HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše

Jejich řady rostou a jsou stále nebezpečnější. Klíšťata tak bohužel neznamenají pouze drobnou nepříjemnost, ale mohou způsobit i vážné zdravotní problémy, například v podobě boreliózy či klíšťové encefalitidy. Ačkoliv máme tyto malé parazity spojené především s lesy a vysokou trávou, není výjimkou, že se s nimi setkáme i na vlastní zahradě. Existuje však hned několik způsobů, jak se těchto nevítaných hostů zbavit.


Jak se zbavit klíšťat na zahradě?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: © Dřevostavitel.cz a dr_relling (Flickr CC 2.0)

Rostliny, které klíšťatům nevoní

Patrně nejúspěšnějším způsobem, jak se zbavit klíšťat na své zahradě, je výsadba rostlin, které jim nevoní. Některé rostliny totiž klíšťata doslova odpuzují díky svým silným aromatickým složkám. Mezi ně patří v první řadě levandule, jejíž silnou vůni klíšťata nemusí. Dále například máta či rozmarýn nebo pelyněk, jehož silný zápach je pro klíšťata velmi nepříjemný. Za zkoušku stojí i citronová tráva, která neodpuzuje pouze klíšťata, ale také například komáry.

Tyto rostliny lze zasadit na strategická místa, tedy na okraje vašeho pozemku, okolo cest a podobně. Další možností je vyrobit si z těchto rostlin přírodní repelent. Nejvíce se osvědčil hřebíček, levandule či rozmarýn. Zatímco pro klíšťata je jejich vůně nesnesitelná, pro vás může být naopak velmi příjemná.

V jakém stavu je vaše zahrada?

Další věcí, která může výrazně omezit výskyt klíšťat na vašem pozemku, je udržování zahrady v dobrém stavu. Vzhledem k tomu, že se klíšťata vyskytují spíše ve vysoké trávě, pravidelným sekáním trávy dosáhnete toho, že u vás na zahradě nebudou mít přirozené prostředí. Klíšťata mají ráda vlhké a tmavé prostředí. Snažte se tedy vyvarovat hromadění spadaného listí a podobně. Můžete zkusit vytvořit přirozené bariéry, například z mulče, kamenů a dalšího.

Zajímá vás, jaký je aktuální výskyt klíšťat v České republice? Podívat se můžete v galerii níže.

Komáři zavlekli do Evropy nebezpečné nemoci. Objevili se už i v Česku

Klíšťata se k vám už nastěhovala? Nic není ztraceno

Pokud bojujete s klíšťaty, která se na vaší zahradě již utábořila, i zde existují způsoby, jak se jich zbavit. Jednou z možností je mechanický sběr klíšťat, například pomocí kleštiček. Ten však může být poměrně náročný, a navíc se do něj ne každému chce. Další možností je vzít si na pomoc přirozené nepřátele klíšťat. V první řadě se jedná o ptáky, například vrabce či sýkorky. Přilákat je můžete třeba instalací budek a krmítek. Proti klíšťatům vám mohou pomoci také mravenci nebo žížaly.

Vyrobit si můžete i vlastní přírodní sprej z česneku. Smíchejte nasekaný česnek s vodou a nechte směs odstát přes noc. Poté přeceďte a nastříkejte na trávu a rostliny. Samozřejmě je zde i možnost využití pesticidů, u kterých je poměrně vysoká úspěšnost.

Na ceny repelentů proti klíšťatům se můžete podívat zde.

Po směru nebo proti směru hodinových ručiček?

Použít olej nebo mýdlo? Kroutit po směru hodinových ručiček nebo proti? Vzít pinzetu či nevzít? Ohledně odstranění klíšťat panuje řada mýtů, a mnoho lidí tak pořádně neví, jak se jich zbavit. Pokud patříte mezi ně, dozvíte se to ve videu níže.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Buďte o krok napřed

Pokud víte, že si klíšťata vaši zahradu oblíbila, snažte se dodržovat základní ochranná opatření. Při pobytu na zahradě noste světlé oblečení s dlouhými rukávy a nohavicemi. Kalhoty můžete zastrčit do ponožek. Patrně nevyhrajete outfit roku, ale před klíšťaty vás to ochrání. Používejte repelenty na kůži i oblečení, které odpuzují klíšťata. Po návratu domů se pečlivě prohlédněte. Stejně tak prohlédněte i své děti a nezapomeňte ani na domácí mazlíčky.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
25.07.2024

Photocredit: © Dřevostavitel.cz a dr_relling (Flickr CC 2.0)

0

Fuchsie si pořizují Češi ve velkém. Bohužel však mohou skrývat nebezpečné parazity
Ať už zvolíte pro fuchsie slunné místo, polostín nebo stín, neuděláte chybu. Dejte si ale pozor. Při špatné péči se dostaví nechtěný hmyz, který s vašimi krásnými květinami pěkně zatočí.

Pěstování okurek má svá pravidla. Zbytečné chyby mohou pokazit celou úrodu
Tato pranostika říká, že je půda připravená na setí některých druhů zeleniny. Nezůstaňte pozadu ani vy. Připravili jsme pro vás návod, jak při výsevu postupovat a jakým chybám se vyhnout.

Lidé podceňují míru jedovatosti oleandru. Měli by ho držet dál od dětí a zvířat
Oleandr je jednou z nejméně náročných přenosných rostlin vůbec, výměnou za tuto vlastnost je však jedovatý. Mnoho domácností o této skutečnosti ví, ale jen málokteré drží tyto rostliny dál od svých dětí.

Komáři převzali kontrolu nad celou zahradou. Zoufalý zahrádkář neví, jak situaci řešit
Režiséři, kteří se specializují na horory, už představili světu nejeden film, který vychází z útoků všelijakých tvorů. Byli tu mravenci, pavouci, dokonce i ptáci.

Jahody ohrožuje řada škůdců i chorob. Zbavit se jich a ochránit tak úrodu lze i bez chemie
Existuje mnoho způsobů, jak škůdcům přerušit jejich hody a předejít onemocnění jahodníku. Podívejte se na nejčastější problémy, se kterými se jahody potýkají, a na jejich řešení.

„Saunu jsme koupili přímo od výrobce za třetinu ceny,“ pochvaluje si spokojený majitel
Pořízení vlastní sauny je snem stále většího množství domácností. Hodně lidí však nakonec ze svého plánu upustí, jakmile zjistí, že se nejedná o žádnou levnou záležitost.

Komáři zavlekli do Evropy nebezpečné nemoci. Objevili se už i v Česku
V Evropě se začali šířit invazivní komáři. Nečekejte, až na vás přenesou některou z tropických nemocí, a raději se proti nim braňte preventivně.

Hnojivo na rajčata a papriky vyrobíte snadno pouze z vody a mléka. Jeho výroba trvá pár minut a úroda bude dvojnásobná
Proč kupovat drahé hnojivo v obchodě, které navíc obsahuje velké množství chemie, když si můžete vyrobit domácí přírodní hnojivo doslova za pár minut? Máme návod.

Za ublížení krtkovi hrozí pokuta desítky tisíc korun. Kristýna nám dala tipy, jak se ho šetrně zbavit
Krtka na zahradě nechce nikdo. Jak se ho ale zbavit a neplatit přitom tučné pokuty? Pokud byste totiž krtka úmyslně zabili nebo mu ublížili, dopustili byste se přestupku a mohla by vám být udělena pokuta až do výše několika desítek tisíc korun.