HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Lidl prodává fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu. Češi však kvůli ní mohou dostat vysoké pokuty

Bydlíte v bytě a vždy jste záviděli lidem žijícím v rodinných domech, že si mohu vyrábět vlastní elektřinu pomocí fotovoltaiky? Možná vám nikdo neřekl, že v bytech to jde taky. Fotovoltaiku si můžete umístit na balkon, a být tak do větší či menší míry energeticky nezávislí. Fotovoltaickou elektrárnu lze navíc pořídit v běžném obchodním řetězci, v Lidlu. Má to však hned několik ale.


Lidl nabízí fotovoltaiku na balkon za směšnou cenu
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Fotovoltaika ze supermarketu

Už dávno neplatí, že v supermarketu seženete pouze potraviny. Kromě nich je možné v regálech najít nejrůznější oblečení, nádobí, drogerii nebo i zahradní nábytek. Teď se v nich objevila dokonce elektrárna. Konkrétně se jedná o regály německého obchodního řetězce Lidl, který uvedl na trh fotovoltaické panely za 299 eur, tedy v přepočtu asi za 7 500 Kč.

Tato fotovoltaická elektrárna je dostupná nejen v kamenných obchodech, ale také na e-shopu Lidlu. Jedná se o menší fotovoltaický systém, složený ze dvou panelů a mikroměniče (střídače), přičemž každý panel má výkon 415 wattů. Panely přeměňují sluneční záření na elektrickou energii, kterou mikroměnič upravuje tak, aby ji bylo možné použít v domácnosti.

Když dva dělají totéž, není to totéž

Ačkoliv je obchodní řetězec Lidl už několik let i na českém trhu, fotovoltaická elektrárna je dostupná pouze v německých pobočkách a na německém e-shopu. V Německu mají totiž fotovoltaiky na balkon a obecně alternativní zdroje energie o něco více otevřené dveře. S tím souvisí také jednodušší administrativa. Samozřejmě je zde pro české občany možnost zajet si pro fotovoltaiku do německého Lidlu. Je však třeba mít na paměti, že to není tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Experimenty na balkoně se mohou prodražit

V Německu je provoz balkonové fotovoltaiky jednodušší než v České republice, proto se pravděpodobně také řetězec Lidl rozhodl uvést na trh toto zařízení právě zde. U nás může problém spočívat už v samotné instalaci. Bude pravděpodobně náročnější najít montážní firmu, jelikož většina firem se specializuje spíše na montáž velkých fotovoltaických systémů na střechu.

Řadu lidí také nemile překvapí, že na tento typ fotovoltaiky se nevztahují žádné dotace. Navíc se může stát, že nevyužitá elektřina „poteče“ do sítě bez povolení, za což v České republice hrozí pokuta. Cena za překročení limitu pro přetoky se liší v závislosti na míře napětí. Pokud provozujete fotovoltaiku na hladině nízkého napětí, pokuta bude ve výši 1 713 Kč za každý kilowatt překročení.

Pokuta za elektřinu vyrobenou domácí fotovoltaikou může být až tisíce korun za každý kilowatt

Specifická situace nastává tehdy, pokud je váš byt součástí SVJ. V takovém případě je vyžadován souhlas ostatních vlastníků, jelikož fotovoltaika na balkoně změní vzhled budovy. Chcete se vyhnout nedostatkům fotovoltaiky na balkoně? Na ceny klasické fotovoltaiky na střechu se můžete podívat zde.

Vyplatí se to?

To je jistě důležitá otázka. Výkon elektráren určených na balkony je obvykle menší než klasických střešních fotovoltaik, což je mimo jiné dáno menší plochou i jiným sklonem. Navíc je fotovoltaika na balkoně často zastíněna jinou budovou, stromy a podobně.

Zároveň záleží na řešení balkonové fotovoltaiky. Ta totiž může být s akumulační baterií nebo bez ní. K fotovoltaice z Lidlu je možné připojit baterii s kapacitou až 5 kWh, musíte si ji však koupit zvlášť. Díky ní je možné uchovat si elektřinu, když ji zrovna nepotřebujete.

Fotovoltaická sestava z Lidlu dokáže vyrobit až 800 kWh za rok. Jen pro představu, náklady průměrné české domácnosti jsou 3 000 kWh elektřiny ročně. Sami tak můžete zvážit, zda se vám vyplatí si systém pořídit.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
24.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

4

Fotovoltaika nejsou soláry – chybná volba se vám může prodražit
Který systém je pro účely ohřevu teplé užitkové vody výhodnější? Srovnání systému včetně pořizovacích nákladů a životnosti.

Fotovoltaika pro ohřev vody je levná. Jaká je, ale skutečná návratnost?
Za jak dlouho se skutečně vrátí investice do fotovoltaiky? U fotovoltaikcého systému pro ohřev vody jsme spočítali jeho skutečnou návratnost.

Fotovoltaika zažila prudký pád. Zájemců už jsou pouze jednotky
Chvíli se jedná o největší trend a za chvíli zájem opadne. Tak je to u většiny věcí. Výjimkou nejsou ani fotovoltaické elektrárny, které po počátečním boomu pomalu začínají ztrácet dech.

Fotovoltaiky jsou známé tím, že rychle ztrácí účinnost. Nové testování však přineslo překvapivé výsledky
Nedávný výzkum poodhalil, jak je to ve skutečnosti s degradací fotovoltaiky. Co nového říká testování a dá se životnost panelů nějak ovlivnit?

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie
Ať už jste obdivovatelé fotovoltaiky nebo její odpůrci, pravděpodobně se její instalaci na svůj dům jen tak nevyhnete. Zpečetila to změna směrnice EU.

Fotovoltaika se některým majitelům přestává vyplácet
Na první pohled to vypadá jako zázračný způsob, jak si vyrobit vlastní elektřinu a ještě si u toho přivydělat nějakou tu korunu.

Lidé prodělávají tisíce korun kvůli chybným instalacím fotovoltaik
Fotovoltaika je dobrý sluha, ale zlý pán. Při její instalaci vzniká stále větší počet chyb, jež vám mohou prodělat nemalé částky. Ve hře navíc nejsou jenom peníze, ale i samotné zdraví.

Už zítra začíná registrace u EDC. Mnozí budou mít elektřinu prakticky zdarma
Zadarmo ani kuře nehrabe. Každé pravidlo má však svou výjimku, která ho potvrdí. Díky novele budete moci přilepšit například svým rodičům v důchodu a dopřát jim elektřinu zdarma.

Pokuta za špatnou likvidaci stavebního odpadu může jít do milionů. I pro ty, kteří se ho zbavili poctivě
Dodržujete dopravní předpisy, všechny pohledávky platíte včas a vzorně třídíte odpad. S poctivostí přece nejdál dojdeš, říkáte si. Bohužel, ne vždy tomu tak je.

Jaderná elektrárna nedaleko Brna stála desítky miliard korun. Nikdy však nebyla spuštěna
Zelená absurdita dotažená k dokonalosti. Postavit jadernou elektrárnu za desítky miliard a poté ji ani neuvést do provozu. Bohužel se nejedná o pohádku, ale o reálný příběh.