HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Komáři převzali kontrolu nad celou zahradou. Zoufalý zahrádkář neví, jak situaci řešit

Režiséři hororů už představili světu nejeden film, který vychází z útoků všelijakých tvorů. Byli tu mravenci, pavouci, dokonce i ptáci. Příběh zahrádkáře, kterému se dnes budeme věnovat, by možná vydal na pokračování. Dobrá, trochu možná přeháníme. Na druhou stranu pokud se na zahradě přemnoží komáři, může to být opravdu velký problém, který může způsobit, že ztratíte chuť trávit tam v létě čas. Co s tím?


Komáři v zahradě
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Travis Wiens (Flickr CC 2.0)

Vše začalo stavbou sauny

Jak je každému trochu zkušenému zahrádkáři známo, komáři žijí ve vodě, tedy konkrétně si ke svému množení vyhledávají pokud možno klidnou stojatou vodu a různá vlhká zákoutí. Právě taková vznikla při rozhodnutí postavit si na zahradě domácí saunu. Tu si majitel postavil svépomocí, tedy konkrétně s pomocí přátel. V zimě se ukázala jako skvělé relaxační prostředí a nemohl si ji vynachválit, pak ale přišlo jaro.

Komáří porodnice v podmáčené půdě

Součástí sauny je také vana sloužící jako ochlazovací nádrž s vodou. Do té se vždy voda napustí a po skončení saunového rituálu zase vypustí. Zde se ale ukázal zásadní problém. Vypouštění ke vsaku pod terasou vytváří nejen vysokou půdní vlhkost, ale také malé kaluže, ve kterých se komáři začínají líhnout. Ti pak vylétají přímo z terasy a značným způsobem narušují relaxační dojem z celého rituálu. Zahrádkář se rozhodl situaci začít řešit, narazil však na zásadní problémy, se kterými si nevěděl rady.

Komáři doma vs. komáři venku

Zatímco vyřešit přítomnost komárů v interiéru se daří poměrně snadno, ať už využitím sítěk do oken nebo specializovaných odpuzovačů do zásuvky, které se ukazují jako funkční, vyřešit tento problém v exteriéru se zdá na první pohled neřešitelné. Vypařovací systém v exteriéru nefunguje, repelent je rozfoukán větrem. A sítě do oken se venku dát také nedají.

Za kolik se dají koupit nejrůznější lapače a odpuzovače komárů, se můžete podívat např. zde.

Chemie do zahrady

Jako řešení se nabízí pořídit chemický insekticid a nalít jej na místo, kde dochází ke vsakování vody. Tím by mohlo teoreticky k vyhubení komárů dojít. To však zahrádkář odmítá s tím, že si nechce do zahrady nalévat žádné chemikálie. Zkoušel některé přírodní přípravky, avšak bez většího efektu. Situace se proto stále zdá bezvýchodná a řešení na obzoru není.

V exteriéru možná spíše využijete repelenty proti komárům. Na jejich aktuální ceny se můžete podívat zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Starý kotel chtěli nahradit tepelným čerpadlem. Nyní litují

Rady zkušených vítány

Možná jste se již setkali s podobným problémem a možná jste řešení našli. Pokud tomu tak je, podělte se o něj, prosíme, v naší diskusi pod článkem. Náš zahrádkář stále hledá řešení a bude rád za jakékoli doporučení, které pak pomůže nejen jemu, ale i všem dalším, kteří řeší stejný problém.

Vydáno dne:
25.05.2024

Photocredit: Travis Wiens (Flickr CC 2.0)

0

Návod: Jak ochránit dřevo napadené houbami nebo hmyzem?
Poradíme vám, jak sanovat dřevo napadené červotočem nebo houbami

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Když sousedova kočka není zvaný host. Zabránit jejímu vstupu na pozemek lze velmi jednoduše
Rodinný dům se zahradou má v Česku několik milionů lidí. K takovému bydlení neodmyslitelně patří i určitá forma sdílení prostoru se sousedy.

Obtěžují vás mravenci na zahradě a v domě? Zbavte se jich jednoduchou a šetrnou cestou
Chcete se vlezlých mravenců zbavit bez použití chemie a jednou provždy? Vyberte si některý z našich zaručených tipů a budete mít klid.

Jahody ohrožuje řada škůdců i chorob. Zbavit se jich a ochránit tak úrodu lze i bez chemie
Existuje mnoho způsobů, jak škůdcům přerušit jejich hody a předejít onemocnění jahodníku. Podívejte se na nejčastější problémy, se kterými se jahody potýkají, a na jejich řešení.

Chlapi si ve třech postavili zahradní pec. Podle jejich návodu to zvládne každý
Filip a jeho dva přátelé dostali při jedné večerní debatě s pivkem v ruce geniální nápad. Postavili si úplně sami pec na pizzu (a na další libové masové pokrmy) a podělili se se zbytkem světa o návod krok za krokem.

Smotat dlouhou hadici tak, aby se nezasukovala, lze jednoduchou metodou. Málokdo ji však zná
Možná si teď říkáte, že smotat obyčejnou zahradní hadici je přece úkol, který zvládne každé malé dítě. A nebo ne? Už si vybavujete, jak se hadice brání tomu, aby vytvořila úhledný kruh a nekroutila se do tvaru osmičky?