HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Majitele všech fotovoltaik čeká údajně nová povinnost. Zmatek přineslo nepřesné znění zákona

Vypadá to na další byrokracii ve světě fotovoltaik. U velkých elektráren není podání vyúčtování žádnou novinkou, údajně však začne platit také pro majitele fotovoltaik o výkonu do jednoho megawattu, tedy těch, které jsou běžně instalovány na rodinné domy. Energetický regulační úřad se na toto konto vyjádřil s jasným stanoviskem.


Fotovoltaické elektrárny s výkonem do 1 MW čestné prohlášení posílat na ERÚ nemusí
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Zpráva, která zvedla majitelům fotovoltaik tep

V posledních dnech se objevila v médiích zpráva, která jistě rozladila nejednoho majitele domácí fotovoltaiky. Tím spíš, že jejím předmětem je další byrokracie. Dle této zprávy nebudou už mít povinnost dodat vyúčtování odvodu z nadměrného příjmu jenom provozovatelé elektráren s vyšším výkonem, ale i ti, kteří provozují malou elektrárnu pod jeden megawatt výkonu. A nejen to. Nová povinnost se má dokonce týkat i těch, kteří fotovoltaické panely mají, ale momentálně elektřinu vůbec nevyrábí.

To by v praxi znamenalo, že i provozovatel elektrárny, který nemusí hradit odvody, má povinnost na Energetický regulační úřad (ERÚ) do konce června zaslat čestné prohlášení o skutečnosti, že mu nevzniká povinnost k úhradě. Povinnost by tak vznikla pro všechny výrobce elektřiny, včetně provozovatelů malých domácích fotovoltaik na rodinných domech.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

ERÚ se snaží uklidnit situaci

K těmto zprávám se však vyjádřil ERÚ s výhradami. Ve vyjádření uklidňuje rozvířené vody, za které může z velké části nepřesné znění zákona. ERÚ se nechal slyšet, že majitelů malých fotovoltaik o výkonu do 1 MW, které jsou zpravidla na rodinných domech, se povinnost podávat čestné prohlášení netýká. Vyhradil se tak proti tvrzením, která proletěla internetem, a mnoha provozovatelům domácích fotovoltaických elektráren tak zvedla tep.

Uvažujete o koupi fotovoltaických panelů, ale nemáte peníze na rozhazování? Na levnější varianty se můžete podívat například zde. S dražšími systémy si je můžete porovnat například tady.

Fotovoltaika bude povinná u rodinných domů i veřejných budov. Rozhodla o tom Evropská unie

Může za to nepřesné znění

Poplašné zprávy o nutnosti podat prohlášení se začaly šířit na základě nepřesného znění energetického zákona, který vyznívá tak, že povinnost podat čestné prohlášení mají všichni. ERÚ si je vědom možného jazykového výkladu, podle kterého by měl čestné prohlášení zaslat ERÚ každý výrobce.

ERÚ tak vydalo sdělení na svých webových stránkách, které má nezpochybnitelné znění, a tím je, že provozovatelé fotovoltaických elektráren do výkonu jednoho megawattu nemusejí dokládat, že jim nevznikla povinnost odvodu. ERÚ zároveň zdůrazňuje, že nebude tyto provozovatele za nepodání prohlášení nijak sankcionovat. Podání prohlášení se tak vztahuje pouze na poplatníky, jimž povinnost odvodu z nadměrných příjmů podle energetického zákona vzniknout může.

Vydáno dne:
30.05.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

1

Fotovoltaika se nemusí vždy zrovna vyplatit
Vyplatí se investovat do fotovoltaiky? Podívejte se na návrhy různých systémů a kalkulace možných úspor.

Fotovoltaika nejsou soláry – chybná volba se vám může prodražit
Který systém je pro účely ohřevu teplé užitkové vody výhodnější? Srovnání systému včetně pořizovacích nákladů a životnosti.

Tepelné čerpadlo a fotovoltaika – může se vůbec vyplatit?
Jak moc je výhodná investice do tepelného čerpadla s fotovoltaikou? A ve kterém případě se to nevyplatí? Srovnání návratnosti.

Fotovoltaika pro ohřev vody je levná. Jaká je, ale skutečná návratnost?
Za jak dlouho se skutečně vrátí investice do fotovoltaiky? U fotovoltaikcého systému pro ohřev vody jsme spočítali jeho skutečnou návratnost.

Dotace pro seniory jsou terčem „šmejdů“. Firmy šidí na solárních elektrárnách i při zateplování
„Šmejdi“ si jako vždy vybírají ten nejsnadnější cíl – seniory. Podvodníci naslibují svým klientům levné stavební úpravy, při kterých je však chytře okradou.

Fotovoltaika zažila prudký pád. Zájemců už jsou pouze jednotky
Chvíli se jedná o největší trend a za chvíli zájem opadne. Tak je to u většiny věcí. Výjimkou nejsou ani fotovoltaické elektrárny, které po počátečním boomu pomalu začínají ztrácet dech.

Fotovoltaiky jsou známé tím, že rychle ztrácí účinnost. Nové testování však přineslo překvapivé výsledky
Nedávný výzkum poodhalil, jak je to ve skutečnosti s degradací fotovoltaiky. Co nového říká testování a dá se životnost panelů nějak ovlivnit?

Dům, ve kterém už nemusíte řešit ceny energií. Obrňte se proti tomu, co může v budoucnu nastat
Objevuje se stále více domácností, které chtějí být co možná nejvíce soběstačné, a tím pádem méně závislé na zbytku okolního světa. Možností je spousta, záleží na vás, kam až jste ochotni zajít.

Fotovoltaika se některým majitelům přestává vyplácet
Na první pohled to vypadá jako zázračný způsob, jak si vyrobit vlastní elektřinu a ještě si u toho přivydělat nějakou tu korunu.