HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Zákaz starých kotlů zasáhne tisíce domácností. Topit dřevem však mohou přesto dál

Čas se krátí a  brzy začne platit zákaz topení v kotlích emisní třídy 1. a 2. Možná právě takový kotel máte doma a řešíte, co s tím dál. Jak to tak bývá, při každém zásahu do pravidel pro vytápění domácností se na internetu rozšíří spousta informací a názorů. Ne všechny se však zakládají na pravdě. Například to, že nebudeme moci topit dřevem. V případě, že máte doma kotel emisní třídy 3. nebo vyšší třídy, topit dřevem můžete naprosto bez problému dál.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Klastr Česká Peleta (se souhlasem)

Příznivá cena palivového dřeva

V minulých letech prodejci občas využívali paniky na trhu a uměle zvyšovali cenu palivového dřeva. Občas dělali drahoty a snažili se vytvářet dojem, že dřevo zkrátka není. O tom jsme pravidelně informovali, stejně jako o nejčastějších způsobech podvodů prodejců palivového dřeva. Situace se ale již značně zklidnila a v dnešní době je možné si palivové dřevo objednat opět za normální cenu. V případě, že dodavatel nejedná solidně a například po přeměření dodávky, kterou nám přivezl zjistíme, že neodpovídá objednanému množství, můžeme jej s klidným svědomím poslat domů. A objednat si dřevo jinde. Díky současné ceně palivového dřeva se lze při vytápění domácnosti dostat na cenu někde mezi 1 a 2 korunami za kWh, tedy de facto se jedná o nejlevnější topný systém na českém trhu.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Postup výroby sítě proti komárům – podomácku a za pár korun

Topení dřevem je a bude masivně podporováno

Využití palivového dřeva pro vytápění pomocí moderních ekologických kotlů, případně kamen, či krbů, je masivně podporováno. Také jste už narazili na věty hlásající fatální scénář, že se chystá zákaz krbů a kamen? Vězte, že se jednalo o informaci, která se nijak nezakládá na pravdě. Otázkou zůstává, zda důvodem je cílená snaha o matení zákazníka a nebo jednoduše neschopnost autora odlišit od sebe významově kotle, krby a kamna. Tak jako tak, vytápění s využitím krbů či kamen a to zejména těch s teplovodním výměníkem, je topení budoucnosti. V tuto chvíli je velmi podporováno a na energetický štítek novostavby má pozitivní vliv. Stále více lidí si proto do svých rodinných domů pořizuje právě kamna či krby na dřevo. Varianty podporovaných kamen a krbů na dřevo a jejich ceny si můžete srovnat zde.

Tak zakážou nebo nezakážou? Jak to tedy je?

Trh topných systémů zažil v posledních letech nejednu turbulenci. V jednu chvíli to vypadalo, že jediné, čím půjde topit, bude palivové dřevo. Proto si jej mnozí začali houfně nakupovat a jeho cena rostla. Také to vypadalo, že nebude plyn. Mnoho lidí tedy podlehlo panice a pořídili si místo plynového kotle tepelné čerpadlo, které využívá jako zdroj energie elektřinu. Pak se vyrojily informace o různých zákazech a příkazech. Ty byly mnohdy zcela nepravdivě interpretovány a zmatek se nadále prohluboval. Mnoho lidí si tak například pořídilo k vytápění domu tepelné čerpadlo prostě jen proto, že jim nabulíkoval něco prodejce, který jim jej posléze přijel namontovat. Mnoho topenářů doporučovalo a stále doporučuje instalaci tepelného čerpadla jednoduše proto, že se jedná o zařízení, na kterém mají nejlepší marži. Zákazník se proto musí řídit vlastní hlavou, nikoli doporučením někoho, jehož zájem je co nejvíce vydělat.

Tepelné čerpadlo vs. plynový kotel – hádka prodejců zamotala hlavy zákazníkům

Nejlevnější vytápění které nezakážou

V případě, že máme například vlastní les a máme přístup k palivovému dřevu a nebo si jej jednoduše rádi objednáváme jako dodávku a celou zimu s ním pak topíme, nemusíme na tom nic měnit. Topení dřevem je nadále velmi masivně podporováno a na českém trhu si jde vybrat ze široké palety kotlů, které jsou přímo uzpůsobeny právě na topení dřevem. Doporučujeme volit co nejvyšší emisní třídu a zajistit si tak výrazně delší životnost takového kotle. Současně ukončovaná emisní třída 1. a 2. má za sebou již několik desítek let existence. Není se proto čemu divit, že je nahrazena modernějšími systémy. Současně prodávané kotle na dřevo jsou tedy zcela legální a žádný zákaz jejich použití se nechystá. Ani by to nedávalo žádný logický smysl.

Srovnání nákladů na vytápění topnými systémy, které nezakážou

Provedeme-li jednoduché výpočty nákladů a ověříme si je v praxi, dostaneme se na čísla, která hovoří celkem jasně. Z hlediska finanční nákladnosti topení stále nejlevněji vychází topení dřevem. Ať už se jedná o využití palivového dřeva pomocí kotlů na dřevo (viz ceny těchto kotlů zde) a nebo modernějších automatických kotlů na pelety (viz ceny těchto kotlů zde). V takovém případě lze počítat s náklady na 1 kWh někde kolem 1 - 1,5 Kč. V případě využití plynového kotle nám náklady na provoz v tuto chvíli vychází kolem 1,3 - 1,5 Kč, tedy velmi podobně jako při topení palivovým dřevem. Nutností je však mít do domu přivedenou plynovou přípojku. Jako dražší varianty vytápění, byť velmi pohodlné, se pak ukazuje vytápění pomocí tepelného čerpadla. Zde je potřeba počítat s náklady kolem 1,8 - 2,5 Kč za 1 kWh. Výpočty a srovnání jednotlivých systémů najdete v tabulkách níže:

Jakou cestou se vydat?

Řešení z hlediska zákazu kotlů 1. a 2. emisní třídy tedy je vcelku jednoduché. Možností máme velké množství. Rozhodneme-li se zůstat věrni palivovému dřevu, nikdo nám v tom nebude bránit. Nutností však je využití moderních kotlů, které splňují alespoň emisní třídu 3. a vyšší. Pokud se rozhodneme pořizovat nový kotel, určitě je vhodné volit nejvyšší možnou emisní třídu, která je aktuálně v prodeji. Do budoucna se nám to vrátí. V případě, že máme k dispozici plynovou přípojku, nabízí se možnost přejít na plyn a mít tak vše plně automaticky zajištěné. Ceny plynových kotlů si můžete srovnat zde. Nemáme-li žádnou z výše uvedených možností a k domu máme složitý přístup, pak je variantou využít systém sice nejdražší, avšak plně automatický, tedy tepelné čerpadlo. Nejčastěji se instaluje varianta vzduch-voda a země-voda. Náklady na provoz obou variant jsme spočítali v tabulkách, které naleznete výše.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
02.08.2024

Photocredit: Klastr Česká Peleta (se souhlasem)

23

Zákaz topení dřevem v krbových kamnech a vložkách. Mnoho Čechů žije ve velkém omylu
Je zákaz topení v krbových kamnech a vložkách holý nesmysl nebo se bude brzy jednat o realitu? Na tuto stále diskutovanější otázku, existuje jasná odpověď.

Do obýváku si dovezl luxusní kachlová kamna. Po zimě přišlo vyúčtování, platil měsíčně jen 1 660 Kč
Přestože jim stavební firma ve spolupráci s architektem navrhla krbová kamna, dali na vlastní uvážení. Vybrali si krásná tmavě modrá akumulační kachlová kamna a hned po první zimě byli velice příjemně překvapeni.

S vážnými problémy při topení kamny se potýkají majitelé novostaveb a zateplených domů
Instalace nových kamen je dokončena. Zbývá vzít do ruky sirky a poprvé pořádně zatopit. Často právě v tu chvíli se pomalu začne ukazovat, že kamna, která jsme si do svého domu pořídili, jsou takřka nepoužitelná.

Topit dřevem i uhlím můžete ve většině kotlů bez problémů dál. Pouze si zkontrolujte štítek
Bohužel se na internetu stále objevují nové a nové informace, které nepravdivě podsouvají, že přichází zákaz či jiné omezení topení dřevem nebo uhlím.

Zákaz vstupu do českých lesů vzbudil nečekaný odpor veřejnosti
Houbaření nebo jen obyčejná procházka v lese k Čechům neodmyslitelně patří. Kvůli novele zákona o myslivosti se však tento náš koníček ocitl v ohrožení.