HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cena šla dolů. Moderní rodinný dům na klíč pořídíte nově od letošního roku za 4,3 mil.

Ať už fandíte bungalovům nebo patrovým domům, vaší pozornosti by jistě neměla uniknout nová dřevostavba, která se v posledních týdnech dostává do popředí díky své snížené ceně. Vše ostatní ale zůstalo při starém. Použité materiály jsou stále stejně kvalitní, užitná plocha zůstala také nezměněná (103 m2) a ani na návrh dispozice se nesáhlo. Kde tedy tento pokles ceny majitelé (ne)pocítí?


Montovaný dům na klíč s dispozicí 4kk
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

Moderní dům pro čtyřčlennou rodinu

Aktuální patrový dům je kombinací nadčasového designu a praktičnosti, je prostorný a velmi dobře prosvětlený. Svou dispozicí je vhodný pro čtyřčlenné rodiny, přičemž má každý člen domácnosti zajištěné vlastní soukromí. Dům má sedlovou střechu se sklonem 38° a velmi chytře řešenou dispozici – přesvědčte se sami na fotografiích níže.

Kvalita za odpovídající cenu – co všechno je uvnitř stěny domu?

Rodinný dům je postavený speciální technologií, která udržuje v interiéru příjemné klima po celý rok. Zároveň tepelná izolace zaručuje pohodlné bydlení s velmi nízkými náklady na vytápění. Prohlédněte si difuzně otevřenou skladbu stěny zde.

1. Silikonově-pryskyřičná omítka – umožňuje průchod vodních par z interiéru ven a naopak zabraňuje vstupu vlhkosti do konstrukce.
2. Kvalitní dřevovláknitá deska – vysoká objemová hmotnost v zimě výborně izoluje a v létě zabraňuje přehřívání.
3. Tepelněizolační deska – izolace není prašná, eliminuje vdechnutí vláken.
4. Dřevěná smrková konstrukce – kvalitní vysušené smrkové dřevo v KVH nebo BSH provedení.
5. Parobrzdná deska – prvek konstrukce umožňující pozvolný průchod vodní páry konstrukcí.
6. Tepelněizolační deska.
7. Instalační a izolační předstěna (60 mm) – zabezpečuje vedení instalačních rozvodů bez porušení parobrzdné vrstvy.
8. Sádrovláknitá deska – nadstandardně vyhovuje také bodovému zavěšování předmětů na stěny.
9. Interiérová povrchová úprava – bílý nátěr.
10. Modřínové zakládací trámy – zakládací trámy z kvalitních KVH vysušených modřínových profilů, které odolávají vlhkostním tlakům.

Dispozice moderního rodinného domu 4+kk

Vejdete-li do předsíně, po vaší levé ruce bude vchod do technické místnosti a naopak naproti vám bude vstup do hlavní obytné části domu. Ocitnete se na chodbě, ze které se dále budete moci dostat do koupelny, prvního dětského pokoje a obývacího pokoje propojeného s kuchyní a jídelnou. Také je zde navržené schodiště do prvního patra. V prvním patře se nachází velkorysá ložnice se šatnou a další pokoj. Je zde rovněž druhá koupelna s vanou.

Něco se vám nezdá? Tak proveďte individuální úpravy

Pokud vám nevyhovuje půdorysné řešení, nevěšte hlavu. Ať už potřebujete zvětšit okna, upravit dispozici nebo rovnou změnit rozměry celého domu, není to problém. Obrovskou výhodou je navíc skutečnost, že typové a individuální domy se od sebe cenově neliší. Aktuální cenu typového domu zjistíte v závěru článku.

Patrový dům lze postavit ve třech variantách

A těmi jsou: hrubá stavba, stavba na dokončení a stavba na klíč.

Hrubá stavba je „surový“ stav domu zahrnující staticky stabilní a nosné prvky (tedy bez estetických úprav), které zajišťují, že stavba stojí a nebude do ní zatékat. Dům na klíč znamená, že veškerá realizace stavby (od projektu po kolaudaci) je v rukou stavební firmy, která vám po smluveném období předá klíče od vaší novostavby. A dům na dokončení je mezistupněm mezi hrubou stavbou a domem na klíč (dokončovací práce si provádíte svépomocí). Co bývá většinou zahrnuto v jednotlivých fázích, se dozvíte v článku níže.

Dům na klíč vs. hrubá stavba – přehled pojmů, které definují konečnou cenu

Pokles ceny díky nižšímu DPH

Jistě jste zaznamenali pokles DPH u stavebních a montážních prací z 15 % na 12 % (tato změna je platná od 1. 1. 2024). Byť se to může jevit jen jako „pouhá“ 3 %, ve vašem rozpočtu to s čísly zamává. A bude se vám to líbit. Ku příkladu rodinný dům, který by s 15% daní stál 6 milionů, bude s novou 12% daní pouze za 5,8 milionů. A kolikrát se vám už stalo, že jste našli 200 000 korun na chodníku?

Kolik aktuálně stojí rodinný dům?

Průměrná cena dřevostavby 4+kk o užitné ploše 103 m2 se pohybuje od 2.441.200,- Kč do 4.236.200,- Kč. Další podrobnosti o domě nalezete zde. Uvedená cena je včetně DPH. Důležité je také zmínit, že součástí ceny není základová deska.

A kolik stojí základová deska?

Cena základové desky, kterou by vám pravděpodobně nabídla spousta stavebních společností, se pohybuje okolo 4 300 Kč/m2 vč. 15% DPH při výšce 0,2 m od upraveného terénu. Vy si ji ale můžete realizovat i svépomocí, a ušetřit tak statisíce korun.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Zaujal vás tento dům? Kompletní přehled zajímavých rodinných domů s dispozicí 4+kk najdete v katalogu domů.

Vydáno dne:
10.06.2024

Photocredit: Katalog projektů Dřevostavitele (se souhlasem)

0

Nový bungalov 5kk snižuje cenovou laťku a nabízí dostupné bydlení i pro střední třídu
Moderní bungalov získal mnoho kladných referencí, ve kterých si majitelé vychvalují hlavně promyšlenou dispozici v kombinaci se samotnou cenou typového domu. Podívejte se na již realizované projekty v článku.

2+kk za cenu garsonky – moderní bungalov zaujme dispozicí i technologiemi
Úžasný bungalov 2+kk poskytne dostatek klidu pro menší rodinu, která touží po novém domě nebo letním sídle. Dispozice domu je malá, ale velmi šikovně vyřešená.

Bungalov 4+kk ideální pro rodinu se dvěma dětmi – 103 m2 za cenu městského bytu
Bungalov 4+kk je populární volbou rodin se dvěma dětmi. Chytrá dispozice dělí dům na soukromou a společnou část.

Rodinný dům 4kk na klíč za 3,6 mil. Součástí je dřevěná terasa a garážový přístřešek
Výběr ideálního bydlení není jednoduchý úkol. Dům musí splnit nejen dispoziční požadavky, ale i specifické nároky budoucích majitelů.

Češi jako jediní dají až 60 % svých příjmů za bydlení. V zahraničí si vystačí jen se 30 %
Jsme hrdí, neustále nespokojení, milujeme pivo a také jako jeden z mála národů tíhneme k vlastnímu bydlení. V zahraničí už by si přitom dávno ťukali na čelo. Je pro nás dostupné bydlení minulostí?