HLEDEJ


ČLÁNKY ▸
KATALOG DOMŮ
FIRMY ▸
NÁSTROJE ▸

Daň za topení dřevem? Zjistili jsme, co se ve skutečnosti chystá

Také už jste si na internetu přečetli, že se ministerstvo chystá zdanit topení dřevem? Pokud jste nezůstali jen u titulku a kliknuli i na článek, na rozdíl od mnoha jiných také víte, že se nejednalo o české, ale o německé ministerstvo. To však není vše. Samotná informace o plánovaném zdanění topení dřevem, je nepravdivá. Zmíněné ministerstvo ji totiž na přímý dotaz renomovaného německého deníku vyvrátilo. Jaká je tedy pravda o budoucnosti topení dřevem? Dává v tuhle chvíli smysl pořídit topný systém na dřevo? Není to tak jednoduché, ale pokusíme se nyní udělat v problematice pořádek.



VÍCE FOTOGRAFIÍ V GALERII »
i Foto: Václav H. (se souhlasem)

Cena palivového dřeva výrazně klesla

Začneme dobrou zprávou. Cena samotného palivového dřeva se vyvíjí poměrně dobrým směrem a v posledních měsících šla docela značně dolů. Situace, kterou jsme zažili v topné sezoně koncem roku 2022 se již znovu nezopakovala a spekulanti s palivovým dřevem, kteří se snažili šroubovat cenu, již z trhu zmizeli. Cena se proto nejen vrátila na původní mez, ale v některých nabídkách se dostala i na lepší hodnoty, než bylo zvykem do té doby. Z tohoto pohledu je tedy budoucnost topení dřevem poměrně dobrou vyhlídkou. Lze očekávat, že cena dřeva bude nadále stabilní.

🔴 Nejvíc lidí právě čte:

Petrovi z Prahy přispívá stát na bydlení, přestože bere 50 tisíc měsíčně

Jenže také vlastně trochu stoupla

Na druhou stranu došlo počátkem tohoto roku ke zvýšení daně z přidané hodnoty na palivové dřevo. A to z původních 15 % na 21 %. Tento růst daně přirozeně prodejci propisují do svých cen. I v případě, kdy cena dřeva zůstává stejná, dojde k jeho zdražení pro koncového spotřebitele, kvůli vyšší dani a to o 6 %. Na druhou stranu to není částka, která by měla někoho vysloveně zruinovat. Pokud platíte za palivové dřevo na celou sezonu 10 tisíc korun, připravte si na to, že si připlatíte 6 stovek.

Panika kolem zákazu starých kotlů

V mediích se mezitím také rozšířilo mnoho nepřesných informací, které stojí na plánovaném zákazu kotlů na tuhá paliva. Mnohá media z různých důvodů překroutila tuto informaci tak, aby vyzněla jako zákaz topení dřevem obecně. To však není pravda. Topení dřevem je povoleno a dokonce podporováno, jelikož se jedná o uhlíkově neutrální surovinu, která je při správném spalování velmi ekologická. Dochází pouze k zákazu používání kotlů tzv. 1. a 2. emisní třídy, tedy velmi starých kotlů, jež nesplňují současné nároky na ekologický provoz. Topit dřevem však můžete bez jakýchkoli problémů dál a žádné zdanění této suroviny, ani zákaz jejího využívání jako paliva, se nechystá. Ani u nás, ani v Německu. Přehled a ceny kotlů na dřevo, kterými můžete bez obav a legálně topit, najdete zde.

Zákaz starých kotlů zasáhne tisíce domácností. Topit dřevem však mohou přesto dál

Roste zájem o kamna na dřevo s teplovodním výměníkem

Vzhledem k vývoji na trhu topných systémů a velmi výhodné ceně palivového dřeva jako suroviny, se kterou lze dosáhnout prakticky nejnižších provozních nákladu, roste zájem o topné systémy využívající dřevo (jejich přehled a ceny si můžete srovnat zde). Mimo oblíbených klasických krbů a kamen jsou to nově zejména kamna s teplovodním výměníkem. Jejich velkou výhodou je možnost napojení na okruh do radiátorů a tedy vytápění celého domu právě s využitím těchto kamen. Instalace takového systému je navíc státem podporována, má pozitivní efekt na energetický štítek domu. Samotná kamna si lidé často instalují do novostaveb nejen z důvodu jisté romantiky, kterou skýtají, ale právě proto, aby měli zajištěnu energetickou soběstačnost pro případ nouze. V případě, kdy jsou kamna vybavena výměníkem, je možno je využívat jako plnohodnotný topný systém.

Mají krbovou vložku a tepelné čerpadlo vzduch-voda. Za energie platí 3 000 Kč měsíčně

Budeme smět topit dřevem za deset let?

Podíváme-li se na aktuální vývoj z hlediska podporovaných či naopak upozaďovaných surovin využívaných k topení, lze kvalifikovaně odhadnout, že využití palivového dřeva jakožto uhlíkově neutrální suroviny, bude vždy spadat k nejvíce podporovaným způsobům topení. Lze však očekávat, že bude větší tlak na kvalitu spalování. Požadavkem tedy bude jednak využití kvalitních a moderních kotlů a kamen, ale také topení pouze dostatečně vysušeným dřevem. Jak se ukazuje právě tyto aspekty hrají velkou roli v rozdílu, zda je topení dřevem ekologické či nikoli. Aplikace jakékoli daně na topení dřevem je proto z tohoto pohledu zcela absurdní.

SDÍLET ČLÁNEK

P.S. Zajímáte se o moderní způsoby vytápění a výrobu energie svépomocí? Navštivte online stavební veletrh Veleton, který se uskuteční 24. ledna – 2. února 2025. Vstupenku si lze stáhnout ZDARMA již nyní na tomto odkazu (počet vstupenek je limitován). Těšit se můžete na množství inspirace, živých přednášek, konzultací s odborníky i slevové vouchery.


Vydáno dne:
13.08.2024

Photocredit: Václav H. (se souhlasem)
Zdroj: Der Tages Spiegel

79

Pozor na podvodné prodejce palivového dřeva
O palivové dřevo je aktuálně velký zájem a někteří prodejci toho zneužívají. Připravili jsme návod, jak se zaručeně nenechat ošidit.

Nakupuji palivové dřevo – kalkulačka a interaktivní mapa, kde zavčas výhodně nakoupit před zdražením
Koupit palivové dříví na zimu může být těžší, než se zdá. Pomocí kalkulačky si spočítejte, jak dřevo koupit co nejvýhodněji.

Topit dřevem i uhlím můžete ve většině kotlů bez problémů dál. Pouze si zkontrolujte štítek
Bohužel se na internetu stále objevují nové a nové informace, které nepravdivě podsouvají, že přichází zákaz či jiné omezení topení dřevem nebo uhlím.