HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Létající klíště“ útočí na lidi a nechce se jich pustit. Repelent proti němu nepomůže

Nesnášíte klíšťata a myslíte si, že nic horšího neexistuje? A co takhle létající klíště? Jakmile na tento okřídlený hmyz narazíte, může vám pěkně znepříjemnit cestu. Navíc se nedá spolehnout ani na repelent, jelikož ten v tomto případě nefunguje. Co je vlastně toto „létající klíště“ zač? A jak moc je pro lidi nebezpečné?


Co je vlastně toto „létající klíště“ zač? A jak moc je pro lidi nebezpečné?
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Kymi (Wikipedia CC 4.0) a Eliška Z. (se souhlasem)

„Létající klíště“ rádo někomu pije krev

Ačkoliv se mu mezi lidmi běžně říká létající nebo okřídlené klíště, nejedná se o správné jméno. To zní kloš jelení. Jedná se o hmyz velký zhruba 5 milimetrů, který je aktivní od června do září, jeho nejvyšší výskyt je však zaznamenán na podzim, a to především v lesích a nejrůznějších oborách, kde je velké množství zvěře. Tato „otravná moucha“ se živí krví, ale na rozdíl od pravého klíštěte ne lidskou, nýbrž zvířecí, zvláště pak krví jelenovitých, jak už nasvědčuje jeho jméno.

Kloš jelení se jim zakousne do kůže, pije krev a klade larvy. Jedno sání trvá 15–25 minut. Je sice okřídlený, nicméně ne permanentně. Křídla ztratí v momentě, kdy se mu podaří dostat k hostiteli. Ačkoliv se nejedná v pravém slova smyslu o klíště, dovede vás tento hmyz také pěkně potrápit.

Příliš jim nechutnáme, ale…

Je sice pravdou, že kloš má radši krev zvířat než lidí, to však neznamená, že se lidem vyhýbá a nezpůsobuje jim žádné nepříjemnosti. Naopak. Pokud na vás toto létající klíště narazí, zahákne se o vás drápky, což může být pěkně nepříjemné. Ještě horší je, že kloš se za žádnou cenu nechce pustit, ať se o to snažíte sebevíc. Nelze ho potom smést ani setřást. Ani rozmáčknutí není snadné, jelikož je jeho tělo pružné. Dobrým způsobem je promnutí kloše mezi prsty. Rádi také nalétávají do vlasů, kde je obzvlášť obtížné se jich zbavit.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Repelent je zde bezmocný

Bodnutí je bolestivé a vznikne kolem něj zarudnutí. Nebezpečné je především u lidí se sníženou imunitou, jelikož může toto píchnutí způsobovat zánět kůže. Štípanec je viditelný většinou až druhý den, pokud se u vás projeví svědivá vyrážka, může trvat až několik týdnů.

Chystáte-li se proti klošům použít repelent, pravděpodobně vás zklameme. Zejména při větším množství tohoto hmyzu repelent příliš nepomáhá. Pokud však míříte do lesa, pochopitelně ho použijte, především kvůli klíšťatům a jinému hmyzu. Mezi prevence proti klošům patří dlouhé rukávy a nohavice, dále svázané vlasy nebo pokrývka hlavy.

Klíšťata se mohou dostat až k vašemu domu. Zabránit jejich vstupu na zahradu lze přitom velmi jednoduše

Z obliga nejsou ani psi

Kloš není úplně vlk samotář, tudíž je pravděpodobné, že pokud se s ním setkáte, možná se jich na vás slétne rovnou více. Nemusíte však mít panický strach. Je to sice nepříjemná potvůrka, nicméně závažných nemocí, jako je borelióza, se obávat nemusíte.

Mimo zájem kloše nejsou ani psi. Na ty útočí tento hmyz podstatně častěji než na lidi a může je pěkně potrápit. Pomoci jim můžete různými postřiky a spreji. Na ceny nejrůznějších přípravků proti klíšťatům a blechám se můžete podívat například zde.

P.S. Řešíte zahradu nebo vybavení kolem domu? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
10.09.2024

Photocredit: Kymi (Wikipedia CC 4.0) a Eliška Z. (se souhlasem)

0