HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zákaz spalování dřeva? Zjistili jsme, jak to bude doopravdy

V pravidelných intervalech se na internetu můžete dočíst různé formy sdělení o tom, že se na nás řítí zákaz spalování dřeva, tedy možnosti využití dřeva k topení. Ačkoli jsme již mnohokrát tuto věc uváděli na pravou míru, informace se v mediálním prostoru vrací stále znovu a nezbývá nám než ji opět detailně vysvětlit. Je topení dřevem legální? A jak tomu bude do budoucna? Budeme moci topit dřevem nebo nám to někdo zakáže?


Zákaz spalování dřeva u nás
VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Jiří R. (se souhlasem)

Vyvolání strachu za každou cenu

Pokud chceme zjistit, jaká je pravda, je potřeba se na věc podívat racionálně, nikoli emočně. Ne každá informace, kterou si přečteme na internetu, je totiž založena na pravdě. Abychom rozklíčovali, zda je informace pravdivá či nikoli, je vhodné provést její ověření z více zdrojů. Stačí využít vyhledávač a k danému tématu si něco málo zjistit. V poslední době je bohužel stále častější, že se desinformace objevují i na médiích, která se na první pohled tváří jako seriózní. Je proto dobré být stále ostražití.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Kombinací akumulačních kamen a podlahovky protopím 6 000 Kč ročně, pochvaluje si majitel novostavby

Manipulace s informacemi

Nejčastějším rysem článků, které z blíže neurčeného důvodu slibují zákaz topení dřevem, je manipulace s informacemi. V základu se jedná o to, že se například zaměňuje dějství u nás, v České republice s dějstvím někde zcela jinde, například ve Velké Británii. Dále pak je tento stát nepřímo podsouván, jako by se jednalo o dějství v rámci Evropské Unie. Upozorňujeme na tomto místě, že Velká Británie z Evropské Unie vystoupila a tedy není jejím členem. Na to, co se tam povolí či zakáže tedy nemá EU naprosto žádný vliv. Dokonce by se na tom místě dalo říct, že případné zákazy, ke kterým v Británii dochází a které se zdají nelogické, by v případě, kdy by Británie v EU zůstala, nenastaly. Jinými slovy, zrovna z hlediska omezování topení dřevem nás EU chrání a brání tak jednotlivým státům, aby dělaly různé nelogické zákazy. Je proto více než absurdní, když si někteří méně informovaní občané paradoxně na tomto místě stěžují na EU, která topení dřevem naopak podporuje.

V obsahu nic o tom, co bylo v titulku

V titulku si přečtete o tom, že se chystá zákaz topení dřevem, v obsahu článku ale už o tom nenajdete ani zmínku. Nakonec zjistíte, že se nechystá žádný zákaz topení dřevem, nýbrž se jedná o zákaz využití kotlů první a druhé třídy. Což je zákaz založený na zákoně z roku 2012, který vstoupil v účinnost před nedávnem. Tento zákon nijak nespecifikuje využití dřeva jako takového a ani nemá problém s touto surovinou využívanou k topení. Záměrem zákona je řešit způsob jakým jsou spalována pevná paliva. Proto jsou zakázány konkrétní typy starých kotlů, které spalují velmi neekologicky. V případě, že se pevná paliva spalují s využitím moderních kotlů a nebo jiným způsobem, je vše zcela v pořádku.

Kdo má zájem na vyvolání paniky?

Zákaz topení dřevem není ve hře a na půdě Evropské Unie plánován není. Dřevo je obecně považováno za obnovitelnou surovinu a jeho využití jak ve stavebnictví, tak k topení, je velmi podporováno. Výhodou je totiž také tak zvaná uhlíková neutralita, tedy že nezpůsobuje ekologickou zátěž. Podmínkou samozřejmě je, že je spalováno kvalitním způsobem a suché. O tom, kdo neustále na internet vypouští nepravdivé informace o plánovaném zákazu topení dřevem, lze jen spekulovat. Nabízí se jistě různé množství odpovědí, to však již ponecháme bez komentáře.

Jaké způsoby topení dřevem nebudou omezeny?

Lze obecně říci, že co není zakázáno, to je povoleno. Mimo kotlů první a druhé třídy tedy je možno topit dřevem v podstatě jakýmkoli způsobem. Jedná se tedy o kotle vyšších tříd (jejich přehled a ceny si můžete prohlédnout zde), dále pak o veškerá krbová kamna (zejména pak akumulační kamna, viz jejich ceny a varianty zde). Velmi oblíbeným způsobem topení s využitím dřeva jsou pak peletové kotle, které navíc mohou být plně automatické a umí si samy přikládat (jejich přehled a ceny najdete zde). Topit dřevem v těchto systémech není zakázáno ani nijak omezeno. Ani se žádné omezení v rámci Evropské Unie nechystá.

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.

SDÍLET ČLÁNEK

Vydáno dne:
11.09.2024

Photocredit: Jiří R. (se souhlasem)

14