HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Minulý týden začal prodej nových bytů v Praze. Známe ceny zbývajících 56 volných bytů

Poptávka po nových bytech stále roste, a to především v Praze. A právě proto se město rozhodlo pro výstavbu nového a zároveň největší bytového domu ze dřeva v celém Česku. Aktuálně je z nabízených 76 bytových jednotek už 20 v jednání. Do konce roku se tato nabídka rozroste ještě o dalších 101 nových bytů. Podívejte se na jejich dispozice, aktuální ceny a vizualizace interiéru v naší fotogalerii.


Nové byty v Praze
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jakub C. (se souhlasem)

K Václaváku jen 30 minut MHD

Bytové domy, které vzniknou v rámci nové výstavby, budou situovány na vyvýšeném pozemku, díky čemuž se budou moci obyvatelé kochat panoramatickými výhledy na Prahu. Zároveň však budou mít rychlé spojení do centra města díky blízkosti stanici metra. Architekti kladli důraz na budování komunit a právě tato snaha se odrazila v návrhu klidného poloveřejného vnitrobloku. Uvnitř bude postavený altán, dětské hřiště, lavičky a hranolové schody pro posezení. Bytový dům navíc vyroste v blízkosti přírodních památek a parků.

V naší galerii si můžete prohlédnout návrhy těchto výškových budov a jejich vnitrobloků, které jsou navrženy s ohledem na pohodlí obyvatel i místní komunitu.

Bytových jednotek je víc než dost

Doposud největší dřevěný bytový dům v Česku je navržený jako rezidence s menšími bytovými jednotkami. Aktuálně jsou k mání už jen dispozice 1+kk a 2+kk a jeden komerční bytový prostor. Tato rezidence je navržená jako městské bydlení především pro jednotlivce a páry. Město se tak snažilo vyhovět rostoucí poptávce po menších bytech, které tvoří přes 70 % celkových prodejů na pražském trhu.

A ten, kdo chce víc...

Máte-li děti, případně je plánujete a hledáte větší bytové jednotky, budou vám k dispozici další dva bytové domy, které plánuje město realizovat až za pár let (přesné období realizace zatím není pevně stanovené). Tyto dva bytové domy, které ještě letos doplní nabídku o dalších 101 bytů v nové lokalitě, tak budou tvořit harmonii tří bytových rezidencí v novém areálu.

Byty od 29 m2 do 103 m2

Nový bytový dům nabídne až čtyři podlaží, přičemž si tu přijdou na své ambiciózní pracanti, kteří zdaleka nezamýšlí založit rodinu, i mladé páry, které by se naopak rády usadily. V nabídce jsou i větší byty pro tříčlenné a čtyřčlenné rodiny, komerční prostory, lofty atd. Některé bytové jednotky od 1+kk až po 5+kk a více nabízí balkony, lodžie, terasy, a dokonce i malé předzahrádky.

Podívejte se na jednotlivé byty ve fotogalerii níže. U každé dispozice najdete uvedenou i aktuální cenu.

Trh se vzchopil. Prodeje bytů vzrostly o 110 %

Za posledních 10 let vzrostly ceny nemovitostí v Praze zejména u bytů v blízkosti stanic metra (zde se ceny mnohdy zdvojnásobily). Nejvyšší ceny však jsou stále v centru Prahy, především kolem stanic, jako je např. Staroměstská nebo Malostranská. Zde stojí 1 m2 více než 200 000 Kč. Naopak nejlevnější lokality jsou v blízkosti stanic Roztyly a Letňany, i zde však ceny oproti roku 2014 vzrostly trojnásobně. Poptávku podporuje klesající úroková sazba a uvolněné podmínky pro hypotéky. I přes mírný nárůst nabídky bytů však zůstává jejich počet nedostatečný. Podívejte se na aktuální statistiky ze srpna 2024 ve fotogalerii níže.

Kdy se můžeme nastěhovat?

Předpokládá se, že na brownfieldu započne výstavba nového bytového domu v první polovině roku 2025. V následujícím roce by měla být úspěšně dokončená hrubá stavba. Za tohoto předpokladu se stavební firmy v roce 2026 vrhnou na vnitřní omítky a v tomtéž roce zkolaudují. Realizace by měla být dokončená začátkem roku 2027.

České stavebnictví se posunulo opět o krok vpřed

Čtyřpodlažní budova vyroste na železobetonové monolitické podnoži a dřevěné CLT desky využije pro nosnou konstrukci budovy i jako pohledový materiál pro interiérové příčky. Tím nahradí přibližně polovinu potřebného objemu betonu a zajistí až o třetinu nižší zátěž CO2 (cca 560 tun CO2) oproti konvenční výstavbě. Po dobu své životnosti zároveň uchová dalších 1 400 tun CO2 ve dřevě.

Dřevostavba zajistí nižší uhlíkovou stopu až o 560 tun CO2

Dřevo může významně snížit uhlíkovou stopu staveb, protože místo uvolňování CO2 ho pohlcuje. Stavební průmysl je zodpovědný za přibližně 40 % emisí CO2, zatímco dřevo v průběhu svého životního cyklu oxid uhličitý zadržuje. Dřevostavby jsou také ekologičtější při demolici díky snadné recyklaci. Ve srovnání s tradičními stavbami může dřevostavba snížit uhlíkovou stopu až o 28 %, což odpovídá roční produkci CO2 345 benzínových aut. Grafické znázornění najdete na první fotce níže.

Myslelo se na všechno – garáže, kočárkárna, sklepy i sprchy pro domácí mazlíčky

Stále můžete vybírat ze zbylých 56 bytových jednotek s prémiovým vybavením, které zahrnuje vstupní bezpečnostní a interiérové bezfalcové dveře s nadstandardní výškou 2,1 metrů, dřevěnou podlahu, podlahové vytápění i sofistikovaný systém prvků chytré domácnosti. V koupelnách nechybí keramická slinutá dlažba, celoplošné zrcadlo, sprchová nika komfortních rozměrů s vaničkou ze smaltované oceli nebo rimless toaleta.

Vybrané byty navíc disponují lodžií nebo předzahrádkou s terasou. V suterénu jsou umístěny sklepy, garážová stání připravená i pro elektromobilitu, kolárna s kočárkárnou nebo místnost se sprchou pro mytí kol i domácích mazlíčků.

Úspornější bydlení až o 47 %

Nové bydlení se pyšní nejvyšší energetickou účinností (PENB-A), nižší uhlíkovou stopou a aspirací na certifikaci BREEAM. Díky důkladnému zateplení, izolačním trojsklům a centrální rekuperaci (zajišťuje čerstvý vzduch a úsporu tepla) dosahuje o 47 % vyšší energetické úspory oproti standardům. Fotovoltaické a fototermické panely, spolu s recyklací šedé vody, navíc pomáhají snižovat spotřebu energie na vytápění a ohřev vody.

BREEAM (Building Research Establishment Environmental Assessment Method) = mezinárodně uznávaná metoda environmentálního hodnocení staveb

PENB = průkaz energetické náročnosti budovy

V domě jsou technologie, které byste u bytového domu nečekali

Opatření bytového domu zahrnují akumulaci dešťové vody ze zelených střech, retenční nádrže a poldry, které zlepšují mikroklima. Dům také recykluje šedou vodu pro splachování a používá úsporné armatury, což snižuje spotřebu pitné vody o 44 % (48,5 litrů na osobu denně). Tato opatření podporují nejen biodiverzitu, ale také efektivní hospodaření s vodou.

P.S. Chcete vědět, kde se dá na rozpočtu výstavby domu ušetřit a naopak kde má cenu neškudlit? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
08.10.2024

Photocredit: Jakub C. (se souhlasem)

0

Nová pravidla pro hypotéky dopadnou i na současné dlužníky. Předčasné splacení se prodraží
Sotva se začala situace ohledně drahého bydlení trochu zklidňovat, je tady novela zákona, kvůli které se předčasné splacení hypotéky pěkně prodraží.

Ideální čas na pořízení nemovitosti právě nastal. V dohledné době se zřejmě nebude opakovat
Pořízení nemovitosti je pro většinu lidí událost, ke které se odhodlají jen jednou za život. Pro některé ani to ne.

V padesáti si postavili menší dům (83 m2) bez radiátorů a se zahrádkou. „Jsme celoročně jako na chatě,“ pochvalují si majitelé od Brna
Jitka a Zdeněk si nechali postavit menší bungalov 4+kk na stáří nedaleko Brna. Stavbu chtěli stihnout dokončit do padesátky. Kde získali krásný pozemek, proč se jim protáhl začátek stavby a jaké si zvolili vytápění? To vše se dozvíte v exkluzivním rozhovoru pro Dřevostavitele.

Majitelky honosné dřevostavby si splnily sen. Pozvaly nás na návštěvu a ukázaly luxusní pokoje
Obě měly velké sny, které rozhodně nebyly skromné. Snily ve velkém. Jako mnoho jiných mladých párů si vyzkoušely bydlet v městském bytě a na krátkou dobu jim tento malý prostor stačil. Nicméně po šesti letech začal oběma vadit hluk ze sousedních bytů, stísněné podmínky a také jim chyběla zahrada. Chtěly místo, které bude jen jejich a kde budou mít svůj klid. Na jejich luxusní vilu se můžete podívat ve fotogalerii.

Náklady na provoz rodinného domu lze snížit překvapivě snadno. Majitelé přeplácí tisíce ročně zbytečně
Málokteré rodiny přemýšlí nad návrhem domu z ekonomického hlediska. A to se nebavíme pouze o vhodné volbě vytápěcího systému. Existuje mnoho dalších aspektů, na které vás mnohdy projektanti neupozorní a architekti se jim záměrně vyhýbají.

Po rozvodu museli Martina a Tomáš bydlet ve společném bytě. Nepomohl ani soud
Martina s Tomášem se rozhodli nedělat z rozvodu tragédii a brát zánik manželství sportovně. To však ještě nevěděli, že je rozvod teprve začátek a čeká je něco mnohem horšího. Společné bydlení, ze kterého není úniku.

Místo rekonstrukce starého bytu si postavil rovnou nový dům. Za stejné peníze bydlel do 3 měsíců ve vlastním
Majitel moderní dřevostavby dnes už jen s úsměvem vzpomíná na dobu, kdy si myslel, že je pro něj stavba vlastního domu nereálnou záležitostí. Rozpočet na rekonstrukci bytového jádra vycházel velmi podobně jako rozpočet na typový rodinný dům, který našel na internetu.

Náklady na provoz tepelného čerpadla jsou často až trojnásobné. Zjistili jsme, proč tomu tak je
Nechci slevu zadarmo. Rčení, podle kterého se poslední dobou rozhoduje stále větší množství lidí.

Jak nastavit plynový kotel před zimou? Topenář upozorňuje na zbytečné přeplácení za vytápění
Pořizovací náklady jsou nízké a cena za 1 kWh plynu vychází přibližně na 1,5 Kč. Bohužel však stále mnoho domácností neví, jak správně nastavit plynový kotel před zimou, a zbytečně kvůli tomu prodělává desítky tisíc. Připravili jsme proto rozhovor s kvalifikovaným topenářem, který se zabývá vytápěcími systémy pro běžné domácnosti.