HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Podpálení vlastní dřevostavby, nové jaderné reaktory v Česku a další růst daně z nemovitosti – to jsou zářezy z minulého týdne

Stručně, výstižně a na rovinu – jsme tady opět s těmi nejzajímavějšími zářezy z minulého týdne. Ten začal pořádně zostra, a to podpálením dřevostavby na jižní Moravě. Pokračoval zprávou o výstavbě nových jaderných reaktorů, na jejichž lokality se můžete podívat v galerii. V závěru týdne přišel další růst daně z nemovitosti. Uvařte si dobrou kávu, pohodlně se usaďte a jdeme na to.


Přinášíme vám ty nejzajímavější aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: sf-dvs (Flickr CC 2.0) a PxHere (CC 0) a ŠJů (Wikipedia CC 3.0)

Tak, kam je dáme?

Společnost ČEZ plánuje rozšířit svou síť reaktorů v Česku. Nejdříve by měl přijít na řadu menší modulární reaktor u jaderné elektrárny Temelín, který by měl být hotový kolem roku 2035. Poté se ČEZ zaměří na další dvě lokality – Tušimice a Dětmarovice. Tyto reaktory mají doplnit obnovitelné zdroje energie a nahradit stávající uhelné elektrárny, čímž přispějí k redukci emisí a zvýšení energetické bezpečnosti.

Tento projekt vyvolal mezi obyvateli smíšené reakce, zejména kvůli obavám z radiace a možného ohrožení pracovních míst. Před samotnou realizací má však proběhnout ještě řada průzkumů a studií. Mezitím bude ČEZ investovat do přeměny uhelných provozů na biomasu a zemní plyn. U Dětmarovic a Tušimic to však nekončí. Společnost ČEZ nadále zkoumá další potenciální lokality pro malé modulární reaktory. Jaké to jsou, se dozvíte v článku níže:

V Česku se plánuje stavba nových jaderných reaktorů. Jejich umístění vás překvapí

Podpálili jsme to, ale pyromani nejsme

Ohledně dřevostaveb a jejich hořlavosti panuje velká řada mýtů. Jedná se také často o faktor, který lidi od dřevostavby odradí. Pravdou však je, že dřevo, ačkoliv je hořlavé, při správném zpracování a konstrukci vykazuje překvapivou odolnost vůči ohni. Jeho přirozená vlhkost zpomaluje proces hoření a po vznícení se na povrchu vytváří zuhelnatělá izolační vrstva, která brání dalšímu šíření plamenů. Moderní dřevostavby navíc musí splňovat přísné bezpečnostní normy.

Experimenty, jako například test dřevostavby v jihomoravských Dubňanech v roce 2009, potvrzují vysokou požární odolnost těchto staveb. Během tohoto testu zůstala sousední místnost nedotčená ohněm, i když teplota v hořící místnosti dosahovala až 800 °C. Výsledky tak ukázaly, že správně navržená dřevostavba dokáže efektivně odolat požáru a zajistit bezpečnost obyvatel. Dřevostavby tak nejenže splňují, ale často i překonávají stanovené požární bezpečnostní normy. Více se dočtete v článku níže:

Postavili dřevostavbu a poté ji podpálili. Akci na jižní Moravě si budou všichni přítomní pamatovat

Zvýšila se a poroste i nadále

Nedávné skokové zvýšení daně z nemovitosti v České republice způsobilo u mnoha lidí značné rozčarování. Daň, která byla dříve považována za symbolickou, nyní narostla v některých městech až pětinásobně. Pravdou však je, že ve srovnání s ostatními státy Evropské unie je stále relativně nízká. Z dlouhodobého hlediska je tak pravděpodobné, že daň z nemovitosti bude dále růst, aby se přiblížila evropskému průměru.

Tento růst je však mnohými považován za nezbytný krok k řešení krize bydlení. Jak by mělo navýšení daně pomoct v otázce bydlení, se dočtete v našem článku níže:

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží

Vydáno dne:
30.06.2024

Photocredit: sf-dvs (Flickr CC 2.0) a PxHere (CC 0) a ŠJů (Wikipedia CC 3.0)

2

Vyšší daň z nemovitosti 2024 zasáhne celé Česko. V některých obcích zdraží hned dvakrát
Na dani z nemovitosti si příští rok majitelé připlatí. A to hned dvakrát. Na zvýšení základní sazby od státu navážou totiž také obce.

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma
Zadarmo ani kuře nehrabe. Existují však i výjimky. Pokud máte štěstí a bydlíte na těch správných místech, můžete mít elektřinu zdarma.

Změny DPH se dotknou všech. Zdraží se léky a pivo, vydělají stavební firmy
Změna sazeb DPH se dotkne doslova každé peněženky. Zdražovat se bude od léků přes pivo až po odpady. Co naopak pořídíte výhodněji?

Uhlí skončí do roku 2030. V Česku se z něj však v tuto chvíli vyrábí polovina elektřiny
Uhlí už to má spočítané. Problém je v tom, že téměř polovina elektřiny v ČR je vyrobena z uhlí a nad jeho náhradou visí otazník. Rýsuje se však alternativa.

Zvýšená daň z nemovitosti se týká celého Česka. Ve Zlíně se zvedne až pětinásobně
Zvýšení daně z nemovitosti v ČR zabolí její občany hned dvakrát. Mnozí z nich zaplatí na dani z nemovitosti i pětkrát tolik, co předešlé roky. Jaká je situace ve vašem městě?

Nebezpečná izolace je volně k dostání na trhu. Jejím pořízením si do domu dáváte časovanou bombu
Jedná se o téma doslova palčivé. Mezi izolacemi se vyskytuje časovaná bomba, která může skončit požárem. Připravili jsme srovnání nejpoužívanějších izolací podle hořlavosti.

Bill Gates se podílí na vzniku větrného kolotoče. Ten má vyrábět extrémně levnou elektřinu
Začalo to pouhým načrtnutím na ubrousek. Po deseti letech je zde prototyp nového systému, který by měl strčit tradiční větrné turbíny do kapsy. A to nejen svojí cenou.