HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Pražané zjistili, jak za cenu bytu pořídit rodinný dům na klíč. Mohou tak konečně opustit nejlevnější městskou část

V Praze vystřelila cena bytů k historickým výšinám. Aktuálně dokonce převyšuje cenu moderního rodinného domu s dispozicí 5+kk i s parcelou nedaleko hlavního města či ve Středočeském kraji. Rodiny tak musí zvážit, zda kupovat malý byt v centru anebo velký dům kousek za městem. V sázce je mnohé, a především pak dostupnost do práce a do školy. Podle statistik však Češi sází na vlastní soukromí, zahradu a svobodu výměnou za 20–30 minut dojíždění do práce.


V Praze vystřelily ceny bytů
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Noe (Wikimedia Commons CC 1.0)

Poptávka po nových bytech v Praze zůstává nad dlouhodobým průměrem

Během prvních devíti měsíců letošního roku se prodalo 5 350 nových bytů, což je téměř dvojnásobek oproti loňsku. Zájem dokonce neklesal ani v létě, kdy se prodalo 1 850 bytů (jen o 50 méně než v předchozím období). A hypoteční trh roste stejně tak – objem poskytnutých hypoték meziročně vzrostl o více než 90 %. Díky nízké inflaci a lepší ekonomické situaci lze očekávat další pokles úrokových sazeb, což podpoří poptávku po bydlení. Na grafy vývoje se můžete podívat v naší fotogalerii.

Zájem o nové byty zůstal ve třetím čtvrtletí tohoto roku velmi vysoký. Prodeje se tak blíží rekordním číslům z roku 2021, kdy byly developerské projekty téměř zcela vyprodány. S ohledem na aktuální podmínky na trhu se předpokládá, že tento silný trend bude pokračovat i v nadcházejících čtvrtletích.

Tempo růstu cen je rychlejší, než se očekávalo

Na konci září dosáhly průměrné prodejní ceny nových bytů v Praze historických maxim. Průměrná nabídková cena vzrostla na 160 720 Kč/m2, což představuje meziroční nárůst o 6,8 %. Podobně se zvedly i průměrné prodejní ceny (zvýšily se na 152 184 Kč/m2, což je meziročně o 3,9 % více), čímž překonaly odhad ČNB, která pro celý letošní rok předpovídala růst cen kolem 5 %.

Pro srovnání se nové rodinné domy (patrové či přízemní) aktuálně pohybují okolo 45 000–55 000 Kč/m2, jak je patrné např. zde. Kdybychom měli uvažovat i nad aktuální cenou pozemků poblíž Prahy, pohybovala se průměrná cena za parcelu s domem 5+kk okolo 85 000–100 000 Kč/m2.

Za cenovým růstem stojí kombinace několika faktorů

Jde o doprodej levnějších bytů, u nichž docházelo přibližně ve dvou třetinách případů ke zdražení. Kvůli silné poptávce a pomalému rozšiřování nabídek se očekává další nárůst cen do konce tohoto roku. Nejlevněji lze stále pořídit nové byty v Praze 9, kde se průměrná cena pohybuje kolem 145 961 Kč/m2 a kde je zároveň nejširší výběr bytů v celé Praze.

Po dvou letech, kdy trh v době pandemie stagnoval, se letos poptávka zvýšila přibližně o třetinu, což výrazně převyšuje úroveň nabídky. Přestože na trh přichází rekordní množství nových bytů, kvůli dříve odložené nabídce, nedostatečným povolovacím procesům a omezenému počtu dostupných bytů se budou i nadále tlačit ceny vzhůru. V souvisejícím článku níže se můžete podívat na aktuální ceny nových bytů v Praze, které se před pár týdny pustily do prodeje.

Minulý týden začal prodej nových bytů v Praze. Známe ceny zbývajících 56 volných bytů

Nabídka bytů roste jen velmi slabě a zůstává nedostatečná

I přes zvyšující se poptávku se nabídka nových bytů v Praze zvyšuje velmi pomalu. Navzdory vysokému přísunu nových projektů za posledních šest let zůstává nabídka pod potřebnou úrovní, což bohužel tlačí ceny nahoru. Nová podoba stavebního řízení, která měla urychlit povolování staveb, zatím situaci výrazně nezlepšila. V Praze se zatím staví jen polovina bytů potřebných pro dlouhodobé pokrytí poptávky. Pro stabilizaci trhu je tak klíčové zjednodušit povolovací proces, což by umožnilo udržitelný růst nabídky a snížilo tlak na ceny.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
25.10.2024

Photocredit: Noe (Wikimedia Commons CC 1.0)

0

Vymanil svoji rodinu z městského bytu. Vlastníma rukama postavil krásný bungalov a splnil tím dětem sen
Josef se rozhodl vzít osud do vlastních rukou. Svoji rodinu dostal z městského bytu a vybudoval jim nový domov. Starší byt (2+1) poblíž Karlových Varů pro ně začínal být velmi malý, a protože chtěl svým dětem, Viktorce a Pepíčkovi, dopřát kouzelné dětství, neváhal začít konat i bez sebemenších předchozích zkušeností.

Byt 3+1 za 2 miliony Kč a celý rok léto. Češi skupují nemovitosti na Kanárech
Rostoucí ceny nemovitostí v Česku ruku v ruce se změnou myšlení lidí nastartovaly nový trend. Místo předraženého bytu v některém z českých měst si lidé raději pořizují za zlomek peněz kvalitnější nemovitost jinde v Evropě, ideálně pak u moře, kde je celý rok teplé počasí.

Za cenu bytu v Praze si postavili nový bungalov. Mají zahradu, tři ložnice, garáž, spíž a obrovský obývák
Původně nechtěli vůbec stavět rodinný dům a v myšlenkách měli jen velký prostorný byt. Ale kdo by si pořizoval byt, když za stejné peníze může mít vlastní zahradu, velký obývák, tři ložnice, prostornou spíž, garážové stání, a navíc garáž pro vlastní motorky?

„Velký byt jsem si nemohla dovolit,“ přiznává Jana. Vymyslela, jak zařídit luxusní bydlení i v malém prostoru
Pokud bydlíte v garsonce nebo bytě 1+1, nemusíte hned ztrácet naději. I takto malé byty se dají plnohodnotně vybavit. Stačí jen vědět, jak na to. Přinášíme vám tipy a fotogalerii plnou inspirace.

Místo rekonstrukce starého bytu si postavil rovnou nový dům. Za stejné peníze bydlel do 3 měsíců ve vlastním
Majitel moderní dřevostavby dnes už jen s úsměvem vzpomíná na dobu, kdy si myslel, že je pro něj stavba vlastního domu nereálnou záležitostí. Rozpočet na rekonstrukci bytového jádra vycházel velmi podobně jako rozpočet na typový rodinný dům, který našel na internetu.

Minulý týden začal prodej nových bytů v Praze. Známe ceny zbývajících 56 volných bytů
Aktuálně je z nabízených 76 bytových jednotek už 20 v jednání. Podívejte se na jejich dispozice, aktuální ceny a vizualizace interiéru v naší fotogalerii.