HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Cena elektřiny a plynu v Praze jde dolů. Zbytek ČR bude následovat

Před několika dny jsme vydali analýzu s předpokladem, že lze v dohledné době očekávat další pokles cen energií. Toto očekávání jsme vysvětlili a podložili konkrétními argumenty. Nyní se začínají tyto předpoklady naplňovat. Cena energie skutečně klesá a zdá se, že tento pokles zdaleka není u konce. Vysvětlíme si nyní, proč můžeme očekávat další pokles cen energií, a to nejen v Praze. Řekneme si také, jak se správně v této situaci zachovat, abychom na tomto vývoji co nejvíce ušetřili.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Není odborník jako odborník

Bohužel v dnešní době není snadné na internetu správně ohodnotit informace, které pochází od různých komentátorů a odborníků. Někteří odborníci nemusí mít plný přístup k informacím, jiní své renomé pouze předstírají. Existují pak také odborníci, které sponzoruje ta či ona zájmová skupina. Abychom tedy mohli správně posoudit, zda informace, která se k nám dostává, je pravdivá, je potřeba zvážit také argumenty, které daný odborník předkládá.

Cena energie nejspíš ještě klesne. Fixovat nyní ceny může být velká chyba

Nepodléhejme mediální masírce

V médiích v poslední době proběhlo několik informací s varováním o růstu cen energií a doporučením zafixovat si v tuto chvíli cenu energií. Jinými slovy uvázat se svému dodavateli na několik let dopředu. Zdá se však, že právě opačný přístup bude tím správným. Podle dostupných indicií lze totiž očekávat nikoli růst, ale právě pokles cen energií. A abychom náš předpoklad nestavěli pouze na domněnkách, přinášíme konkrétní odůvodnění, proč tomu tak bude. K tomuto odůvodnění přidáváme již faktickou realitu, která nyní započala.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Konec dohad. Cena energie v Praze jde dolů

Dodavatel Pražská energetika vydala prohlášení informující odběratele o plánovaném snížení ceny elektřiny a plynu. Bude to v prvním kole průměrně něco kolem 18 %, což není pro začátek málo. K poklesu má dojít od začátku září 2024. To je již jasná a srozumitelná informace. Podlehli jste tlaku a zafixovali jste si ceny na delší dobu dopředu? Chyba. Pokud jste dosud nepodlehli, doporučujeme vyčkávat. Zdá se totiž, že se skutečně blýská na lepší časy.

Plánovaný pokles výkupních cen elektřiny

Skvělou indicií, která může posloužit jako nenápadný odhad pro rok 2025 je ceník výkupu elektrické energie, který vydala společnost Eon. Zatímco pro rok 2024 je výkup jedné kWh za 2 koruny, pro rok 2025 již plánuje vykupovat elektřinu od majitelů fotovoltaik pouze za 70 haléřů. Tedy skoro 3x levněji. Co to znamená? Znamená to, že tento dodavatel očekává, že elektřiny bude v roce 2025 přebytek. Co znamená, když bude elektřiny přebytek? Tak jako přebytek jakéhokoli jiného zboží, dojde k poklesu jeho hodnoty a tedy i prodejní ceny. Dodavatelé se proto nyní snaží situaci předejít tím, že skrz média motivují domácnosti, aby si zafixovaly současné ceny a mohly platit tyto ceny i nadále. A to i přesto, že očekávají v budoucím roce prudký pád ceny elektřiny.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují

Diverzifikace plynových dodávek

Stejně tak ukončení závislosti dodávky plynu od jednoho dodavatele a rozdělení na více dodavatelů hraje svou roli. Po mnoha desítkách let došlo k obnovení fungujícího tržního prostředí. Je otázkou, proč jsme na to museli čekat tak dlouho. Je však dobře, že k tomu došlo. Nyní mohou dodavatelé plynu mezi sebou cenově soupeřit. Odběratelé, kterými jsou jednotlivé státy, si mohou vybrat nejlepší nabídku. Zdá se navíc, že i plynu je přebytek. Zejména díky mírné zimě. I to má vliv na cenu, jejíž pokles lze očekávat. A jak to dokládá již počínající propad ceny od dodavatele PRE, je tato predikce potvrzena. Doporučujeme tedy nadále vyčkávat a u svého dodavatele zůstat v pozici smlouvy na dobu neurčitou. Dodavatel bude vědět, že o vás může kdykoli přijít a bude se o vás starat s větší ohleduplností. Vy si udržíte možnost svobodné volby odejít k jinému dodavateli kdykoli přestanete být spokojeni.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte stavbu domu, možnosti větrání a vytápění? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
03.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

3

Dodavatelé energií nevrací přeplatky za elektřinu a plyn. Lidé zpětně vymáhají i desítky tisíc
Každý den přibývají stížnosti spotřebitelů, kterým dodavatelé nevracejí přeplatky z vyúčtování. Jak se můžete v takovém případě bránit?

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma
Zadarmo ani kuře nehrabe. Existují však i výjimky. Pokud máte štěstí a bydlíte na těch správných místech, můžete mít elektřinu zdarma.

Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat
Možná se to bude zdát neuvěřitelné. Možná to nesouzní s tím, co slýcháme v televizi nebo od politiků. Čísla však hovoří neúprosně.

1,3 Kč za 1 kWh, snížení daně pro vybrané a nejkrásnější domy Česka – to jsou zářezy z minulého týdne
Jasně, výstižně, krátce a bez obalu – opět pro vás máme ty nejzajímavější aktuality z uplynulého týdne. Připravte si něco dobrého a jdeme na to.