HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

V Česku se plánuje stavba nových jaderných reaktorů. Jejich umístění vás překvapí

Ještě sice není zcela jisté kdy, ale že k tomu dojde, je už víceméně zpečetěno. V České republice se plánuje v následujících letech výstavba řady jaderných rektorů, které by měly být rozptýleny napříč celou zemí. A i když se začínají ozývat první hlasy občanů, kteří z jaderných reaktorů ve svém okolí nejsou zrovna nadšeni, už s výstavbou pravděpodobně nic nenadělají. Ve kterých lokalitách nové jaderné reaktory vyrostou?


Stavba nových jaderných reaktorů je jistá. Kde budou umístěny?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří Sedláček (Wikipedia CC 4.0)

Nové jaderné reaktory Česko neminou

Společnost ČEZ si vytipovala dvě nové lokality, kde plánuje postavit takzvané menší modulární reaktory. Bude se jednat v pořadí o druhý a třetí reaktor tohoto typu. Umístění prvního takového reaktoru je známo již dlouho. Vyroste u klasické jaderné elektrárny Temelín, a to ještě před spuštěním nového velkého bloku. Hotov by tak mohl být už kolem roku 2035. Malé modulární reaktory umožňují díky variabilnímu výkonu vhodné doplnění a zálohování obnovitelných zdrojů energie. Tyto reaktory pochopitelně nebudou náhradou velkých jaderných bloků, ale jsou vhodné jako alternativa k uhelným elektrárnám a teplárnám.

Stavba reaktoru vzbudila vlnu odporu

V plánu je vystavit druhý a třetí menší modulární reaktor v místech současných uhelných elektráren. V první etapě se jedná o Tušimice v severních Čechách a Dětmarovice na Karvinsku. Na místa, kde se plánují vystavět další jaderné reaktory, se můžete podívat v galerii.

Elektrárna Dětmarovice je největší uhelná elektrárna v České republice. Když loni ČEZ, který je provozovatelem této elektrárny, oznámil, že by se mohla upravit tak, aby vyráběla energii z jádra, vzbudilo to naprostý šok. A to ještě v lepším případě. U řady občanů by se dalo mluvit spíše o odporu. Někteří lidé žijící v této obci na Karvinsku totiž považují takový krok podle svých slov za „svinstvo“. Najde se také řada těch, kteří se nebojí žít v blízkosti jaderného reaktoru, ale bojí se toho, že kvůli změně zaměření elektrárny přijdou o práci.

Chcete si vyrábět vlastní elektřinu? Na levnější fotovoltaické panely se můžete podívat například zde. S dražšími a kvalitnějšími variantami si je můžete porovnat tady.

Třeba z toho nic nebude

Starosta Dětmarovic občany uklidňuje tím, že se jedná o záležitost, která bude aktuální nejdříve za 15–20 let, případně nemusí být aktuální nikdy. Proto není třeba panikařit. Zatím se jedná pouze o záměr, do samotné realizace zbývá ještě spousta kroků, jako jsou nejrůznější šetření, průzkumy a monitorovací práce. Tyto průzkumné práce začaly už v únoru 2023 a mají zajistit především vyloučení existence aktivních tektonických zlomů, posouzení hydrogeologie území i analýzu podloží. Než bude přeměna na jaderný reaktor definitivně schválena, bude se v Dětmarovicích investovat do přeměny současných uhelných provozů na využívání biomasy a zemního plynu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Strachu z jádra se dá jen těžko zbavit

Strach z přestavby uhelné elektrárny na jadernou je přitom naprosto nesmyslný. Výroba energie z jádra je totiž mnohonásobně čistější i bezpečnější než z uhlí. Lidé se bojí mít někde poblíž jadernou elektrárnu, jelikož mají strach z radiace, případné havárie či ukládání radioaktivního odpadu. Tento strach však díky vysokým bezpečnostním standardům a ochranným mechanismům není na místě.

Naproti tomu uhelné elektrárny produkují vysoké množství oxidu uhličitého a dalších škodlivých látek, které mají negativní dopady jak na životní prostředí, tak na lidské zdraví. I přes jasná fakta a zkušenosti však v lidech přetrvává obecný odpor vůči jaderné energii, často kvůli nedostatku informací a přetrvávajícímu strachu z dřívějších katastrof. S trochou nadsázky se dá tento strach z jaderné elektrárny přirovnat k pavoukovi, kterého máme v domě. Racionálně víme, že nám nic neudělá, ale prostě ho ve svém okolí nechceme.

Uhlí skončí do roku 2030. V Česku se z něj však v tuto chvíli vyrábí polovina elektřiny

Uhlí už to má spočítané

Jsou tady však i takoví, kteří nový reaktor naopak s ohledem na blížící se konec uhlí vítají. Budoucnost uhlí je momentálně víceméně zpečetěna. O to víc je důležité hledání náhrady, která spočívá jednak v obnovitelných zdrojích a jednak právě v jádru. ČEZ se proto zavázal do roku 2040 vystavit několik malých reaktorů.

Kde vyrostou další reaktory?

Společnost ČEZ začala zkoumat kromě Temelína, Dětmarovic a Tušimic také další lokality, kam by bylo možné malé modulární reaktory umístit. Její pozornost se zaměřila například na současné uhelné elektrárny Prunéřov, Mělník nebo Ledvice, které by měly přijít na řadu v druhé etapě. Všechno jsou to místa, kde se v současnosti nachází uhelná elektrárna, a cílem je lokality transformovat na bezemisní. ČEZ má v plánu tyto elektrárny upravit tak, aby se zde mohla vyrábět elektřina z jádra. Uhelné elektrárny by pochopitelně nezanikly hned, ale přeměna by byla postupná.

Vydáno dne:
19.06.2024

Photocredit: Jiří Sedláček (Wikipedia CC 4.0)

0

Konec uhlí do roku 2033? Česko přijde o polovinu elektřiny a náhrada zatím neexistuje
„Doba uhelná“ se nejspíše blíží ke svému konci a brzy bude minulostí. Česká republika tak přijde o 48 % vyrobené elektřiny. Náhradní zdroje zatím nejsou.

Dukovany zvýší výkon. Elektřina navíc pokryje spotřebu 100 000 českých domácností
Jaderná elektrárna Dukovany se rozhodla trochu přitopit. Tento malý krok v teplotě však znamená velký skok pro výkon, který se zvýší o statisíce megawatthodin.

Bydlíte na některém z těchto míst ČR? Pak můžete využívat elektřinu zdarma
Zadarmo ani kuře nehrabe. Existují však i výjimky. Pokud máte štěstí a bydlíte na těch správných místech, můžete mít elektřinu zdarma.

Uhlí skončí do roku 2030. V Česku se z něj však v tuto chvíli vyrábí polovina elektřiny
Uhlí už to má spočítané. Problém je v tom, že téměř polovina elektřiny v ČR je vyrobena z uhlí a nad jeho náhradou visí otazník. Rýsuje se však alternativa.

Bill Gates se podílí na vzniku větrného kolotoče. Ten má vyrábět extrémně levnou elektřinu
Začalo to pouhým načrtnutím na ubrousek. Po deseti letech je zde prototyp nového systému, který by měl strčit tradiční větrné turbíny do kapsy. A to nejen svojí cenou.

Stavby se prodražují kvůli neočekávaným nákladům. Odborníci přišli s řešením, které by mohlo ušetřit peníze
Posledních 10 let zaznamenalo u 20 % realizovaných staveb prodražení kvůli nepředvídatelným nákladům, přičemž průměrná finanční ztráta dosáhla až 62 milionů korun. Aby se tato čísla značně snížila, přichází odborníci s řešením.