HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Kuny mu poškodily auto a obsadily půdu. Radek s nimi skoncoval jednou provždy

Jedná se sice o drobnou šelmu, nenechte se však zmást vzhledem. I když je kuna malá, dokáže lidi velmi potrápit. Své o tom ví Radek, kterému se kuna nejdříve ubytovala v autě a poté se přestěhovala dokonce k němu domů. Pán domu dlouho zkoušel vše možné, aby se jí zbavil. Co nakonec definitivně zabralo?


Kuny Radkovi poškodily auto, poté se nastěhovaly k němu domů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Stanislav Szydlo (Wikipedia CC 3.0)

Pelech pod kapotou

Radek se chystal odjet do práce jako každé ráno. Jakmile však nastoupil do auta a otočil klíčem, nic se nestalo. Zkusil to znovu, ale stále nic. Radek byl zmatený. Měl plnou nádrž, baterka byla v pořádku, tak kde je problém? Vystoupil z auta a otevřel kapotu, aby zjistil, co se děje. V tu chvíli měl jasno. Jeho auto v noci navštívila kuna a udělala si tam pelech. Kabely byly rozkousané a všude ležely zbytky izolace. Radek otráveně zavřel kapotu a vydal se na autobus s vidinou, že bude muset odpoledne řešit odtah a následně také drahé opravy vozu. To však ještě nevěděl, že je poškození auta pouhý začátek.

Noví podnájemníci

Radkovi se ještě ani nevrátilo auto ze servisu a kuny zaútočily znovu. Tentokrát však na samotný dům, přesněji řečeno na půdu. Nejdříve Radek zaznamenal hluk, tomu však nevěnoval větší pozornost a namluvil si, že jdou zvuky zvenku. Co se však ignorovat nedalo, byl zápach, který Radek ucítil, jakmile na půdu vstoupil. Nemusel dlouho přemýšlet, aby pochopil, kdo se mu tam nastěhoval. Jakmile uviděl trus a rozkousanou izolaci, věděl, že si kuny tentokrát místo auta vybraly jeho půdu. To však bylo na Radka už příliš, nejdříve škody na autě a teď zničená izolace v domě. Rozhodl se kunám vyhlásit válku.

Tohle určitě zabere

První, co Radek vyzkoušel, byly takzvané babské rady. Dočetl se, že kunám vadí některé pachy jako například savo či ocet nebo voda po holení. Dále vyzkoušel zvířecí chlupy i lidské vlasy, u kterých mnoho lidí na internetu přísahalo, že zaručeně fungují. Ať zkusil cokoliv, vždy to zabralo pouze na chvíli, ale kuny se k jeho obydlí vrátily. Musel tak vymyslet něco účinnějšího.

A sklapne past…

Po neúspěchu s babskými radami Radek pořídil past, kterou umístil na půdu. Ačkoliv začínal kuny upřímně nenávidět, byl si vědom toho, že jsou u nás částečně chráněné, proto dbal na to, aby vybral takovou, která kunu pouze uvězní, ale neublíží jí. Na efektivní pasti na kuny se můžete podívat například zde. Po všech pokusech byl Radek už natolik rezignovaný, že si od pasti mnoho nesliboval. Přesto se však do ní kuna chytila.

Radek se dočetl, že by měl kunu pustit alespoň 10 kilometrů od svého domova. Jel tedy raději dvakrát tak daleko, aby měl skutečnou jistotu. Radost však netrvala příliš dlouho, uplynulo sotva pár týdnů a na půdě se objevila další. S vědomím, že je jeho dům pro kuny jakýsi magnet, se Radek rozhodl, že nebude zkoušet další pasti, „ověřené“ babské rady z internetu ani rušičky, ale místo toho bude řešit celou věc od základu.

Vyřešíme to od základu

Radek se smířil s tím, že babské rady ani pasti mu pravděpodobně dlouhodobě nepomohou. Invaze kun ho vyšla už na tolik peněz, že si nechtěl nechat dům ani auto nadále likvidovat. Místo toho zainvestoval do celkového řešení. Postavil si na zahradě garáž, kde mohl své auto bezpečně parkovat, a také zrekonstruoval celou půdu, aby se kuna nemohla dovnitř nijak dostat. Poté, co Radek s těmito nákladnými projekty skončil, mu nezbývalo nic jiného, než doufat, že už kuny nikdy neuvidí.

Jaká je vaše zkušenost s kunami?

Nikdy jsem s kunami neměl/a problémy.

14

Vždy mi proti kunám pomohly babské rady.

37

Proti kunám mi pomohla past nebo rušička.

108

V boji proti kunám mi nic nepomohlo.

212

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
29.09.2024

Photocredit: Stanislav Szydlo (Wikipedia CC 3.0)

1

Když sousedova kočka není zvaný host. Zabránit jejímu vstupu na pozemek lze velmi jednoduše
Rodinný dům se zahradou má v Česku několik milionů lidí. K takovému bydlení neodmyslitelně patří i určitá forma sdílení prostoru se sousedy.

Komáři převzali kontrolu nad celou zahradou. Zoufalý zahrádkář neví, jak situaci řešit
Režiséři, kteří se specializují na horory, už představili světu nejeden film, který vychází z útoků všelijakých tvorů. Byli tu mravenci, pavouci, dokonce i ptáci.

Komáři zavlekli do Evropy nebezpečné nemoci. Objevili se už i v Česku
V Evropě se začali šířit invazivní komáři. Nečekejte, až na vás přenesou některou z tropických nemocí, a raději se proti nim braňte preventivně.

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše
Jejich řady rostou a jsou stále nebezpečnější. Klíšťata tak bohužel neznamenají pouze drobnou nepříjemnost, ale mohou způsobit i vážné zdravotní problémy. Jak zabránit jejich vstupu na vaši zahradu?

S agresivitou vos roste i panika. Lidé pak často zneužívají službu hasičů
Nejspíš to znáte taky. Sednete si v cukrárně na zákusek a okamžitě jsou tady. Nenechavé a otravné vosy, které vám nedopřejí si dobrotu v klidu vychutnat. A co teprve, když si vaši zahradu coby útočiště vybere celé hnízdo?

„Létající klíště“ útočí na lidi a nechce se jich pustit. Repelent proti němu nepomůže
Nesnášíte klíšťata a myslíte si, že nic horšího neexistuje? A co takhle létající klíště? Co je vlastně zač? A jak moc je pro lidi nebezpečné?