HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

1 kWh vyjde na 1,3 Kč. Kolem tradičního způsobu vytápění panuje řada obav, většina je zbytečná

Vychází levně a jeho popularita je opět na vzestupu. To potvrzují také domácnosti, které na plynový kotel postupně ve velkém přechází od starých, brzy zakázaných zařízení. Není tak pochyb, že i mezi vašimi známými se najde někdo, kdo plynový kotel doma má. Na druhou stranu patří tento způsob vytápění a ohřevu vody k nejčastěji diskutovatelným z hlediska bezpečnosti, nejrůznějších zákazů a diverzity dodavatelů. Rozhodli jsme se vypátrat, kde leží pravda a co můžeme očekávat od tohoto oblíbeného topného systému do budoucna.


Plynový kotel je častá náhrada za zakázané kotle 1. a 2. emisní třídy
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jakub F. (se souhlasem) a Shutterstock

Kde ho vezmeme?

Odpůrci plynových kotlů mají v rukávu hned několik argumentů, nicméně žádný z nich není příliš relevantní. Začneme popořadě, a to tím, kde zmíněný plyn vůbec vezmeme. Často je totiž diskutována závislost České republiky na jednom jediném dodavateli. To však momentálně již neplatí, jelikož dodavatelů je více, což také podle předpokladů povede k větší konkurenci a následnému zlevnění plynu.

Jak je to s EU a plánovaným zákazem?

Prodejci jiných vytápěcích systémů se snaží potenciální zákazníky odradit od koupě plynového kotle tvrzením, že budou stejně zakázány. Podle současné legislativy Evropské unie by skutečně mělo dojít k zákazu používání plynových kotlů, nicméně až od roku 2050. Vzhledem k tomu je tento argument irelevantní, jelikož v době, kdy zákaz začne platit, už aktuálně koupený kotel mít nebudete, případně bude dosluhovat. Navíc se za dobu 25 let může stát řada věcí a nejrůznější vytápěcí systémy mohou být několikrát zakázány a znovu povoleny.

Na nejčastější poruchy stačíte sami

Jedna z častých obav panuje ohledně možných poruch. Problém, který se u plynových kotlů vyskytuje nejčastěji, si však paradoxně zvládnete celkem bez potíží vyřešit sami. Tímto problémem je špatný tlak vody v potrubí. Správnou úroveň tlaku se nevyplatí podcenit. Pokud je tlak nižší nebo naopak vyšší, než je povoleno, kotel nebude pracovat adekvátně, případně vůbec.

Vestavěný tlakoměr na kotli by měl ukazovat hodnotu kolem 1–1,5 baru, pokud není zapnuté topení nebo pokud zrovna nepoužíváte teplou vodu. Při vytápění by se měl pohybovat mezi 1,5–2 bary.

Při nízkém tlaku je potřeba kotel vypnout a doplnit vodu, což má za následek zvýšení tlaku. Poté je třeba radiátory odvzdušnit a vodu v případě potřeby ještě jednou doplnit. Problém s nízkým tlakem vody v radiátorech můžete takto snadno vyřešit sami. Pokud však ztrácíte tlak vody opakovaně a po krátké době, patrně je něco špatně a měli byste se poradit s odborníkem.

Méně často dochází i k situaci, kdy je tlak příliš vysoký. Pokud tlak vašeho kotle začne přesahovat 3 bary, může to způsobit selhání topného systému nebo poškození celého plynového kotle. V takovém případě pochopitelně také okamžitě kontaktujte odborníka.

Pozor, nesahat!

Obecně však platí jedno pravilo. Pokud dojde k porouchání kotle, postup je jasný. Nesahat na něj. V takovém případě byste měli okamžitě zavolat plynaře, aby přístroj opravil. Plynový kotel je totiž vyhrazené plynové zařízení, na které člověk, který nemá patřičné povolení, nesmí sáhnout. Pokud máte tedy podezření, že je něco špatně, raději nesundávejte ani kryt a rovnou volejte odborníka.

Jisté nebezpečí tu je, ale...

Další věcí, které se lidé u plynového kotle obávají, je únik plynu a s tím související potenciální neštěstí. Samozřejmě, taková věc není vyloučena, ale týká se zejména starších zařízení. U novějšího kotle je pravděpodobnost, že se toto stane, mizivá. A to zejména pokud necháte na kotli provádět pravidelné odborné kontroly.

Plynová karma je málem stála život. Dcera zařídila, aby se to znovu neopakovalo

Pokud byste přece jen měli strach, můžete si pořídit detektor oxidu uhelnatého. Na jeho aktuální ceny se podívejte zde. Další varianta, jak zjistit únik plynu, je pomocí takzvané čichačky, která vás preventivně ujistí, že je vše v pořádku. Její ceny na českém trhu si prohlédněte zde.

Není kotel jako kotel

Pokud jste majiteli plynového kotle, měli byste zvážit přechod ze starých typů na nový kondenzační plynový kotel. A to nejen kvůli bezpečnosti. Kondenzační plynový kotel přináší oproti klasickému také znatelnou úsporu, která se pohybuje od 20 do 45 %. Její míra se odvíjí od stavu původního plynového kotle, jak se o něj servisní technik staral atd.

Na vývoj ceny plynu v posledních letech se můžete podívat v galerii.

A jak to vlastně funguje?

Kondenzační plynový kotel je moderní systém, který slouží k vytápění budov a ohřevu vody. Spotřebuje méně paliva než klasický plynový kotel, což z něj činí ekologičtější a zároveň ekonomičtější variantu.

Samotné fungování plynového kondenzačního kotle není nic složitého. Při spalování plynu dochází ke kondenzaci vodní páry, která je obsažená ve spalinách. Kdybyste měli klasický plynový kotel, vlhkost by se společně se spalinami odváděla do ovzduší. Problém je v tom, že společně s sebou by odnášela až 11 % nevyužité energie. Naproti tomu kondenzační kotel umí tuto energii využít. Vodní pára ze spalin se ochladí ve speciálním výměníku a získané teplo se používá pro ohřev vody.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Jedno z nejlevnějších vytápění

Aktuální cena plynu se často pohybuje dokonce okolo 1,30 Kč za 1 kWh. To z plynu dělá jedno z nejlevnějších vytápění. Pokud si tuto cenu porovnáte například s tepelným čerpadlem, není nad čím váhat. Slibovaná účinnost tepelných čerpadel se totiž většinou nedostaví. Na ceny samotných tepelných čerpadel se můžete podívat zde. Právě po plynových kotlech tak lidé ve velkém sahají, když hledají náhradu za staré kotle spadající do brzy zakázaných emisních tříd.

Vydáno dne:
04.07.2024

Photocredit: Jakub F. (se souhlasem) a Shutterstock

2

Dovoz plynu se oproti předchozím rokům snížil o tři čtvrtiny
Rady ohledně svetru navíc si vzal k srdci nejeden Čech. Spotřeba elektřiny byla v posledním roce nejmenší za posledních 14 let, u plynu dokonce za více než třicet let.

Zákaz plynových kotlů se nechystá. Šířené informace nejsou pravdivé
Poslední dobou se můžeme dočíst o tom, co vše se nám chystají úředníci z Bruselu zakázat.

Na co se zaměřit při výběru bojleru? Volba nesprávného zařízení může znamenat i tisíce navíc
Ohřev vody je jedna z nejvýznamnějších položek v celkové spotřebě domácnosti. Co se nevyplatí při výběru nového bojleru opomenout?

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům
Prodejci tepelných čerpadel a plynových kotlů jsou známí tím, že si sem tam vjedou do vlasů. Jaké jsou nejčastější argumenty obou stran? A zakládají se na pravdě?

Stát konečně přišel s řešením, jak lidem zlevnit energie
Stát vyslyšel přání občanů, kterým komplikují život vysoké ceny za elektřinu a plyn. Přišel s řešením, které snadno lidem pomůže platby za energie snížit a to velmi jednoduše a bez jakýchkoli poplatků navíc.

Plynová karma je málem stála život. Dcera zařídila, aby se to znovu neopakovalo
Noc, která se na první pohled zdála jako každá jiná, mohla pro manžele skončit tragédií. Dcera Petra neztrácela čas a udělala opatření, aby se situace nemohla opakovat.

Výměna kotle za tepelné čerpadlo může majitele finančně zruinovat. A to i s dotací
Panika ohledně zákazu kotlů některých emisních tříd, ke kterému má dojít od září tohoto roku, vede lidi často ke zmateným a chybným krokům, které již někteří z nich začínají plně pociťovat.

Zákaz kotlů přiměl lidi k oživení plynových přípojek. Úsporu si pochvalují
Čas se krátí a mnoho lidí propadá lehké panice ohledně náhrady starého kotle na tuhá paliva. Mnoho kotlů totiž již velmi brzy bude muset být nahrazeno za modernější topný systém.

Srovnání cen a nákladů za vytápění. Navštívili jsme 44 domácností a zeptali se majitelů
Téma vytápění se za poslední roky dotklo asi každého z nás. Informací se hrne z každé strany spousta a je těžké odlišit skrytá reklamní sdělení od skutečné reality.