HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Komáři zavlekli do Evropy nebezpečné nemoci. Objevili se už i v Česku

Patří k tomu nejotravnějšímu hmyzu na světě. I když máte sebepevnější předsevzetí, že tentokrát se vyprovokovat nenecháte, po třetím bzzz kolem ucha vám stejně rupnou nervy a pustíte se do divokého půlnočního tance s plácačkou v ruce. A i když tento souboj vyhrajete, je celkem jisté, že za zesnulého komára přijde do pár dní plnohodnotná náhrada. V Evropě se navíc začíná šířit horší druh, než je náš starý dobrý český komár. Nečekejte, až na vás komáři přenesou některou z tropických nemocí, a raději se proti nim braňte preventivně.


V boji s invazivními komáry je důležitá především prevence
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: PickPik (CC0)

Počet nakažených vzrostl trojnásobně

Kousnutí od komára, který se běžně vyskytuje v našich končinách, je sice pěkně nepříjemné, nicméně výrazněji by nám ublížit nemělo. To se však nedá říci o invazivních druzích komárů, které se začaly šířit Evropou. V poslední době byl zaznamenán výrazný nárůst případů tropické horečky dengue, kterou přenáší právě komáři. Ti kromě toho šíří také vir západonilské horečky, u které počet případů rovněž roste. Informovalo o tom ECDC, tedy Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí.

V loňském roce narostl počet importovaných případů nákazy skoro na pět tisíc, což je téměř trojnásobek toho co v předešlém roce. Navíc už v prvních měsících tohoto roku několik států EU hlásí další výrazný nárůst. Dá se tak předpokládat, že rok 2024 bude, co do počtu případů, opět rekordní. Jednou z možných příčin šíření tohoto hmyzu je změna klimatu. Zimy jsou velmi mírné a léta teplejší než dříve. To je příznivé pro invazivní druhy komárů, jako jsou komár tygrovaný a komár egyptský. Na to, jak přesně tito komáři vypadají, se můžete podívat v galerii. 

Příznaky tropické horečky dengue

Typickým příznakem této choroby je náhlá horečka, doprovázená silnou bolestí celého těla, tedy kloubů, svalů i hlavy. Bolest je tak intenzivní, že se nemoci v angličtině říká „break-bone fever“, tedy horečka lámající kosti. Kromě nechutenství a vyčerpání se během horečky vyskytuje také vyrážka a drobné krvácivé projevy. Ty jsou životu nebezpečné, a to zvláště tehdy, pokud nemoc dostanete opakovaně.

Invazivní komáři se nevyhýbají ani Česku

Je to tak, horečka dengue zamířila už také do Čech. Státní zdravotní ústav uvádí, že do konce letošního května bylo za tento rok zaznamenáno 48 nakažených. V porovnání se stejnou dobou v předešlém roce je to dvojnásobek. Nemoci se navíc objevují i ve státech a oblastech, kde jejich výskyt nikdy dříve nebyl. Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí tak předpokládá, že se již příští rok budou tyto nemoci vyskytovat na našem území běžně. Počet úmrtí, které evropské úřady za rok 2023 zaznamenaly, je 67, přičemž nejvíce je ohrožena skupina lidí nad 60 let.

Invazivní komáři jako je komár tygrovaný, se objevují na uzemní České republiky již od roku 2012 a jejich výskyt je u nás stále častější. Není ale zatím jasné, zda se zde již zabydleli a zimují tady, nebo pokaždé přilétají noví jedinci. Za hlavní příčinu je považováno již zmíněné oteplování, kvůli kterému se tropičtí komáři odváží i do míst, kde pro ně byla doposud zima. 

Komáři převzali kontrolu nad celou zahradou. Zoufalý zahrádkář neví, jak situaci řešit

Jejích revírem je tma a láká je světlo

Mezi hlavní prevenci proti komárům patří především oblečení, které vám zakryje většinu těla, tedy podobně jako při ochraně proti klíšťatům. Pokud tedy sedíte během letních večerů na zahradě, kde je světlo, raději si přes sebe něco dejte. Vyplatí se také pořízení vhodného repelentu, který vlezlé komáry odpudí. Na ceny repelentů proti komárům se můžete podívat zde.

V případě, že vás tento hmyz obtěžuje na zahradě trvale, je zde možnost pořídit si chemický insekticid nebo si zasadit na zahradu rostliny, které komáry spolehlivě odpudí. Těmi jsou například máta, meduňka, bazalka či levandule.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Buďte o krok napřed

Co se týče interiérů, základ je, aby se komár do vašeho domova ani nedostal. To zajistíte nejlépe sítí v oknech a dveřích, přes které se otravný hmyz nemá šanci do domu procpat. Pokud máte dobré sítě v oknech, nemusíte řešit, zda máte otevřená okna, když zrovna svítíte. Na ceny sítí do oken a dveří se můžete podívat tady. Pokud by se komárovi přece jenom povedlo se do vašeho domova bez pozvání vetřít, existují nejrůznější specializované odpuzovače do zásuvky, které by vás měly problému snadno zbavit. Za kolik se dají koupit nejrůznější lapače a odpuzovače komárů, se můžete podívat například zde.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
11.07.2024

Photocredit: PickPik (CC0)

1

Málo známá přísada v hnojivu výrazně urychluje klíčení i růst. Nejvíc pomáhá hned na jaře
Rychle podpoří růst rostlin a zeleniny, zničí slimáky a dodá všechny potřebné živiny půdě. Tato téměř všemocná přísada v hnojivu je mezi zkušenými zahrádkáři běžná, málokterý začátečník ji však zná.

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Když sousedova kočka není zvaný host. Zabránit jejímu vstupu na pozemek lze velmi jednoduše
Rodinný dům se zahradou má v Česku několik milionů lidí. K takovému bydlení neodmyslitelně patří i určitá forma sdílení prostoru se sousedy.

Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu
Tato pranostika říká, že je půda připravená na setí některých druhů zeleniny. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout.

Obtěžují vás mravenci na zahradě a v domě? Zbavte se jich jednoduchou a šetrnou cestou
Chcete se vlezlých mravenců zbavit bez použití chemie a jednou provždy? Vyberte si některý z našich zaručených tipů a budete mít klid.

Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat
Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí.

O šeříku se říká, že je na migrénu účinnější než Ibalgin. Zjistili jsme, jak je to doopravdy
Málokdo si o šeříku zjistí před zasazením potřebné informace. Kromě svého půvabného vzhledu láká mnoho domácností i svými ozdravnými účinky. Ty však byly prokázány pouze u mála provedených studií.

Červen na zahradě: Dejte si pozor na nezvané hosty, kteří vám mohou zničit vzrostlé květiny
Teď je nejdůležitější ochránit nejen svoji úrodu, ale i vypěstované záhony, na kterých jste dozajista nechali pot i slzy.

Jahody ohrožuje řada škůdců i chorob. Zbavit se jich a ochránit tak úrodu lze i bez chemie
Existuje mnoho způsobů, jak škůdcům přerušit jejich hody a předejít onemocnění jahodníku. Podívejte se na nejčastější problémy, se kterými se jahody potýkají, a na jejich řešení.

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše
Jejich řady rostou a jsou stále nebezpečnější. Klíšťata tak bohužel neznamenají pouze drobnou nepříjemnost, ale mohou způsobit i vážné zdravotní problémy. Jak zabránit jejich vstupu na vaši zahradu?