat?


Srovnali jsme jednotlivé izolace podle hořlavosti
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Michal Ř. (se souhlasem)

Nebezpečnější, než tušíte

Existuje jen málo věcí, které jsou horší než to, když vám začne hořet dům. Ve snaze tomu zabránit se stále více diskutuje o hořlavosti různých stavebních materiálů. Paradoxem je, že někteří lidé volí raději cihlový dům než dřevostavbu, jelikož žijí v mylné představě, že jim dřevostavba snadno shoří, zároveň si však instalují do domu materiály, které jsou časovanou bombou, a nemají o tom ani tušení. Jeden z nejsledovanějších stavebních materiálů z hlediska hořlavosti jsou izolace. Právě ty jsme se rozhodli v dnešním článku srovnat a zjistit, u kterého izolačního materiálu se nemusíte bát a který představuje reálné nebezpečí.

Rozhoduje reakce materiálu na oheň

Jednotlivé materiály se pod přímým působením plamene chovají různě. To, jak je daná izolace hořlavá nebo naopak nehořlavá, nám říkají takzvané třídy reakce na oheň v rozmezí A–F. Jinak řečeno se jedná o odezvu výrobku na oheň, kterému je vystaven. Izolační materiály, které nesou označení A, jsou nehořlavé. Naopak izolace třídy E mají největší hořlavost a samy aktivně požár šíří.

Foukaná celulóza

Výhodou foukané celulózy je bezpochyby malé množství odpadu. Vyrábí se totiž z recyklovatelného papíru. Papír se strojově rozmělní na celulózová vlákna a obohatí o příměsi, jako jsou minerální soli. Výsledný izolační materiál je schopný velmi dobře odolávat i přímému plameni.

Dřevovlákno

Jak lze odvodit již z názvu, dřevovláknitá izolace se vyrábí ze dřeva, přesněji řečeno z jemných dřevěných vláken. Předností dřevovlákna je schopnost aktivně bojovat s vlhkostí, navíc zabraňuje přehřívání podkroví v horkých dnech.  

U přírodních materiálů na bázi dřevovlákna dochází při kontaktu s přímým plamenem k zuhelnatění horní vrstvy a omezení přístupu kyslíku. To má za následek, že tyto izolanty dokážou odolávat ohni poměrně dlouhou dobu.

Na aktuální ceny dřevovláknité izolace se můžete podívat například tady.

Minerální vaty

Minerální vata může být buď skelná nebo kamenná podle toho, z čeho se vyrábí. Na výrobu skelné vaty se používá písek a sklo. Pro výrobu kamenné vlny se často sahá po čediči. Minerální čedičová izolace má vysokou objemovou hmotnost a výborně odhlučňuje. Její využití je široké, mohou se s ní izolovat podlahy, stěny i střechy. Podobně se dá využít také minerální skelná izolace, která je oproti čedičové mnohem lehčí, na druhou stranu má však o něco větší hořlavost. Obě varianty jsou však považovány za málo hořlavé a spadají do třídy reakce na oheň A.

Zajímá vás aktuální cena minerální vaty? Podívejte se zde.

Polystyrenové izolace

Z polystyrenů se k izolaci nejčastěji využívá extrudovaný polystyren (XPS) a pěnový expandovaný polystyren (EPS). Hořlavost polystyrenu se uvádí jako velmi vysoká. Pod přímým plamenem vydrží sotva pár sekund. Třída reakce na oheň u polystyrenu se může lišit dle výrobce, nejčastěji se však jedná o třídu D nebo E.

Na ceny XPS polystyrenu se můžete podívat například tadySrovnat si je můžete s EPS polystyrenem zde.

Michal z Vysočiny sáhl po méně používané izolaci. Teplota okamžitě stoupla o 16 °C

PUR pěny

Nepříliš záviděníhodné vítězství v žebříčku nejvíce hořlavých izolací si připisuje takzvaná PUR pěna neboli stříkaná polyuretanová pěna. Jejím instalováním do vlastního domu si můžete přichystat opravdové peklo, jelikož dokáže silně vzplanout již během několika málo vteřin. Třída reakce na oheň u PUR pěn se může u jednotlivých výrobců lišit, pohybuje se však v rozmezí D–F. Jde tedy o vysoce hořlavý materiál, ze kterého se navíc při požáru uvolňuje toxický dým. Na fotky domu, ve kterém začala hořet půda zateplená PUR pěnou, se můžete podívat v galerii.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Jak je to s hořlavostí dřeva?

Z laického pohledu se samozřejmě může nabízet otázka, jak je možné, že právě dřevovlákno a celulóza, jejichž primární surovinou je dřevo, mají nejnižší hořlavost. Obecně hořlavost dřeva je však ve stavebnictví zbytečný strašák. K požáru může dojít stejně tak v cihlovém domě jako v dřevostavbě. Dřevěné části stavby, jako jsou třeba trámy, mohou být dokonce při požárech odolnější než jiné, například ocelové stavební prvky.

Z nejrůznějších měření také vyplývá, že dřevěné domy shoří mnohdy za delší dobu. To, že oheň na cihlový dům nemůže, je pouze iluze. Za zmínku také stojí, že pokud shoří zděný dům, stejně bude nutné jej zbourat. Srovnat se zemí ohořelé zbytky takového domu je navíc mnohem složitější než zbourání ohořelé dřevostavby.

Vydáno dne:
31.05.2024

Photocredit: Michal Ř. (se souhlasem)

8

Požární odolnost dřevostaveb 2. díl - Požadavky na stavební materiály
Splnění požadavků na dřevostavbu z požárního hlediska začíná správným

Požární odolnost dřevostaveb 1. díl – úvod do problematiky
Dřevostavby nehoří, to požaduje česká i evropská legislativa. Je to opravdu tak?

Požárů fotovoltaik je stále více. Ohrožených domácností jsou desítky tisíc
Počet požárů fotovoltaických elektráren zaznamenal tento rok rychlý nárůst. Důvodem jsou především neodborné instalace.

Ceny stavebních materiálů v roce 2024. Data ukazují, zda se vyplatí začít stavět
Po třech chudých letech ve stavebnictví začínají všichni vyhlížet lepší časy. Dočkají se jich už letos nebo doufají marně a jejich čekání se ještě více protáhne?

4 hodiny práce přinesly úsporu 40 % nákladů na energie. Zkušenost s málo známou izolací si rodina pochvaluje
Mladá rodina sáhla při zateplení půdy po méně tradičním řešení. Naše redakce provedla srovnání její volby s izolačními rolemi. Která izolace z toho vyšla lépe?

Postavili dřevostavbu a poté ji podpálili. Akci na jižní Moravě si budou všichni přítomní pamatovat
Rozhodli se postavit úplně novou dřevostavbu a pár minut po dokončení realizace ji zapálili. Chtěli všem ukázat, co se stane, když se střetnou plameny se dřevěným domem.

Podpálení vlastní dřevostavby, nové jaderné reaktory v Česku a další růst daně z nemovitosti – to jsou zářezy z minulého týdne
Stručně, výstižně a na rovinu – jsme tady opět s těmi nejzajímavějšími zářezy z minulého týdne. Uvařte si dobrou kávu, pohodlně se usaďte a jdeme na to.