HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

1,3 Kč za 1 kWh, snížení daně pro vybrané a nejkrásnější domy Česka – to jsou zářezy z minulého týdne

Jasně, výstižně, krátce a bez obalu – opět pro vás máme ty nejzajímavější aktuality z uplynulého týdne. Ten začal velmi dobrou zprávou: domácnostem se nabízí levná alternativa za zakázané kotle na tuhá paliva, která vyjde pouze na 1,3 Kč za 1 kWh. Další zpráva potěší jen někoho. Očekává se snížení daně z nemovitosti, avšak pouze pro vybranou skupinu. Pokud vás rozladilo, že se vás zlevnění netýká, můžete se uklidnit pohledem na nejkrásnější domy první poloviny roku 2024. Připravte si něco dobrého a jdeme na to.


Nejzajímavější aktuality z minulého týdne
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Shutterstock a 100 Dřevostaveb (se souhlasem)

Snížíme daň z nemovitosti. Ale jen někomu

Nedávné prudké zvýšení daně z nemovitosti v Česku vyvolalo vlnu nesouhlasu, a to i přesto, že v evropském měřítku je její výše stále relativně nízká. Hlavním problémem je tedy pro mnohé občany dramatický skok, nikoliv samotná výše daně. Tento náhlý nárůst vedl k politickým hrám, kdy někteří lokální politici, kteří veřejně vystupovali proti zvýšení, nakonec na regionální úrovni hlasovali pro.

Ohledně zvyšování daně z nemovitosti si však nemusí zoufat všichni. Existuje skupina lidí, které se možná bude tato daň naopak snižovat. Ve hře je totiž zavedení daňových slev pro dřevostavby, což by dlouhodobě snížilo náklady jejich majitelů. Kromě daňových úlev lze očekávat i další formy podpory za účelem zvýšení podílu dřevostaveb na rodinných domech. Více se dozvíte v článku níže:

Daň z nemovitosti se zřejmě sníží, avšak jen vybrané skupině majitelů

Tak co? Který si získal vaše srdce?

V první polovině roku 2024 se v Česku největší oblibě těšilo šest dřevostaveb. Leden přinesl vítězství patrové dřevostavbě pro vícečlennou rodinu, která se vyznačuje čtvercovým půdorysem a francouzským oknem v obývacím pokoji vedoucím na terasu. V únoru se na špici umístila roubenka 4+kk s podlahovou plochou 169 m2, která kombinuje tradiční roubenou konstrukci s moderními prvky, jako je terasa ve tvaru písmene L a luxusní interiér. Březen patřil nadčasové dřevostavbě s funkcionalistickými prvky a duben přinesl vítězství typovému domu určenému pro čtyřčlennou rodinu, který díky dotaci ve výši 435 000 Kč minimalizuje tepelné ztráty a integruje terasu do obytné plochy.

V květnu zvítězil dům s hrázděnou konstrukcí a rákosovou krytinou, který vyniká krytou terasou a nízkoenergetickým provozem s tepelnou ztrátou 7 kW. Červen pak zakončil první pololetí výběrem malého domku s dispozicí 2+kk a galerií, který je vybaven tepelným čerpadlem, podlahovým topením, rekuperací a inteligentním systémem řízení. To jsou dřevostavby, které si v první polovině tohoto roku získaly srdce veřejnosti. Pro více informací si přečtěte následující článek:

Zvolili jste nejkrásnější domy v Česku. Některé z nich jsou velkým překvapením

Levná alternativa zakázaných kotlů

Po zákazu některých kotlů na pevná paliva začalo mnoho lidí hledat přijatelnou náhradu. Mnoho z nich přešlo na plynový kotel, jelikož se momentálně jedná o jeden z nejlevnějších způsobů vytápění a ohřevu vody. I přesto mají plynové kotle řadu odpůrců.

Mezi jejich argumenty patří například závislost České republiky na jediném dodavateli plynu, to však již delší dobu není pravda. Dodavatelů je více, což zvyšuje konkurenci a snižuje cenu plynu. Prodejci jiných vytápěcích systémů také tvrdí, že plynové kotle budou zakázány Evropskou unií a že vám při používání plynových kotlů hrozí nebezpečí. Rozhodli jsme se vypátrat, kde je pravda. Rozbor těchto argumentů si můžete přečíst v následujícím článku:

1 kWh vyjde na 1,3 Kč. Kolem tradičního způsobu vytápění panuje řada obav, většina je zbytečná

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
14.07.2024

Photocredit: Shutterstock a 100 Dřevostaveb (se souhlasem)

0

Vyšší daň z nemovitosti 2024 zasáhne celé Česko. V některých obcích zdraží hned dvakrát
Na dani z nemovitosti si příští rok majitelé připlatí. A to hned dvakrát. Na zvýšení základní sazby od státu navážou totiž také obce.

Lidé rozhodli o 12 nejkrásnějších rodinných domech v Česku. Tři z nich jsme pro vás navštívili
Prohlédněte si s námi exkluzivní výběr dvanácti nejpopulárnějších rodinných domů, které jste si zvolili ve veřejném hlasování.

Rozhodněte svým hlasem o nejkrásnějším interiéru v Česku
Zájem o první ročník soutěže Czech Interior Award 2024 předčil očekávání, přihlásilo se krásných 222 projektů, které mají na svědomí čeští interiéroví designéři nebo architekti. Vyberte svými hlasy ty nejlepší!

Zvýšená daň z nemovitosti se týká celého Česka. Ve Zlíně se zvedne až pětinásobně
Zvýšení daně z nemovitosti v ČR zabolí její občany hned dvakrát. Mnozí z nich zaplatí na dani z nemovitosti i pětkrát tolik, co předešlé roky. Jaká je situace ve vašem městě?

Plynová karma je málem stála život. Dcera zařídila, aby se to znovu neopakovalo
Noc, která se na první pohled zdála jako každá jiná, mohla pro manžele skončit tragédií. Dcera Petra neztrácela čas a udělala opatření, aby se situace nemohla opakovat.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují
Čas se krátí a mnoho lidí propadá lehké panice ohledně náhrady starého kotle na tuhá paliva. Mnoho kotlů totiž již velmi brzy bude muset být nahrazeno za modernější topný systém.

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží
Asi každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, byl při pohledu na letošní vyúčtování poněkud zaskočen. Daň z nemovitosti totiž vzrostla průměrně na dvojnásobek.

Cena elektřiny a plynu v Praze jde dolů. Zbytek ČR bude následovat
Před několika dny jsme vydali analýzu s předpokladem, že lze v dohledné době očekávat další pokles cen energií. Toto očekávání jsme vysvětlili a podložili konkrétními argumenty.