HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Bill Gates se podílí na vzniku větrného kolotoče. Ten má vyrábět extrémně levnou elektřinu

Začalo to pouhým načrtnutím na ubrousek. Po deseti letech je zde prototyp nového systému, který by měl strčit tradiční větrné turbíny do kapsy. A to nejen svojí cenou. S trochou nadsázky někteří tvrdí, že nová větrná elektrárna vypadá spíše jako věšák s prádelní šňůrou, jiní však věří, že se může jednat o budoucnost levné větrné energie. A mezi ně patří také Bill Gates, který poskytl počáteční kapitál a dal tak vývoji větrného kolotoče zelenou.


Bill Gates investoval do nového typu větrné elektrárny
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: World Economic Forum (Flickr CC 2.0)

Větrné turbíny obřích rozměrů

Když se řekne větrná elektrárna, každý si pravděpodobně vybaví klasické velké větrné turbíny, se kterými se setkáme například hned, co přejedeme hranice s Rakouskem. V současnosti se tyto tradiční větrné turbíny neustále zvětšují, jednotlivé lopatky tak mohou dosahovat i velikosti fotbalového hřiště. Například v Číně byla nedávno instalována turbína, která je vysoká jako 50patrová budova. Jen pro představu, vytvoření základny pro turbínu průměrné standardní velikosti pojme cca 40 nákladních aut betonu. Tyto turbíny však nejsou jedinou možností. V procesu je momentálně vývoj jiného typu větrné elektrárny, jejímž úkolem je kompenzovat nedostatky a těžkopádnost turbín.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Zkusme to tentokrát horizontálně

Vynálezci nedávno přišli s novým typem větrné elektrárny, takzvaným větrným kolotočem. Oproti tradičním vysokým větrným turbínám s rotujícími lopatkami je větrný kolotoč tvořen sloupy, na kterých jsou zhruba 25 metrů nad zemí připevněna takzvaná křídla. Tyto sloupy jsou uspořádány do oválné dráhy. Působením větru se křídla pohybují po dráze, a vytváří tak mechanickou sílu, která umožňuje výrobu elektřiny. Tento větrný kolotoč by měl být schopen vyrobit stejné množství elektřiny jako klasické turbíny, avšak za zlomek nákladů. Chcete si pořídit domácí elektrárnu? Na ceny fotovoltaik se můžete podívat například zde.

Jednodušší a méně těžkopádný systém

Uvádí se, že samotné výrobní náklady zařízení jsou oproti klasické turbíně na desetině. Celá konstrukce je mnohem jednodušší a výroba tohoto větrného kolotoče tak vyžaduje podstatně méně materiálu než výroba tradiční větrné elektrárny. Svou roli hraje také mnohem levnější instalace. Díky menší konstrukci není totiž zapotřebí žádných jeřábů a podobně. Celý systém není tak obrovský, proto je zde snazší doprava komponentů.

Jedna z nesporných výhod celého projektu spočívá v tom, že pro zvýšení výkonu stačí přidat další sloupy a zvětšit tím ovál. Pokud bychom chtěli měnit výkon u klasických turbín, vyžadovalo by to proti tomu mnohem větší zásah. Nové elektrárny mohou být navíc podstatně blíže sebe než tradiční větrné turbíny, které musí dodržovat určité rozestupy.

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma

A zase ten Bill Gates

Na samotném počátku projektu nestojí nikdo jiný než Bill Gates. Firma, kterou založil, totiž poskytla tomuto projektu na podzim roku 2023 počáteční kapitál ve výši 4 milionů dolarů. V současnosti je cílem zdokonalení celé technologie. První elektrárna, která bude mít výkon 1 megawatt, by podle plánů měla vzniknout v roce 2026. Další výzvou poté bude zdokonalování celého systému a navyšování výkonu. Nový typ elektráren bude moci být instalován na zemědělských plochách, okolo silnic nebo v blízkosti elektrického vedení.

Vydáno dne:
13.06.2024

Photocredit: World Economic Forum (Flickr CC 2.0)

0

Bill Gates bydlí v dřevostavbě za 2300 milionů. Na energiích ale šetří
Jak může být dům o rozloze fotbalového hřiště mimořádně energeticky úsporný a čím se u Billa Gatese inspirovat při realizaci vlastního domu?

Nový systém pro výrobu elektřiny svépomocí je o 50 % výkonnější než fotovoltaika
Domácí větrná elektrárna je stejně efektivní zdroj energie jako fotovoltaika, a to s nižšími pořizovacími náklady. I její pořízení má však své mouchy.

Český vědec, kterého obdivuje Bill Gates, poukazuje na způsob až 30% snížení energií bez předražených technologií
Václav Smil je uznávaný český vědec, který napsal o energetice a přírodních zdrojích přes 40 publikací. V nich poukazuje na způsoby úspory energií.

Záchod Billa Gatese má zachránit miliony dětských životů. Revoluční WC je první inovací za 200 let
Od počítačů k záchodům. Bill Gates a jeho nadace přišli s revolučním záchodem, který nepotřebuje vodu ani kanalizaci.

Elektřina je dnes levnější než před 15 lety. Stačí umět počítat
Možná se to bude zdát neuvěřitelné. Možná to nesouzní s tím, co slýcháme v televizi nebo od politiků. Čísla však hovoří neúprosně.

Senioři mohou mít nově elektřinu zdarma. Stačí, aby jejich děti měly fotovoltaiku
Doposud jsme o tom slyšeli pouze z okolních států. Díky novele energetického zákona však tato možnost dorazila také k nám.

V Česku se plánuje stavba nových jaderných reaktorů. Jejich umístění vás překvapí
Ještě sice není zcela jisté kdy, ale že k tomu dojde, je už víceméně zpečetěno. V České republice se plánuje v následujících letech výstavba řady jaderných rektorů, které by měly být rozptýleny napříč celou zemí.

Podpálení vlastní dřevostavby, nové jaderné reaktory v Česku a další růst daně z nemovitosti – to jsou zářezy z minulého týdne
Stručně, výstižně a na rovinu – jsme tady opět s těmi nejzajímavějšími zářezy z minulého týdne. Uvařte si dobrou kávu, pohodlně se usaďte a jdeme na to.