HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Daň z nemovitosti se zřejmě sníží, avšak jen vybrané skupině majitelů

Zvýšení daně z nemovitosti rezonuje ve společnosti a v některých regionech vedlo až k projevům nespokojenosti místních obyvatel. Jak jsme již informovali v naší předchozí analýze, pravděpodobnost, že by v dohledné době mohla daň z nemovitosti nějakým způsobem klesat, je velmi nízká. Jak se však ukazuje, do hry vstupují ještě další vlivy, a tak je možné, že někomu daň z nemovitosti skutečně klesne.


Daň z nemovitosti se zřejmě sníží
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Šílenství kolem daně z nemovitosti

Jak jsme již v minulé analýze rozkryli, ačkoli došlo v Česku k prudkému nárůstu daně z nemovitosti, její reálná výše je stále ve srovnání s evropským průměrem velmi nízká. Problémem je tedy zejména šokující skok, nikoli reálně to, co máme za nemovitost platit. Řečeno jinými slovy, oproti našim sousedům jsme na tom pořád ještě velice dobře.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Ivan postavil venkovní přístřešek s minimálními náklady. Prozradil nám postup pro a dal i výkresy ke stažení

Politické hry s daní z nemovitosti

Někteří lokální politici využili příležitost navýšení daně z nemovitosti k politickým hrám. Ačkoli pochází z hnutí, které proti zvýšení daně z nemovitosti usilovně veřejně vystupovalo, v tichosti pak na regionální úrovni hlasovali pro její zvýšení. Výsledný efekt, který nazlobil občany, pak navíc zcela iracionálně svádí na vládu, jež má v tomto případě na zvýšení daně z nemovitosti výrazně menší podíl. Proto se na některých místech nespokojení občané, kteří se cítí býti podvedeni svými politiky, vydali dát svůj názor najevo veřejně.

Nakonec daň z nemovitosti možná klesne, ale jen někomu

Trendem budoucího stavebnictví je vytvoření dlouhodobě udržitelného ekosystému. Tedy využití takových stavebních postupů, které nezatěžují životní prostředí a zanechávají minimální uhlíkovou stopu. Jak jsme již informovali dříve, podle aktuálního vývoje se zdá, že lze v brzké budoucnosti očekávat prudký nárůst podpory stavebnictví na bázi dřeva. Za tuto skutečnost jsme samozřejmě z podstaty zaměření našeho portálu rádi. Již více než 12 let veřejnosti vysvětlujeme, že stavebnictví na bázi dřeva je tou správnou cestou pro budoucnost.

Někdo bude platit víc a někdo míň

Zajímavostí, která by mohla být velice lákavá pro lidi, kteří v tuto chvíli zvažují či plánují stavbu rodinného domu, je vyjádření ministra zemědělství, jenž podotkl, že vláda do budoucna zvažuje jako další motivaci pro stavění ze dřeva například slevu na dani z nemovitosti pro dřevostavby. To by znamenalo velkou výhodu právě pro majitele dřevostaveb, a to v dlouhodobém hledisku, tedy že jejich užívání by bylo svým způsobem levnější.

Od roku 2030 by mohly rodiny získat zvýhodněné financování od bank, pokud si postaví dřevostavbu

Zatím se máme v čem zlepšovat

Statistiky ukazují, že co se týče výstavby dřevostaveb, nejsme na tom v Česku nijak valně. V ostatních státech je podíl výrazně vyšší. Přestože v posledních letech podíl dřevostaveb na českém trhu stále roste, stále ještě není plně dostačující. Vzhledem k trendu všeobecné podpory této technologie lze tedy k výše uvedené výhodě na dani z nemovitosti, jež je zvažována, očekávat také další formy podpory či zvýhodnění. Do jaké míry bude situace nastavena rozumně tak, aby nevytvořila nerovnováhu mezi majiteli rodinných domů, se teprve uvidí.

Vydáno dne:
05.07.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)

0

Nahlížení do katastru nemovitostí (KN) + NÁVOD
Líbí se vám pozemek a nevíte, jak ho najít v katastru nemovitostí? Podívejte se na užitečné návody, jak s katastrem nemovitostí pracovat.

Rozmlouvá vám bankéř předschválenou hypotéku? Nenechte se napálit
Chystáte se stavět, máte předschválenou hypotéku, ale banka vám celou stavbu a investici rozmlouvá? Co může být pravým důvodem?

Od roku 2030 by mohly rodiny získat zvýhodněné financování od bank, pokud si postaví dřevostavbu
Evropský parlament schválil nedávno nová pravidla, podle nichž od roku 2030 budou muset mít všechny nově postavené budovy v členských státech EU nulové emise.

Daň z nemovitosti ještě více vzroste. Vlastnit dům či byt se značně prodraží
Asi každý, kdo vlastní nějakou nemovitost, byl při pohledu na letošní vyúčtování poněkud zaskočen. Daň z nemovitosti totiž vzrostla průměrně na dvojnásobek.

Všem vlastníkům nemovitostí hrozí pokuta 400 tisíc za chybějící dokumentaci. Řešení je přitom překvapivě snadné
Za pár chybějících lejster hrozí téměř půl milionová pokuta. Řada majitelů však neví, jak chybějící dokumentaci získat. Poradíme vám, jak tuto situaci snadno a levně vyřešit.

Některé banky připravují své klienty o tisíce korun ročně. Využívají jejich neznalosti
Neznalost je jedním ze základních předpokladů chudoby. Tak to platilo odjakživa. Ukazuje se to i nyní, kdy mnoho lidí kvůli nepřehledné situaci na bankovním trhu zbytečně přichází o spoustu peněz, aniž by si to vůbec uvědomovali.

Podle novely zákona vás může majitel bytu snadno vystěhovat. Do 15 dnů budete muset nemovitost vyklidit
Vztah mezi pronajímatelem a nájemcem je občas problematický. Každá strana má pocit, že ta druhá má mnohem větší práva. Ta se však mají v dohledné době upravovat a nájemní vztah tak čekají změny.