HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Srovnali jsme izolace z hlediska prostupu hluku. Nejčastěji používané dopadly nejhůř

Minerální vata, PUR pěna, celulóza, dřevovlákno nebo starý dobrý polystyren? Možná jste také narazili na tuto otázku, když jste se rozhodli pro zaizolování domu. Čím více se nám totiž nabízí možností, tím je rozhodování těžší. Abychom vám ho trochu ulehčili, srovnali jsme nejběžnější izolační materiály, tentokrát z hlediska neprůzvučnosti. Jak z tohoto srovnání jednotlivé izolace vyšly?


Srovnali jsme nejznámější izolace z hlediska průzvučnosti
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock a The EnergySmart Academy a Green Energy Futures (Flickr CC 2.0)

Opomíjená vlastnost, která zvyšuje komfort

Při výběru izolace se většina lidí pochopitelně zaměřuje na její tepelněizolační vlastnosti. Zajímá je, která izolace v zimě propustí co nejméně tepla ven, případně to, která v létě nejlépe ochrání interiér před venkovním vedrem.

Izolace má však i další důležité vlastnosti, které lidé bohužel často opomíjí. A to i přesto, že jim mohou přinést větší komfort v bydlení. Jednou z nich je schopnost izolovat hluk. A to především v rámci domu. Pokud vás tedy deptá hlučný soused nebo víte, že máte hlasité členy rodiny, mělo by vás zajímat snížení hluku mezi místnostmi, a tedy i správný výběr izolace. Vzhledem k tomu, že při zaizolování konstrukce je nutné vyplnit nejrůznější mezery a netěsnosti, hodí se zde především foukaná izolace, která se dostane prakticky všude.

Ačkoliv izolace nezabrání vniknutí hluku zvenčí do interiéru tolik jako například správná izolační okna, i zde má nějaký vliv. Pokud tedy nebydlíte na samotě u lesa a máte rádi svůj klid, jsou pro vás akustické vlastnosti izolace velmi důležité.

Co ovlivňuje neprůzvučnost izolace?

To, jak moc je izolace neprůzvučná, ovlivňují především dvě veličiny. Těmi jsou objemová hmotnost a modul pružnosti.

Objemová hmotnost uvádí poměr hmotnosti k objemu materiálu, a to se všemi póry a dutinami. Obecně platí, že čím větší bude objemová hmotnost dané izolace, tím lépe bude pohlcovat zvuk. Naopak čím nižší bude, tím lépe bude izolant předávat zvuk dál. Je tedy žádoucí, aby měla izolace co nejvyšší objemovou hmotnost. Dříve se jako izolace používala například škvára, a to právě z důvodu vysoké objemové hmotnosti.

S modulem pružnosti je to přesně naopak. Čím vyšší je modul pružnosti, tím snadněji se šíří zvuk. Modul pružnosti je fyzikální veličina, která charakterizuje pružné vlastnosti materiálu. Vyjadřuje poměr napětí k odpovídající deformaci materiálu. Je žádoucí, aby byl modul pružnosti co nejnižší, jelikož nižší modul pružnosti znamená, že se zvuk šíří hůře.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Jakou izolaci tedy vybrat?

Pokud tedy budeme hledat izolaci, která dobře izoluje proti hluku, musíme vybrat takovou, která má co nejvyšší objemovou hmotnost a zároveň co nejnižší modul pružnosti. Nejvyšší objemovou hmotnost bude mít celulóza a dřevovlákno. Jen pro představu, foukaná celulóza může mít objemovou hmotnost až 60 kg/m3, zatímco rolovaná skelná vata má většinou nanejvýš 40 kg/m3.

Z hlediska modulu pružnosti je na tom nejhůře PUR pěna, a především polystyren, ve kterém se zvuk nese nejvíce. V celkovém srovnání můžeme říci, že dřevovlákno a celulóza budou izolovat hluk nejlépe, celkem slušně si stojí i minerální vata a nejhůře bude izolovat zvuk PUR pěna či polystyren. Paradoxem je, že právě po PUR pěně a polystyrenu sahají Češi velmi často.

Některé izolace v létě neobstojí. Srovnali jsme polystyren, minerální vatu, PUR pěnu, celulózu a dřevovlákno

Nejdřív stěny, potom půda

Jak už bylo řečeno, izolace má vliv na akustiku především v rámci domu, nicméně dokáže do jisté míry omezit také hluk zvenčí. Chceme-li omezit hluk, který proniká zvenku do interiéru, v první řadě je třeba izolovat stěny. Právě přes ně jde totiž podstatnější část hluku. Poté by měla přijít na řadu půda. To může být problém především u starších domů, kde doposud žádné zateplení nebylo a je zde špatný přístup. Na takovém místě je opět vhodné zvolit foukanou izolaci, která se dostane právě i do hůře dostupných míst bez nutnosti půdu jakkoliv bourat nebo rozebírat. Foukaná izolace se dopraví na potřebné místo pomocí flexibilní hadice a snadno se aplikuje na různě členitou půdu bez nutnosti izolaci měřit nebo řezat, čemuž bychom se například u rolové izolace nevyhnuli.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
23.08.2024

Photocredit: Shutterstock a The EnergySmart Academy a Green Energy Futures (Flickr CC 2.0)

0

Dřevovláknité desky: Izolace co hřeje i chladí
Dřevovláknité izolační desky jsou progresivní a zároveň ekologický izolační materiál. Jaké má dřevovláknitá izolace vlastnosti a výhody a nevýhody se dočtete v tomto příspěvku.

Má foukaná izolace jen samé výhody?
S foukáním izolací se roztrhl pytel, jaké má výhody a nevýhody?

Izolace z nanodřeva může nastartovat revoluci ve stavebnictví
Dřevo umí s teplem velmi efektivně pracovat. Proč se u něj neinspirovat a nevytvořit originální izolaci? Podívejte se, co vynalezli vědci z Marylandu.

Zateplení střechy rodinného domu – varianty pro šikmou a plochou střechu
Zateplení střechy je specifické téma, stejně jako například zateplení obvodového pláště. Při výběru izolace máme poměrně hodně možností. Jak tedy zvolit to nejvhodnější řešení pro rekonstruovanou i úplně novou střechu?

Montáž střešních oken svépomocí – řemeslník znovu připomíná zbytečné chyby
Instalace střešních oken svépomocí přináší řadu výhod, ale také větší riziko možných chyb. Jaké jsou ty nejčastější a jak se jim vyhnout?

Michal z Vysočiny sáhl po méně používané izolaci. Teplota okamžitě stoupla o 16 °C
Pan Michal se rozhodl sáhnout po méně běžném způsobu izolace, který má celou řadu výhod, přitom je však stále neprávem opomíjený.

4 hodiny práce přinesly úsporu 40 % nákladů na energie. Zkušenost s málo známou izolací si rodina pochvaluje
Mladá rodina sáhla při zateplení půdy po méně tradičním řešení. Naše redakce provedla srovnání její volby s izolačními rolemi. Která izolace z toho vyšla lépe?

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu
Jedná se o téma doslova palčivé. Mezi izolacemi se vyskytuje časovaná bomba, která může skončit požárem. Připravili jsme srovnání nejpoužívanějších izolací podle hořlavosti.