HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Topit dřevem i uhlím můžete ve většině kotlů bez problémů dál. Pouze si zkontrolujte štítek

Bohužel se na internetu stále objevují nové a nové informace, které nepravdivě podsouvají, že přichází zákaz či jiné omezení topení dřevem nebo uhlím. Z reakce veřejnosti na tyto hoaxy pak je patrné, že informovanost ohledně problematiky stále není dostatečná. Topení dřevem a uhlím nebude ani zakázáno, ani zdaněno, ani pokutováno. Tato informace je zcela nepravdivá a účelová. Od 1. září sice dochází k určitým změnám a omezením, avšak na jiné úrovni a nedotkne se všech.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Pokuty za dřevo nebudou

Topení dřevem je v tuto chvíli zcela legální a bude tomu tak i po 1. září 2024. Žádné omezení se v tomto směru nechystá. Články naznačující omezení či zákaz topení dřevem jsou nepravdivé. Od 1. září 2024 totiž skutečně vstupují v platnost nová pravidla ohledně vytápění, žádným způsobem se však nevztahují na danou surovinu, tedy na dřevo. Toto omezení se týká konkrétního topného systému a to kotlů. A to navíc pouze některých. Znamená to, že ve většině kotlů, stejně jako v krbech a kamnech, můžete i nadále bez problémů a bez rizika pokuty, topit dál.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Prase aby se v tom vyznalo

Ano, zmatky kolem problematiky jsou přímo úměrné snahám některých médií tyto zmatky mezi lidmi vyvolávat. Abychom tedy informace dali do jasné podoby, poradíme vám nyní, jak velmi snadno rozpoznáte, zda váš topný systém bude možné používat v nadcházející topné sezóně i dalších letech. V první řadě, si položte otázku, co že to doma vlastně máte. Jedná se o krb, kamna nebo kotel? Pokud se jedná o krb či kamna, novinky přicházející s 1. září se vás netýkají vůbec a nemusíte nic řešit. Pokud máte doma kotel na dřevo nebo na uhlí, pak je potřeba zjistit více informací.

Výrobní štítek je klíčem

Pokud v naší domácnosti topíme kotlem na dřevo nebo uhlí, je potřeba se na něj zaměřit a pokusit se dohledat výrobní štítek. Je poměrně dost pravděpodobné, že návod k obsluze už asi doma nenajdete, ale výrobní štítek je kovová kartička připevněná přímo na tělo kotle. Obvykle na boku. Na tomto výrobním štítku se nachází základní informace o kotli a mezi nimi také tzv. třída kotle. To je údaj, který nás zajímá. Je na tomto místě napsáno číslo 1 nebo 2? Pokud ano, pak vězte, že máte doma skutečně velmi starý kotel a tento již nebude možné po 1. září používat. Pokud je zde napsána třída 3 nebo jakákoli vyšší, jste v pohodě a nemusíte se problémem více zabývat.

Co dělat v případě že nevyhoví?

Pokud zjistíte, že na výrobním štítku je uvedena třída 1 nebo 2, nedá se nic dělat a bude nutné kotel vyměnit za jiný, který má vyšší třídu. Tedy minimálně třídu 3. Začít můžete třeba kliknutím sem. Na této stránce si můžete srovnat nejlevnější dostupné alternativy vyhovujících kotlů. Pokud se chcete vyhnout jakémukoli riziku pokuty, určitě je rozumné si instalaci nového kotle co nejdříve objednat. Tím budete od té chvíle z obliga. Alespoň tak slibují zástupci ministerstva, kteří vydali prohlášení, že občané, jež projeví dobrou vůli k výměně kotle například tím, že už mají sjednanou smlouvu o výměně, budou zatím ušetřeni jakýchkoli pokut.

Na zákaz některých kotlů od 1. září lze vyzrát překvapivě snadno

Alternativy? Jsou.

Nikdo vám však nenutí nový kotel jako takový. Můžete využít této příležitosti a přejít na nový topný systém. Typicky se jedná o kotel na pelety, kterým můžete původní kotel přímo nahradit. Přidanou hodnotou je samoobslužný automatický systém i jednodušší závoz pelet. Řešením může klidně být i elektrokotel, tepelné čerpadlo, či elektrické podlahové topení. V těchto případech budete topit elektřinou, takže se cena vytápění bude řídit cenou právě této energetické komodity. Vytápění elektřinou nemusí být automaticky špatně. Dává však smysl pouze v dobře zateplených domech, které mají minimální energetickou ztrátu. Typicky podlahové topné folie disponují poměrně nízkou pořizovací cenou a nabízí výraznou přidanou užitnou hodnotu pro domácnost. Ceny a varianty podlahových topných folií si můžete srovnat zde. V dobře zateplených domech pak jsou provozní náklady také velmi nízké, díky malým únikům tepla. Vždy je proto na místě zvažovat, kolik tepelné energie budeme pro náš dům v následujících letech potřebovat a podle toho se rozhodnout.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
19.08.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

3

Zákaz starých kotlů zasáhne tisíce domácností. Topit dřevem však mohou přesto dál
Čas se krátí a už brzy začne platit zákaz topení v kotlích emisní třídy 1. a 2. Možná právě takový kotel máte doma a řešíte, co s tím dál.

Daň za topení dřevem? Zjistili jsme, co se ve skutečnosti chystá
Také už jste si na internetu přečetli, že se ministerstvo chystá zdanit topení dřevem? Pokud jste nezůstali jen u titulku a kliknuli i na článek, na rozdíl od mnoha jiných také víte, že se nejednalo o české, ale o německé ministerstvo.

Zákaz starých kotlů zamotal hlavu lidem, kteří nemají na kotli uvedenou emisní třídu
Problematika zákazu kotlů na pevná paliva, která nesplňují alespoň 3. emisní třídu, je věcí, která kolem sebe vyvolává určité množství nejasností.

Zákaz vstupu do českých lesů vzbudil nečekaný odpor veřejnosti
Houbaření nebo jen obyčejná procházka v lese k Čechům neodmyslitelně patří. Kvůli novele zákona o myslivosti se však tento náš koníček ocitl v ohrožení.

Zákaz spalování dřeva? Zjistili jsme, jak to bude doopravdy
V pravidelných intervalech se na internetu můžete dočíst různé formy sdělení o tom, že se na nás řítí zákaz spalování dřeva, tedy možnosti využití dřeva k topení.