HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Fotovoltaika instalovaná na domě se prodraží. Může se jednat až o desetitisíce korun

Domů, které mají na střeše nainstalovanou fotovoltaiku, neustále přibývá. Lidé si tato zařízení instalují především za účelem výroby vlastní elektřiny, ale často také ve snaze svůj dům co nejvíce zhodnotit. Je pravdou, že instalace fotovoltaiky sice zvyšuje cenu nemovitosti, kromě toho však také „zdražuje“ její pojistku. Zpravidla totiž platí, že čím vyšší pojistné plnění máme, tím větší bude měsíční splátka, kterou pojišťovně platíme.


Fotovoltaika se může prodražit o desetitisíce
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Tereza Š. (se souhlasem)

Fotovoltaika jako součást nemovitosti

Pokud máte novostavbu, na kterou si hned po dostavění instalujete fotovoltaiku, je to jednoduché. Fotovoltaika bude v takovém případě rovnou zahrnuta do pojištění nemovitosti, jelikož se jedná o pevnou součást domu. Pokud však máte dům už delší dobu a teprve poté se rozhodnete si na něj nainstalovat fotovoltaiku, je potřeba navýšit horní hranici pojistného plnění o hodnotu instalované FVE. Pokud tedy má fotovoltaika hodnotu 400 tisíc, majitel by měl o tuto sumu zvýšit pojistnou částku. Pochopitelně kvůli tomu bude navýšena i částka, kterou každý měsíc za pojištění platíte.

Někdy si lidé neinstalují fotovoltaiku na střechu domu, ale mimo dům. Pojišťovny mohou pojistit i samostatné fotovoltaiky, ale již ne v rámci pojištění nemovitosti. Taková situace se pak většinou řeší v rámci pojištění podnikatelských rizik. Pokud zvažujete pořízení fotovoltaiky, můžete se na jejich aktuální ceny podívat zde.

Pojistit či nepojistit? To je otázka…

Pojistit si fotovoltaiku na domě sice není povinné, nicméně je přinejmenším vhodné to zvážit. Požárů fotovoltaik totiž neustále přibývá – oproti roku 2015 se jejich počet zvýšil pětinásobně. Za více požárů může částečně nárůst počtu nainstalovaných zařízení, přesto jsou fotovoltaiky považovány za relativně rizikové.

Nejčastějšími příčinami problémů jsou špatná instalace nebo technické závady. I když lze riziko snížit odbornou instalací, zcela se ho zbavit nelze. Kromě požárů může fotovoltaiky poškodit také extrémní počasí, případně se mohou stát terčem vandalismu či krádeže. Náklady na opravu či výměnu poškozeného zařízení mohou být značné, pokud tedy nejste pojištěni, připravte se, že v případě poškození budete náklady hradit z vlastní kapsy.

Požárů fotovoltaik je stále více. Ohrožených domácností jsou desítky tisíc

Platíte pojistku, v případě škody však stejně máte smůlu

Ano, i k tomu může dojít. Žijete v přesvědčení, že poctivě platíte pojistku, přitom jste pojištěni na něco úplně jiného. Proto se dobře ujistěte, že se vaše pojistka vztahuje také k fotovoltaice. Ve smlouvě si dobře ohlídejte rozsah pojištěných rizik. Pojištění by nemělo zahrnovat pouze živelní rizika, jako je požár, krupobití či blesk, ale rovněž pojištění přepětí či podpětí a technické poruchy na zařízení.

Další problém s vyplácením pojistky může nastat tehdy, pokud byla fotovoltaika instalována svépomocí. V takových případech může dojít ke krácení pojistného plnění. Připravte se na to, že pojišťovnu bude zajímat, jak jste s pojištěnou věcí zacházeli, zda jste ji používali podle pokynů výrobcem a za stanoveným účelem. Kromě toho bude chtít znát její stav a správné připojení k hromosvodu. Pokud není některý z těchto aspektů splněn, pojistné může být opět sníženo.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Zpevnění svahu tak, aby se nezhroutil. Zahrádkářka z jižní Moravy našla levné a funkční řešení

Kolik to tedy dělá?

Již bylo řečeno, že nainstalováním fotovoltaiky na střechu domu se vám dům pouze nezhodnotí, ale také budete muset kvůli vyššímu pojištění sáhnout hlouběji do kapsy. Je to ovšem s tímto dolováním v kapse opravdu tak horké?

Ano i ne. Pokud se podíváme na průměrné navýšení pojistky poté, co si na dům nainstalujeme fotovoltaiku, jedná se „pouze“ o stovky korun za měsíc. V horizontu roku se však jedná již o tisíce. Vzhledem k tomu, že mají fotovoltaiky životnost nejméně 25 let, vyjde vás pojištění fotovoltaiky na desetitisíce.

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
10.09.2024

Photocredit: Tereza Š. (se souhlasem)

1

Fotovoltaika se nemusí vždy zrovna vyplatit
Vyplatí se investovat do fotovoltaiky? Podívejte se na návrhy různých systémů a kalkulace možných úspor.

Fotovoltaika nejsou soláry – chybná volba se vám může prodražit
Který systém je pro účely ohřevu teplé užitkové vody výhodnější? Srovnání systému včetně pořizovacích nákladů a životnosti.

Fotovoltaiku a baterie chce dnes každý, ale může se to vůbec vyplatit?
Odborníci porovnali dva fotovoltaické systémy včetně přínosů a investice. Jak moc se vyplatí dnes tolik žádaná fotovoltaika? 

Tepelné čerpadlo a fotovoltaika – může se vůbec vyplatit?
Jak moc je výhodná investice do tepelného čerpadla s fotovoltaikou? A ve kterém případě se to nevyplatí? Srovnání návratnosti.

Nový systém pro výrobu elektřiny svépomocí je o 50 % výkonnější než fotovoltaika
Domácí větrná elektrárna je stejně efektivní zdroj energie jako fotovoltaika, a to s nižšími pořizovacími náklady. I její pořízení má však své mouchy.

Fotovoltaika pro ohřev vody je levná. Jaká je, ale skutečná návratnost?
Za jak dlouho se skutečně vrátí investice do fotovoltaiky? U fotovoltaikcého systému pro ohřev vody jsme spočítali jeho skutečnou návratnost.

Která fotovoltaika je nejvýhodnější? Velké srovnání 3 základních typů
Velké srovná 3 typy fotovoltaických elektráren. Která fotovoltaiky je nejvýhodnější z pohledu ceny a která z pohledu využitelnosti?

Střechy, fotovoltaika a úspory energií. Nechte si zdarma poradit od odborníků
Blíží se veletrh STŘECHY-SOLAR-ŘEMESLO, který nabídne vše pro střechy, stavbu a úspory energií.

Fotovoltaika zažila prudký pád. Zájemců už jsou pouze jednotky
Chvíli se jedná o největší trend a za chvíli zájem opadne. Tak je to u většiny věcí. Výjimkou nejsou ani fotovoltaické elektrárny, které po počátečním boomu pomalu začínají ztrácet dech.

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie
Ať už jste obdivovatelé fotovoltaiky nebo její odpůrci, pravděpodobně se její instalaci na svůj dům jen tak nevyhnete. Zpečetila to změna směrnice EU.