HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Motýlí keř je hitem roku 2024. Květy se objeví hned první léto po nové výsadbě a poletující motýli oživí zahradu

Pro motýlí keř je prostor na každé zahradě. Díky své schopnosti přilákat motýly a nenáročnosti na pěstování je jednou z nejvyhledávanějších rostlin letošního léta. Motýlí keř navíc roste velmi rychle, což znamená, že se zahrádkáři mohou radovat z krásných květů již brzy po výsadbě. Jaké podmínky tento keř potřebuje a s jakými trvalkami či okrasnými travami ho můžete zkombinovat, se dozvíte v následujících odstavcích.


Motýlí keř
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Alex z Plzně (Wikimedia Commons CC 4.0), Flickr (CC 2.0)

Oživí každou zahradu. Doslova

Motýlí keř, známý také jako komule (Buddleja), je okrasný keř, který získal své jméno díky své schopnosti přitahovat motýly. Kromě toho, že podporuje biodiverzitu, má i nádherné květy, které neuniknou pozornosti vaší, ani návštěvy. Kdy jej zasadit, do jaké půdy, jak moc zalévat a s čím tento pohádkový keř zkombinovat, se dozvíte v následujících odstavcích.

Fialová, růžová, bílá, žlutá...

Zasazením motýlího keře se po nikom opičit nebudete. Květy tohoto keře mohou být fialové, růžové, bílé, žluté, oranžové, a dokonce i červené. Můžete si tak vybrat odrůdu, která nejlépe zapadne do vaší zahrady. Na širokou paletu barev se podívejte na fotkách níže. Kromě inspirace tam najdete i konkrétní odrůdy těchto keřů.

Na květy nebudete čekat dlouhé měsíce

Rychlý růst motýlího keře je jednou z jeho nejatraktivnějších vlastností, díky které se stal oblíbeným v mnoha zahradách. Během jedné sezóny může vyrůst i o 1–2 metry, což je výrazně více než u mnoha jiných okrasných keřů.

V závislosti na odrůdě mnohdy motýlí keř dosahuje výšky až 5 metrů, a to během 3–5 let od výsadby. A co je na tom úplně to nejlepší – rychlý růst je často doprovázen bohatým kvetením, což znamená, že se můžete těšit na množství květů již během prvního léta po výsadbě.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Alternativa pro menší zahrady – zakrslý motýlí keř

Pokud příliš netoužíte po obrovském keři, který by vám na menší zahradě zabíral spoustu místa, existuje jiná varianta. Pro pěstování zakrslých keřů se koukejte po odrůdách s přirozeně menším vzrůstem, jako je např.:

  • Buddleja davidii ‚Nanho Blue‘, která má menší vzrůst a krásné modré květy,
  • speciálně vyšlechtěná série zakrslých odrůd Buddleja davidii ‚Buzz‘.
  • A kompaktní odrůda Buddleja davidii ‚Blue Chip‘ dorůstající do výšky 60–90 cm.

Zakrslé odrůdy motýlího keře můžete pěstovat jak v záhonech, tak i v květináčích. V případě květináčů volí zahrádkáři nejčastěji ty o objemu minimálně 20 litrů (aktuální ceny naleznete zde).

Nezapomeňte myslet i na kvalitní substrát pro květiny s dobrou drenáží. Novinkou je stále mezi mnoha zahrádkáři tzv. pěstební kostka, která usnadňuje a výrazně urychluje práci během přesazování. Aktuální ceny si můžete porovnat tady. A v neposlední řadě myslete na umístění (slunné místo, kde dostane keř alespoň 6 hodin slunce denně).

Kam ho zasadit a jak moc zalévat?

V tomto odstavci nejspíše potěšíme ty z vás, kteří mají problémy s pěstováním jakékoliv rostliny na svém pozemku. Motýlí keř totiž není náročný na půdu. Nejlépe však roste v dobře propustné půdě a pokud máte těžší půdu, přidejte písek nebo kompost pro zlepšení drenáže (odvodnění). Motýlí keř je navíc poměrně odolný vůči suchu, takže jej nemusíte příliš zalévat. Nicméně – během prvního roku po výsadbě by měl být pravidelně zaléván, aby dobře zakořenil. Další praktické tipy naleznete zde.

TIP: Keř je vhodné pravidelně stříhat, aby se udržel kompaktní, a podporovalo se tak i bohaté kvetení. Nejlepší čas na řez je brzy na jaře, před začátkem růstu.

Množení motýlího keře zvládne každý

Motýlí keř lze snadno množit řízkováním. Řízky odebírejte na jaře nebo na podzim a nechte je zakořenit ve vlhké půdě. Pokud byste potřebovali detailnější návod a ideálně se jen koukat a odpočinout si od čtení, bude se vám líbit video níže.

Odrůdy jiných rostlin, které můžete zasadit vedle motýlího keře

Při výběru rostlin je samozřejmě důležité zohlednit jejich nároky na světlo, půdu a vodu, stejně jako estetický vzhled a dobu kvetení.

Začneme trvalkami, ty jsou totiž oblíbené na téměř každé zahradě. Třeba levandule má podobné nároky na slunce a dobře propustnou půdu. Její fialové květy krásně doplňují květy motýlího keře, a navíc také přitahují motýly a včely. Zmínit můžeme i třapatku (robustní trvalka) s různobarevnými květy a zajímavou texturou. V neposlední řadě třeba také rozchodník nebo řebříček.

Za zmínku stojí i některé cibuloviny, jako např. tulipány, narcisy nebo Allium (okrasný česnek).

Motýlí keř ale můžete kombinovat i s okrasnými travami. Oblíbená je např. ozdobnice čínská, dochan psárkovitý nebo kavyl péřovitý. Každá okrasná tráva ale vyžaduje malinko odlišnou péči. Pokud by vás tyto rostliny zajímaly více, mrkněte na související článek níže.

A nakonec musíme zmínit i další kvetoucí keře. Vybrat si můžete mezi klasickou růží, která bude vytvářet perfektní kontrast, nebo třeba kalinou či ibiškem syrským. Tento keř kvete v létě a na podzim a jeho velké květy bývají skvělým doplňkem k motýlímu keři.

Okrasné trávy chtějí téměř všichni Češi. Ukázali jsme 6 největších favoritů z moderních zahrad

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
02.07.2024

Photocredit: Alex z Plzně (Wikimedia Commons CC 4.0), Flickr (CC 2.0)

5

Nejdůležitější je zajistit správné pH půdy. Poté budete borůvky sklízet po kilech
Borůvky se zdají být téměř zázračným ovocem. Pro jejich vypěstování stačí dodržet základní pravidla a úroda přijde brzy.

Trvalkový záhon – na slunci, v polostínu a ve stínu. Získali jsme seznamy jednotlivých květin a luxusních trav
Vypsali jsme vám seznam jednotlivých rostlin, které pospolu vytvoří luxusní trvalkový záhon. A protože trvalky vyžadují jen nízkou údržbu a mají schopnost přizpůsobit se různým podmínkám, jsou ideální volbou pro každou zahradu.

Některé stromy a keře umí výrazně lépe odstínit nejen slunce, ale i hluk silnice
Dřeviny, ať už ve formě stromů nebo keřů, jsou nedílnou součástí každé zahrady. Plní různé účely. Největší výhodu, kterou dřevina může poskytnout, však lidé stále velmi často nepochopitelně opomíjí.

Okrasné trávy chtějí téměř všichni Češi. Ukázali jsme 6 největších favoritů z moderních zahrad
Na světě existují tisíce druhů a abychom vám usnadnili výběr, vyzdvihli jsme právě šest z nich, které se staly pro mnoho Čechů těmi nejoblíbenějšími.

S agresivitou vos roste i panika. Lidé pak často zneužívají službu hasičů
Nejspíš to znáte taky. Sednete si v cukrárně na zákusek a okamžitě jsou tady. Nenechavé a otravné vosy, které vám nedopřejí si dobrotu v klidu vychutnat. A co teprve, když si vaši zahradu coby útočiště vybere celé hnízdo?