HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

„Velký byt jsem si nemohla dovolit,“ přiznává Jana. Vymyslela, jak zařídit luxusní bydlení i v malém prostoru

„Na tak malou plochu se můj život nevejde,“ obává se většina lidí, kteří se stěhují do bytu se skromným počtem metrů čtverečních. „Nechci vařit přímo z postele,“ dodávají jiní. Pokud bydlíte v garsonce nebo bytě 1+1, neznamená to hned, že musíte ztrácet naději. I takto malé byty se dají plnohodnotně vybavit. Stačí jen vědět, jak na to. Přinášíme vám tipy a fotogalerii plnou inspirace.


Tipy a inspirace, jak z garsonky udělat luxusní bydlení
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Ben Skála (Wikipedia CC 4.0)

Nějak to jít musí

Když Jana dokončila studia, rozhodla se odstěhovat z rodinného domku svých rodičů. Rychle však zjistila, že většina nájmů je nad její možnosti. Sice původně chtěla alespoň byt s dispozicí 2+1, v nejhorším případě 1+1, po několika týdnech hledání to ale vzdala. Musela se spokojit s garsonkou.

Na začátku si to neuměla vůbec představit. Přece jenom byla zvyklá na rodinný dům a nechápala, jak má teď celý svůj život vměstnat do prostoru 25 m2. Po chvíli se však na celou věc začala dívat prakticky. Musí si zkrátka nové bydlení vybavit tak, aby využila každý jeho centimetr. Našla si proto několik tipů pro efektivní vybavení malého prostoru, kterých se hodlala držet.

Volte nábytek 2v1

Patrně nejdůležitější je výběr toho správného nábytku. Ideální je do malého bytu vybrat nábytek, který má více funkcí. Například rozkládací pohovka může přes den sloužit jako sedačka a v noci jako postel. Existují také postele, které se dají přes den sklopit do vertikální polohy do stěny a ani o nich nevíte. Samozřejmě jsou zde i vyvýšené postele s úložným prostorem, kam si můžete schovat nejrůznější sezónní oblečení, které zrovna nepotřebujete.

Podobně je to i s elektrospotřebiči. Obdobně jako u nábytku, i zde volte ty, které zvládají více funkcí. Vzhledem k tomu, že jde často o každý milimetr, bude se vám v malém prostoru hodit spíše nábytek dělaný na míru.

Žeňte to výš

Když nemáte dost místa na podlaze, podívejte se nahoru! Stěny můžete využít pro policové systémy, závěsné skříňky nebo třeba háčky na různé předměty. Vysoké skříně, které sahají až ke stropu, mohou být skvělým úložným řešením. Nabízí se také poschoďová postel, kdy pod ni můžete umístit například psací stůl nebo pohovku. Nebojte se využít také schody, které mohou sloužit jako šuplíky s dalším úložným prostorem.

Opravdu to potřebuju?

Jana doporučuje důkladně zvážit, co v bytě opravdu potřebujete. Každý předmět by měl mít své místo a plnit nějakou funkci. Na hromadění věcí v malém prostoru zkrátka není místo. To se samozřejmě týká i dekorací. Platí zde, že méně je někdy více. Pokud je u bytu balkon nebo lodžie, je to samozřejmě velké plus. Především během letních měsíců, máte vlastně jeden pokoj navíc. O tom, jak balkon co nejvíce využít, se dočtete zde:

Zahradu a venkovní posezení můžete mít i když bydlíte v bytě. Inspirujte se těmi nejzajímavějšími balkony v naší galerii

Rozdělte prostor na „místnosti“

To, že máte malý byt, neznamená, že si ho nemůžete rozdělit na jednotlivé zóny. Například můžete použít koberec (ten volte obdélníkového tvaru, jelikož opticky protáhne prostor) nebo skříňku k vizuálnímu oddělení prostoru pro spaní od pracovní části či jídelního koutku. Tento trik pomáhá udržet pocit pořádku a organizace, i když je prostor omezený. Navíc máte jasně definováno, ve které části se odpočívá a ve které pracuje. Pokud máte v bytě dveře, určitě je vhodnější volit ty zásuvné, které vám ušetří místo. Na jejich ceny se můžete podívat zde.

Osvětlení a barvy dělají zázraky

Světlé barvy na stěnách a dobře zvolené osvětlení mohou malý prostor opticky zvětšit. Ideální je vymalovat stěny na bílo a dekorace volit například v pastelových barvách. V malých bytech se vyplatí jednoduché linie a intenzivní světlo. Využít můžete také zabudované LED pásky. Jednoduchý, leč geniální trik na zvětšení prostoru je využití zrcadel. Na jejich ceny se můžete podívat například zde.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kradli mu dřevo rok co rok. Naštvaný chatař situaci vyřešil jednou provždy

Tipy nejen pro garsonky

Janě se podařilo díky chytrému nakládání s prostorem zařídit svůj byteček útulně a efektivně. Vybavení garsonky není ovšem jediný případ, kdy potřebujeme prostor co nejvíce nafouknout. Tyto triky se hodí například i v momentě, kdy máte byt, do kterého se musí poskládat větší počet lidí. Například když více dětí sdílí jeden malý pokoj a podobně.

 

Dokážete si představit život v tak malém bytě?

Ano, nebyl by to pro mě problém.

11

Ne, nikdy bych v tak malém bytě nebydlel/a.

8

P.S. Vybavujete interiér ve Vašem domě či bytě? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
22.09.2024

Photocredit: Ben Skála (Wikipedia CC 4.0)

0

Ověřené tipy, jak přifouknout malý byt
Jak zařídit malý byt, aby mohl plnohodnotně konkurovat větším bytům? Stačí porozumět radám interiérových architektů a můžete se místo do tmavého kutlochu vracet do příjemného a pohodlného interiéru. Přinášíme vám souhrn ověřených rad, jak vyzrát na malý byt.

Malý byt pro velkého chlapíka: komplexní rekonstrukce na ploše 35 metrů čtverečních
S novým dřevěným jádrem a na míru sestaveným víceúčelovým nábytkem objevíte i v malém bytě velký zdroj radosti. Podívejte se na podařenou rekonstrukci mini bytu v centru Amsterdamu.

20+ inspirace na lesní přístřešky, které si postavíte sami a poslouží jako skvělý úkryt
Pokochejte se útulnými lesními přístřešky a malými domečky v naší fotogalerii. Když máte šikovné ruce, tak stan v lese nepotřebujete.

30+ nápadů, jak si zařídit malý balkon – inspirace pro radost a chvíle relaxace
Hledáte inspiraci pro nábytek na váš malý balkon? Zajímá vás, jak upravit balkon třeba v paneláku? Načerpejte inspiraci a užívejte pak zaslouženého odpočinku!

Obytné podkroví – inspirace a tipy, na co myslet při rekonstrukci staré půdy
Rekonstruujete staré podkroví? Přečtěte si naše tipy a doporučení, na co si dát při rekonstrukci podkroví pozor a načerpejte inspiraci v galerii.

15+ tiny housů se střešní terasou – výhody, nevýhody, inspirace
Přečtěte si o tiny housech se střešní terasou a inspirujte se. Jak vybrat terasová prkna, nábytek i dekorace na střechu tiny housu? Nejlepší úlovky střešních teras najdete v naší fotogalerii.

Studentský pokoj – zařizujeme svépomocí a v souladu s náročnými požadavky mladé generace
Studentský pokoj je synonymem chaotického (ne)pořádku. Zjistěte, jak zařídit pokoj pro teenagery levně a přitom luxusně a objevte lifehack, jak ho udržet maximálně uklizený.

30+ inspirace pro levnou a stylovou předsíň pomocí DIY nábytku
Předsíň – prostor, díky kterému si vytváříme první dojem při vstupu do domu. Chtěli byste designové, moderní a levné vybavení v DIY provedení? Inspirujte se.