HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

S agresivitou vos roste i panika. Lidé pak často zneužívají službu hasičů

Nejspíš to znáte taky. Sednete si v cukrárně na kafíčko a zákusek nebo na lavičku se zmrzlinou a okamžitě jsou tady. Nenechavé a otravné vosy, které vám nedopřejí si dobrotu v klidu vychutnat. V lepším případě vás budou pouze obtěžovat, v horším se odhodlají dokonce k útoku. I jedna vosa dokáže pěkně znepříjemnit život, ale může být hůř. Co teprve, když si vaši zahradu coby útočiště vybere celé hnízdo?


Není nutné volat na odstranění vos hasiče. Zbavit se jich můžete sami
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Pixnio (CC0) a Hasiči Zbýšov (se souhlasem)

Nevítaný host

Někdo je ledabyle odmávne rukou, jiný před nimi v panice utíká. Faktem však je, že vosy umí být nejen pěkně otravné, ale také nebezpečné. A to zejména tehdy, pokud se motají kolem alergiků. Pro ty může být setkání s vosou dokonce i smrtelné. I zdravého člověka však může takové bodnutí od vosy potrápit. Pokud se vám tedy vosy nastěhovaly přímo na zahradu nebo k jejímu okolí, měli byste zbystřit.

Kdy zavolat na pomoc hasiče?

„Aha, vy na to použijete obyčejný sprej. To jsem mohla udělat sama,“ říká paní, která si na odstranění vosího hnízda zavolala hasiče. Ano, mohla. Případů, kdy lidé kvůli vosám volají hasiče, přesto v poslední době výrazně přibylo. Agresivní hmyz totiž vyvolává strach. Volat hasiče na odstranění vosího hnízda přitom často není vůbec na místě.

Pokud se tedy potřebujete zbavit vosího hnízda, hasiče byste měli volat pouze v případech, kdy přítomnost hnízda představuje bezprostřední nebezpečí. Hasiči přijedou jen tehdy, pokud vosy ohrožují zdraví či život lidí. Tedy například je-li v blízkosti alergik, malé děti, lidé s omezeným pohybem či staří lidé. Dále ve veřejném prostranství, v budovách škol či školek, úřadů atd. Jinak vám doporučí obrátit se na odbornou firmu.

Pokud nehrozí bezprostřední nebezpečí, hasiči likvidaci vos na soukromých pozemcích nebo v rodinných domech neprovádějí.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Odstranit vosí hnízdo lze i svépomocí

Volat hasiče nebo odbornou firmu není vždy potřeba. Existují způsoby, jak se vos můžete zbavit sami. Vosy vyhledávají většinou tmavé a těsné prostory. Rády se usídlí mezi trámy v kůlně nebo na půdě, případně i na balkonech a pod parapety. Nezřídka mají hnízda také na stromech.

Likvidace hnízda by měla proběhnout ve večerních nebo ranních hodinách. Důvod je prostý, v hnízdě je větší počet jedinců, případně mohou být vosy méně aktivní. Rozhodně nemávněte rukou nad vhodným oděvem. Důležitá je také kukla, rukavice, a dokonce i obuv. Zkrátka je důležité zakrýt všechny části těla.

Proti vosám existuje řada přípravků, například pěna proti vosám nebo sprej proti vosám. Ty často dokáží zasáhnout hnízdo až z několika metrů, nemusíte se k němu tedy vůbec přibližovat. Po 24 hodinách by měly být všechny vosy mrtvé, hnízdo tedy můžete odstranit.

Pokud se chcete pustit do likvidace vosího hnízda svépomocí, je dobré se nejdříve ujistit, že nejste alergičtí. Pokud patříte mezi alergiky, do likvidace se v žádném případě nepouštějte.

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše

Nechceme vás urazit, ale…

… Vosu poletující okolo vás většinou vůbec nezajímáte. Pokud ji tedy nevyplašíte a nebude se cítit ohrožena, nemá důvod na vás útočit. Zůstaňte proto v klidu, nedělejte žádné prudké pohyby a neutíkejte. V případě, že si sedne na vás, snažte se ji jemně popostrčit, aby odletěla.

Vosy láká jídlo, a především to sladké. Pokud jíte venku, snažte se nádobí s jídlem zakrývat a obaly hned vyhazovat. Při pití si dávejte pozor, zda v nápoji vosa „neplave“. Štípnutí do jazyka nebo krku je nejen velmi bolestivé, ale také nebezpečné. V trávě raději nechoďte na boso, a to především v blízkosti ovocných stromů a podobně.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
21.08.2024

Photocredit: Pixnio (CC0) a Hasiči Zbýšov (se souhlasem)

0